Sök
SHL

Skadehelvetets onda rot: ”För mycket gammaldags träning”

Han var mitt uppe i sitt livs säsong när skadorna började avlösa varandra. Efter två helvetesår fann Sebastian Lauritzen roten till det onda. En operation och en sommar av modern träning senare ser den nyblivne djurgårdaren sig själv som en ny spelare.
– Det har varit lite för mycket gammaldags träning, säger han till hockeysverige.se om en av orsakerna bakom sina skadebesvär.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tajmingen kunde knappast ha varit mer oläglig. När Sebastian Lauritzens magmuskler började krångla under säsongen 2011/12 var hans Brynäs på väg mot SM-guld samtidigt som han själv var mitt uppe i vad som var på väg att bli hans mest produktiva säsong i SHL.

Men tajmingen var ändå inte det värsta – det var ovissheten. I två år kastades Lauritzen mellan hopp och förtvivlan, mellan tron om att han var återställd och den smärtsamma påminnelsen om att han inte alls var det.
– I början tänkte jag att ”skadad det blir man ju alltid någon gång”, men nu bara fortsatte, fortsatte och fortsatte det. Någonstans tar det hårt på psyket, det går inte att komma ifrån det, man bryts ned, säger 30-åringen när hockeysverige.se träffar honom på Hovet efter Djurgårdens Champions Hockey League-premiär mot Fribourg-Gottéron.
– Jag var 27-28 när skadorna började härja och det är väl mellan 27 och 33 som man har sina bästa år som hockeyspelare. Man ska ha en fräsch kropp samtidigt som man hunnit skaffa sig rutin. Det är klart surt att man har tappat två av sina bästa säsonger.

Foto: Bildbyrån

Problemen för Sebastian Lauritzen grundade sig i att han hade en för tunn bukvägg. Det är i just bukväggen som ljumskarna fäster och hockeyspelandets slit och släng medförde att han drabbades av återkommande inflammationer i området.
– Varje dag när man vaknade på morgonen kunde man känna ”fan, i dag är det en dålig dag”. Man kände det direkt när man klev upp ur sängen och det bryter ned dig när det händer dag efter dag efter dag, säger Sebastian Lauritzen.
– Jag vet ju vad jag kan. När jag spelade som bäst kom jag med i landslaget och spelade på en bra nivå och det är ju den nivån man vill hålla, vara på toppen av sin förmåga. När man inte kan göra det är det frustrerande, man åker in och ut ur laget och det är svårt i längden. Det är jobbigt för mig, det är jobbigt för coacherna och det är jobbigt för lagkamraterna.

”HELA MITT BÄCKENPARTI SATT FAST”

Efter en skadefri sommar i fjol fick han nya problem drygt 20 matcher in på förra säsongen. Det blev droppen. Han avbröt säsongen och genomgick en operation som blev första steget ut ur skadehelvetet. Operationen, som genomfördes i Lund, gick ut på att läkarna opererade in ett nät i magen som förstärkte bukväggen.
– Den operationen jag har gjort i magen var väldigt lyckad. Det känns väldigt bra. Jag har inte känt smärta på samma sätt som tidigare sedan jag gjorde den, säger Sebastian Lauritzen som tidigare kunde känna ångest inför att gå på is på grund av de besvär han hade upplevt.

Nu var operationen bara en del av lösningen för Lauritzen. Ett annat problem är att han har tränat på helt fel sätt, något som antagligen har förvärrat hans skadesituation. Den upptäckten gjorde han när han kom i kontakt med den personlige tränaren Andreas Öhgren, som jobbar med NHL-spelare som Niklas Kronwall, Gabriel Landeskog, Johnny Oduya och Viktor Stålberg. Med Öhgrens hjälp har han lagt om träningen helt och hållet.
– Jag fick göra en genomgång av kroppen och då såg han vad som var fel. Hela mitt bäckenparti med höfter och allting satt fast, det var noll procents rörlighet.
– Första fyra veckorna tränade jag knappt, det var mest bara lossa, lossa, lossa. Mycket stretch och att han drog och slet, mycket träning med gummiband och sådana saker för att slita sönder ärrvävnad. Efter det kände jag verkligen hur det släppte i kroppen, en frihet att kunna göra saker jag inte kunnat göra på ett tag, som att springa.

Inte för att kasta skit på Brynäs, men borde man inte ha upptäckt det här tidigare?
– Det ligger lite på mitt ansvar också såklart, men det har varit lite för mycket gammaldags träning, kan jag tycka. Det har kommit så otroligt mycket nytt. Andreas är fruktansvärt intresserad av det här och läser på och lär sig nya saker varje dag.
– De här NHL-killarna som tränar med honom är otroligt nöjda och aldrig skadade. Det är uppenbart att funkar det och jag är väldigt glad att jag har träffat honom. Det är bara lite bittert att jag inte gjort det tidigare.

”DET ÄR SOM ATT VARA UNG IGEN”

Foto: Bildbyrån

Mötet med Andreas Öhgren är bara en av många förändringar som innebär att den här säsongen får klassas som en nystart för Sebastian Lauritzen. I början av månaden värvades han till Djurgården efter att ha spelat i Brynäs sedan 2009. En stor omställning, naturligtvis.
– Man blir jäkligt bekväm och trygg i miljön när man spelar i en och samma klubb så pass länge. Jag var i Brynäs i sex år och visste vilken roll jag hade i den gruppen. Det är annorlunda att komma in här, det är som att vara ung igen och komma och försöka känna av stämningen och hitta en bra plats i gruppen. Men grabbarna har gjort det jäkligt enkelt för mig att komma in här.

Att komma till ett ungt lag som Djurgården är positivt så till vida att Lauritzen får chansen att axla en ledarroll.
– Det hoppas jag och det är något jag känner att jag vill ha. Jag får spela med ”Samme” (Mikael Samuelsson) och ”Jocke” (Joakim Eriksson) och det är en bra line. Jag känner att jag vill ta mycket ansvar och hjälpa till att driva laget framåt.

Känner du att du har kapaciteten att komma upp på den nivå du var på innan du blev skadad?
– Det har jag absolut! Jag känner en otrolig revanschlusta. Jag har tappat två år här när det har varit fram och tillbaka. Det blir jäkligt kul att spela hockey på mina villkor igen

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten