Nyheter

Stjärnan som inte lockas av landslagsspel: ”Är inte sugen”

ANNONS

Robert Nilsson berättade för ett par dagar sedan för SVT att han inte har något intresse av att spela landslagshockey. Exakt samma inställning har en av Sveriges största damhockeystjärnor. Inte ens ett VM på hemmaplan får Tina Enström att längta efter en landslagströja.
– Just nu vill jag inte spela i landslaget faktiskt, säger Enström till hockeysverige.se.

Tidigare landslagsforwarden, Tina Enström, 23, kom tvåa i Riksseriens poängliga förra säsongen efter Linköpings österrikiska stjärna Denise Altmann. På 26 matcher svarade Enström för 13 mål och totalt 43 poäng för Modo. Många trodde också att hon skulle bli en stor profil i Riksserien kommande säsong och dessutom tänka om då det gäller spela i Damkronorna. Något som hon tackade nej till förra säsongen efter att hon och dåvarande förbundskaptenen, Niclas Högberg, inte var överens om OS-satsningen.

Nu blir det inget spel i Modo eller Riksserien kommande säsong för Tina Enström. Hårdsatsande ettanlaget Djurgården, med Danijela Rundqvist och Nisse Ekman som frontfigurer, värvade ned henne och OS-målvakten Valentina Lizana Wallner från Örnsköldsvik.
– Jag har bott och spelat i Ö-vik i nästan hela mitt liv. För mitt eget bästa, både för att utvecklas som spelare och att växa som person, ville jag göra någonting nytt, säger Tina Enström till hockeysverige.se.
– Anledningen till att det blev just  Djurgården var att ”Dani” kontaktade mig samtidigt som jag kände att jag har mycket kompisar här i Stockholm. Jag trivs bra i Stockholm och brukar hänga här ibland. På det viset kändes det bara rätt att skriva på för Djurgården.

Stockholm och Djurgården passar Tina Enström bra även på flera andra sätt vid sidan av hockeyn.
– Jag känner att det är nära och ta sig överallt när man bor här i Stockholm. Det är nära till min ena storebror, Thomas, som bor i Örebro. Min andra bror, Tommy, bor i Sundsvall. Ska jag flyga över och hälsa på Tobias i Winnipeg är även det mycket lättare när du bor här.

Känns det inte som ett nedköp att gå från Riksserien till ettan?
– Nej, det tycker jag inte. Klart att Riksserien är bättre, alltså själva serien. Samtidigt har vi målet att gå upp och vi tränar exakt lika mycket som alla andra lag i Riksserien. Det känns även otroligt roligt att få chansen att bidra med att ta upp ett lag.


Danijela Rundqvist med Tina Enström och Nisse Ekman. Foto: Ronnie Rönnkvist

”JOBBA, TRÄNA, SOVA”

Danijela Rundqvist och Nils Ekman är de som driver Djurgårdens damhockey i dag och Tina Enström är imponerad över hur snabbt man en bra struktur på organisationen.
– Det fungerar verkligen jättebra och alla jobbar för att Djurgården Dam ska gå framåt. Allt känns otroligt bra så här långt.

Hur mycket jobbar du vid sidan av hockeyn?
– Jag har precis börjat jobba och jag jobbar 7-16 nu. Nu vet jag inte hur länge jag får jobba där, men just nu göra jag det och det känns jättebra.
– Det blir att man åker till jobbet på morgonen, efter det direkt till träningen och sedan hem för att sova. Samma sak dagen efter, jobbet, träningen, hem och sover, skrattar Enström och fortsätter:
– Jag jobbar med kläder och jag trivs med att jobba. Jag tycker att det är kul och skönt att få hålla på med något annat vid sidan av.

Tina Enström kommer från en hockeyfamilj med tre bröder som alltså spelar på hög nivå. Lägg därtill att storasyster Therese också har spelat hockey.
– Vi växte upp i en liten by (Nordingrå) och hade ishallen 200 meter från vårt hus. Det var så allt startade helt enkelt. Alla mina syskon spelade hockey så det var bara att hänga på.
– Både mamma (Lotta) och pappa (Ulf) har också spelat hockey faktiskt. Jag tror att det hette Nordingrå SK när pappa spelade, men jag vet inte riktigt. Det var ju ganska länge sedan.

