Josefine Holmgren.
SDHL

En 21-årig veteran: ”Är bland de äldsta i laget”

Bara 21 år ung, men ändå en veteran i Brynäs unga damsatsning. Landslagsbacken Josefine Holmgren får bära ett tungt lass i ett lag på uppgång.
–  Vi har väldigt bra unga tjejer i laget som kommer att ta och även har tagit stora kliv redan nu, säger Holmgren till hockeysverige.se.

Brynäs har blandat och gett under de inledande omgångarna av Riksserien. Just nu ligger laget femma efter sex omgångar. Man har ”bara” gjort nio mål vilket är näst sämst i hela serien. Bara Sundsvall med fem gjorda mål är sämre.

Samtidigt kan man konstatera att det ska mycket till för att Brynäs ska behöva fundera på om man ska missa slutspelet eller inte. Redan nu är man fem poäng före sjuan SDE Hockey.

Josefine Holmgren.

– Jag tycker att vi börjat serien både bra och dåligt. Vi fick börja mot AIK. Där tycker jag att vi gör en bra match med tanke på att vi inte vetat inför säsongen vart vi står med tanke på vilka spelare som du förlorat och fått in, berättar Brynäs OS-tjej, Josefine Holmgren för hockeysverige.se och fortsätter:
– Vi gör en okej insats där även om vi förlorar med uddamålet, 1-0. Sedan åker vi ner till Linköping och förlorar med 5-0. Där tycker jag att vi gjorde en lite sämre match.
– Vi har ändå ryckt upp oss och gjorde våra bästa matcher mot Leksand för ett par veckor sedan och mot Modo igår. Vi vet vad vi kan och vill uppnå, men det har dalat lite upp och ner från match till match kan man väl säga.

Det är redan två lag, Sundsvall och SDE Hockey, som börjar tappa i Riksserien trots att det bara är åtta lag med. Men det ser inte Josefine Holmgren som något nytt fenomen.
– Som jag minns det så har Riksserien varit så varje säsong. Sedan är det så att vissa lag knyter till sig lite mer etablerade spelare jämfört med vad andra lag kanske gör. Jag vet inte, men det kan vara det som spelar roll. Samtidigt är det ju något lag som måste ligga sist också.

Flera som hockeysverige.se har talat med, både i Brynäs och vid sidan av, har talat om att laget inte har den riktiga bredden i truppen. Men det håller inte Josefine Holmgren med om. Hon tycker att den finns där och även att återväxten i klubben ser ganska bra ut.
– Jag tycker att det ser bra ut. Jämför man med föregående säsong och säsongerna innan det, jag har ändå varit i Brynäs ganska länge, så har det alltid varit så att jag varit bland dom yngsta. Medelåldern har legat på runt 23 år i alla fall.
– Nu har medelåldern sjunkit väldigt mycket och jag är bland dom äldsta, ändå är jag bara 21 år. Vi har väldigt bra unga tjejer i laget som kommer att ta och även har tagit stora kliv redan nu. Jag tror att dom kommer att ta ännu större kliv längre in i säsongen när man växt in i laget.

Hur är Gävle som hockeystad för tjejer och vad kan Brynäs som förening göra för att lyfta damhockeyn ännu mer?
– Starta fler lag skulle jag vilja säga, men det är svårt att få upp det där intresset. Brynäs som klubb har jobbat väldigt bra med oss. Vi får vara med på upptaktsträffarna med herrlaget, några av våra tjejer har fått vara där och visat att vi finns inför sponsorer och så vidare.
– Gävle i sig, man vill så mycket men det svårt att knyta till sig tjejer. Vi kanske kunnat göra lite mer kring det här med Girls’ Ice Hockey Weekend som var i helgen. Något som Internationella ishockeyförbundet hade. Jag vet faktiskt inte om vi hade något i Gävle kring det, men det är något som man borde tagit till sig och fixat till. Det skulle vara kul för tjejerna som i dag spelar tillsammans med killar att i stället få komma och spela med tjejer någon gång. Eller bara träffa tjejer som är i samma sits, alltså som spelar hockey helt enkelt. Det är faktiskt inte så vanligt.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

UPPVUXEN I TIDIGARE BANDYMETROPOL

Josefine Holmgren är uppväxt Skutskär drygt en och en halv mil utanför Gävle. En idrottsort som mest är känt för sitt tidigare så framgångsrika bandylag.
– Jag skyller lite på min storebror och min pappa varför jag började spela hockey. Min storebror (Alexander Holmgren) spelade och min pappa var tränare för honom. Det gjorde att man hängde en hel del där nere, men det började redan med att då jag var två år och nio månader och stod på skridskor första gången. Tydligen tyckte jag det var kul redan då har jag hört. När jag blev lite äldre började jag spela i Björnligan och sedan har det fortsatt.
– Jag stod faktiskt i mål hela uppväxten i Skutskär då jag spelade med grabbarna. Jag var nog 13 år då jag började som utespelare.