Hon ser också syskonen som en inspirationskälla för sin egen utveckling som hockeyspelare.
– Dom har betytt otroligt mycket faktiskt. Jag har alltid fått hänga med och dom har egentligen aldrig sagt att jag inte får vara med. Sedan har jag alltid haft mycket killkompisar också. Alla som bodde i närheten av ishallen där hemma blev som en stor familj.
– Det har alltid varit smålagsspel med både äldre och yngre. Det har aldrig spelat någon roll vilken ålder man var i, alla fick vara med. Jag var nästan den enda tjejen där, men, som sagt var, jag hade mycket killkompisar och den här tiden var väldigt rolig.

Hur mycket kontakt har du med brorsorna under säsongen?
– Mer och mer faktiskt ju äldre jag blivit. Även om det inte är jättemycket så har vi ändå en bra kontakt tycker jag. Sedan bor min syster kvar i Ö-vik, men hon har familj numera och har slutat spela hockey.

Tobias Enström är den av syskonen som tagit sig till NHL. På sju säsonger med Atlanta och Winnipeg har han spelat 484 matcher, gjort 46 mål och totalt 249 poäng, vilket måste ses som imponerande av en back.
– Det är otroligt roligt att det gått så bra för honom där borta. Nu har han varit skadad lite, men han är på väg tillbaka.
– Jag bara varit över dit två gånger för att hälsa på honom. Jag var över till Atlanta en gång och sedan var jag över en månad till Winnipeg, jag tror att det var förra sommaren. Klart att det var en häftig upplevelse. Winnipeg är en riktig hockeystad, det är alltid fullsatt och det är ett sjukt tryck där.


Foto: Bildbyrån

INTE SUGEN PÅ HEMMA-VM: ”TRIVS MED TILLVARON SOM DET ÄR”

Inför OS-säsongen valde Tina Enström att tacka nej till spel i Damkronorna Enligt uppgifter handlade det om en konflikt. En konflikt som bottnar i ett stipendium beviljat av SOK där vissa utvalda spelare fick stöd för sin satsning. Dessa spelare valdes ut av förbundskaptenen Niclas Högberg. När Tina Enström inte fick detta stöd bestämde hon sig för att hoppa av landslaget. Faktum är att hon inte ens fick söka stipendiet. I dag har hon lagt det bakom sig och vill hellre blicka framåt.
– Jag vill inte gå in på det igen. Jag ser det som överstökat nu.

Hur ser du på spel i landslaget den här säsongen eller i framtiden?
– Jag har inte tänkt så mycket på det. Just nu vill jag inte vara med, men kommer frågan så… Man ska aldrig säga aldrig, men just nu är jag inte sugen på landslagsspel.

Har du haft någon dialog med Leif Boork om spel i Damkronorna?
– Nej, jag har faktiskt inte pratat med honom.

Vad tror du att Leif Boork kan komma att betyda för svensk damhockey?
– Jag tror att han kommer att betyda jättemycket. Han är ett stort namn, men jag har inte så jättebra koll på Leif Boork och vad han bidrar med. Han verkar drivande och vill ta damhockeyn framåt vilket jag tycker är jättebra.

Lockar inte ett VM på hemmaplan?
– (Skratt) Nej, det gör faktiskt inte det. Visst skulle det vara coolt att spela VM på hemmaplan, men just nu vill jag inte spela i landslaget faktiskt. Jag trivs ganska bra med tillvaron som den är just nu.

Tillvaron just nu för Tina Enström är Djurgården och ettan. Enström tror att det bara blir spel i ettan under en säsong för Djurgården. Och det av flera anledningar.
– Vi kör verkligen stenhårt på alla träningar och tränar redan som ett Riksserielag. Dessutom har vi ett väldigt bra lag med många unga duktiga talanger. Vi har även en grym målvakt (Lizana Wallner) så det är rätt mycket som talar för att vi spelar i Riksserien nästa säsong.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 25 juni
02:00 Florida Panthers - Edmonton Oilers NHL