Spelade du bandy och fotboll också?
– Jag spelade allt möjligt då jag var liten. Det var innebandy, handboll, fotboll, hockey och bandy. Jag var en aktiv tjej när jag var liten, men det var hockeyn som drog det största strået till slut.

Många damspelare i Sverige har tagit chansen att åka över för att utbilda sig och spela hockey på college i USA, men även om Josefine Holmgren haft lite sådana tankar då hon var yngre så var det blev det aldrig riktigt aktuellt för henne att ta det steget.
– När jag var med på JVM i Chicago 2010 var jag väldigt sugen på att sticka över. Det där rann ut lite i sanden och jag kände att när jag gått ut gymnasiet så var jag lite mätt på skolan helt enkelt. Jag ville bara spela hockey i så fall och det är inte det lättaste där borta. Ska man komma över och spela college lär man plugga och det skedet ville jag inte plugga vidare.

Ångrar du det i dag?
– Nej, faktiskt inte. Ibland har jag funderat på hur det skulle vara att spela college, men jag känner att det var rätt beslut som jag tog.

Leif Boork.

Josefine Holmgren tillhörde dom allra bästa svenska backarna vid OS i Sotji tidigare det här året. Turneringen slutade med att Damkronorna förlorade bronsmatchen mot Schweiz. Men hela olympiska spelen blev ändå en nyttig erfarenhet som hon känner har utvecklat henne både som människa och hockeyspelare.
– Det är lite speciellt att spela ett OS. Man visste inte vad man hade att förvänta sig eftersom man inte varit med tidigare. Det händer så mycket runt omkring, men själva turneringen i sig är som en vanlig turnering.
– För mig som person har det betytt jättemycket. Jag har fått ett minne för livet och har fått se och uppleva saker som jag kanske aldrig mer får göra. Samtidigt har det gett mig mycket självförtroende hockeymässigt, just tack vare att jag fick förtroendet att få följa med och spela. Samtidigt har man växt lite som person tack vara att jag fick vara med OS.

Hur har Damkronorna förändrats den här säsongen då Leif Boork tagit över som förbundskapten?
– Det har blivit mer strukturerat och det känns mer seriöst på något vis. Leif är en bestämd person som vet vad han vill. Hans vilja speglar av sig på oss tjejer också vilket är kul att se. Vi har väldigt målmedvetna tjejer i Sverige och många som vill vara med i landslaget. Han vill skapa den här konkurrensen. Man är inte med i landslaget bara för att man varit med några gånger. Nu konkurrerar man om att få vara med i landslaget eftersom han ser tjejerna på ett annat vis.
– Jag tycker att det här är riktigt kul eftersom det är så som damhockeyn kommer att gå framåt och bli bättre. Just den här konkurrenssituationen tycker jag är riktigt bra.

Hur ser du på dina möjligheter att komma med till VM i vår?
– Gör jag mitt jobb och fortsätter säsongen som jag inlett den så hoppas jag på att ta en plats. Det finns många andra tjejer som vill ha den platsen också, så det gäller kriga in i det sista.

Vilka förväntningar ska vi ha på Damkronorna i VM?
– Jag är ingen person som vill säga att exakt så här kommer det att gå. Klart att man alltid vill åt medaljerna. Det är självklart det man siktar mot.
– Om jag kommer med så kommer jag kriga och göra allt för att det ska gå vägen. Det är jag övertygad om att alla andra i laget också kommer att göra.

Du, Josefine, vem är det som hörs mest i Damkronornas omklädningsrum innan matcher och träningar?
– (Skratt) Erika Grahm har en bra jävla röst så jag lär säga Erika. Hon är född till att vara ledare och är den som tar tag i taktpinnen. Hon har en bra peppningsröst och brukar köra skriken som man gör innan man går ut till match.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten