Nyheter

Han drömmer om att ta Mora tillbaka till finrummet

MORA (HOCKEYSVERIGE.SE)

April 2004, Mora tar äntligen steget upp till elitserien. Mannen bakom lagbygget då hette Janne Simons. Legendarisk ledare i klubben sedan många år tillbaka. Idag heter klubbens starke man Peter Hermodsson. En man med, precis som Simons, stort hjärta för Mora IK.
– Den dagen Mora gick upp? Den minns jag mycket väl eftersom min fru blev chockad. Jag bodde i Skåne då och vi hade ett gäng kompisar hemma på middag. Då började några kompisar skicka sms där det stod att vi var på väg upp till elitserien, berättar Peter Hermodsson för hockeysverige.se när vi träffar honom i FM Mattsson Arena för en pratstund.
Hermodsson fortsätter:
– Jag sprang fram och tillbaka till TV:n, men Moras match var inte huvudmatchen utan det var Leksand mot Skellefteå som gick på TV. Jag sprang ifrån middagen med våra gäster som inte var något hockeyintresserade. Min fru sa- Vad håller du på med? Det är stort, du förstår inte det här svarade jag.
– Jag minns så väl när det var klart och jag kom upp till våra gäster. Tårarna rann eftersom det var så känsligt. Vi var kanske 13-14 killkompisar från Mora som bodde i Malmö och runt om i Skåne vid den här tiden. Vi bestämde att vi skulle fira det här. Så jag lämnade våra vänner under vilda protester från min fru. Hon förstod ingenting, men jag hittade en gammal Hasse Hansson tröja som jag drog på mig. Sedan var vi ute och firade hela natten. Min fru förstod ett bra tag efteråt hur stort det här vad.

Hur var din relation till Mora IK innan du började jobba i föreningen?
– Jag var ett ”rå-fans” när jag var liten och var till och med på bortaresor. Dessutom har jag suttit i hallen och sätt FM Mattsson Cup, Aspelin Cup och så vidare. Jag var helt enkelt en supersupporter.
– Det blev lite för mycket misslyckanden och tillslut tröttnade man ur. Vi var alltid så nära på 1970-talet och även någon gång på 1980-talet. När jag bodde i Skåne under 26 år kom ofta Mora ner och mötte Malmö, Rögle eller Troja. Då åkte vi alltid dit och tittade, men vi var aldrig riktigt heta att gå upp. Jag har ändå följt Mora stenhårt.

Trots ett stort hjärta för Mora IK ser inte Peter Hermodsson några problem i att ta, från hans utsatta position, beslut med hjärnan mer än hjärtat. Många beslut som dessutom varit rejält obekväma att ta.
– Jag jobbar utifrån fakta när jag tar beslut och tänker hela tiden på vad som är bäst för klubben. Jag styr inte klubben med känslor och jag har tagit många tuffa beslut under den här resan.

Är det inte svårt att sortera upp det här med vad som är känslor och vad som är det mest praktiska?
– Nej, jag tycker inte att det är svårt. Däremot kan det vara svårt för dom som drabbas av besluten eller folk i bygden. Man har svårt att förstå varför man tar bort vissa människor som i bygden framställs som legendarer eller vad det nu kan vara.
– Jag märker att många funderar över en del beslut, vad fan gör han egentligen, om ni förstår vad jag menar? Hur man kan ta bort någon som varit i klubben under många år och som folk utifrån tycker är fantastisk medan jag kanske tycker inte håller måttet.
– Jag tycker inte att det är svårt, men konsekvensen av tuffa beslut kräver mycket förklaring. Många undrar vad jag håller på med, men dom ser inte alltid hela bilden. Det kanske kan vara baksidan av det här jobbet många gånger.

Hur ofta tänker du på hur Mora ska hitta tillbaka till SHL?
– Varje dag. Det är en del av mitt uppdrag. Sedan måste vi också vara realistiska. Jag tror att vi budgetmässigt ligger på elfte eller tolfte plats i Hockeyallsvenskan. Hur det än är, det är därför vi går till jobbet, för vi har drömmen att gå till SHL. Det är ju vad som är triggen.
– Man måste ändå vara realistisk och inse att det är ett väldigt tufft mål att lyckas med för Mora IK. Sedan finns det andra ingredienser som är charmiga och på sikt kan hjälpa oss, att vi blir bättre på ungdom och juniorsidan. Få fram flera egna produkter.
– Vi har fått fram några bra backar senaste åren som har gått vidare, men jag hade önskat att vi varje år lyckades som Skellefteå där fyra, fem spelare kommer upp underifrån och som dessutom är riktigt bra och inte utfyllnadsspelare.

Ni har haft problem med kontinuiteten bland spelarna i truppen, hur ska ni hitta den?
– Det håller jag med dig om och där har vi varit dåliga. Det finns inte bara ett svar på den frågan, men jag tror att en av anledningarna till att vi inte haft kontinuiteten är att vi inte kunnat fylla på underifrån på det sättet som vi önskat.
– Dom spelarna vi velat behålla har vi inte alla gånger kunnat behålla av ekonomiska skäl oftast. Du blir hela tiden av med topparna samtidigt som det inte kommer någonting underifrån. Då blir det stor omsättning.
– Det här är jättesvårt, men från förra året har vi fått behålla kärnan. Det är faktiskt första gången sedan jag tog vid och det känns jättebra. I Hockeyallsvenskan är det svårt att få kontinuitet. Till och med våra egna produkter, som exempelvis Daniel Viksten, vill vidare och prova vingarna. Han gick till Malmö. Även om han har ett stort Mora-hjärta så känner Daniel att han måste få utvecklas vidare som människa. Det finns för övrigt flera exempel på det.

DSC_0332

Lukas Bengtsson

Med tanke på det, hur viktigt var det att få behålla Lukas Bengtsson?
– Det var jätteviktigt för oss så klart. Jag tror också att det var bra för Lukas att få ha ett år där han kan känna att han får dominera.

Det här måste väl ändå ge bra signaler ner i leden?
– Absolut, men det är en utmaning. Jag tror att första året visste nog inte Patric Wener hur bra den här ligan var. Det var en hel del nyförvärv här som kanske inte höll måtten.
– Första året hade vi för stor spelaromsättning på grund av, tycker jag, bland annat dålig scouting. Plus då att Anze Kopitar och Bobby Ryan kom hit vilket gjorde att vi var tvungna att skicka spelare. I fjol var inte ambitionen att vi skulle ha en så stor spelaromsättning. I stället fick vi ett år som var helt otroroligt…, Hermodsson skakar på huvudet och fortsätter:
– Vi hade sjutton hjärnskakningar och dessutom fem frakturer av ett allvarligare slag. Då blir det en stor spelaromsättning mot vår vilja. Vi har en ganska tunn spelartrupp när vi går in på hösten och ifjol fick vi byta nästan hela laget på grund av skador. Hade vi haft en bättre ekonomi hade vi kanske kunnat behålla fem eller sex extraspelare redan från början. Nu blev det i stället att vi exempelvis saknade tre forwards. Då fick vi ringa runt till SHL-klubbarna för att fråga om vi fick låna spelare.
– Visst, det har varit för stor spelaromsättning och det är jag så klart huvudansvarig för.

Mora har satsat på ett oprövat kort på tränarsidan. Det handlar om 29-åriga Jeremy Colliton som hoppade in redan förra säsongen då han själv skadat sig och inte kunde spela längre samtidigt som Patric Wener valde att kliva åtsidan då kombinationen som sportchef och tränarjobbet inte fungerade optimalt.
– Jag tror att Colliton föddes lillgammal faktiskt, skrattar Hermodsson och fortsätter:
– Jag känner mig nästan yngre än honom när vi pratar med varandra. När han går in i ett rum för att prata då lyssnar alla. Så var det från dag ett då han kom hit. Redan som spelare såg man när han ställde sig upp i rummet, när han pratar lyssnar man aktivt. När han fick sin skada hade vi många samtal om livet i allmänhet, om Mora, bygden, träningar och ledarskap.
– Det känns som att han varit med under många år och har det här naturligt i sig. Han är en naturlig ledare som inte behöver göra sig till samtidigt som han är analytisk, lyssnar och inte jobbar så mycket med känslor. Han får med sig killarna så det var inget svårt val för oss.

Klev Patric Wener åt sidan självmant?
– Ja, det kan man väl säga, eller självmant och självmant. Det hade gått lite i stå och vi hade fem raka förluster. Styrelsen ville ha till en förändring och vi tappade folk på läktarna.
– Patric gjorde ett bra jobb och han jobbade stenhårt, men ibland är det bara så att någonting måste göras. Han hade dessutom det inte lätt med att dom här skadorna. Det blev svårt för honom att ta sig ur det här. Men han var delaktig i beslutet eftersom han var både sportchef och headcoach då.
– Vi ville ha en ny röst, en nystart i säsongen. Det blev lite väl mycket ursäkter med skador, även spelarna själva började ta skadorna som ursäkter för sin egen prestation. Vi hade nästan mer folk i fikarummet än i omklädningsrummet ett tag. Jag tror att den här förändringen blev naturligt för alla och med facit i hand så blev det också rätt.

Trots att det finns möjlighet för fyra lag att ta sig upp till SHL kommande säsong menar Peter Hermodsson att Mora inte satsar extra mycket på att gå upp just den här säsongen.
– Nej, det gör vi inte. Vi i Mora IK kommer att satsa extra om sponsorerna inte satsar extra. Vi har faktiskt sänkt vår spelabudget från 8.2 till 7.5 miljoner. Då räknar vi inklusive sociala avgifter. Det har att göra med att vi haft några bråkiga år bakom oss. Vi kan inte komma med ett minusresultat.
– Vi har startat ett projekt som heter stjärnspelaren där privatpersoner och företag kan gå in och stödja oss utöver sin vanliga sponsring. Genom det har vi värvat Brett Palin. Vi hoppas att i höst även värva en center till, men då vill det till att företagarna ställer upp på det.
– För att kunna ha ett så bra lag som möjligt i år har vi skrivit många 7 (månader) + 1 (år) kontrakt. Vi har fått många spelare att gå med på det, allt för att vi ska kunna ha ett bra lag.

DSC_0549

Peter Hermodsson

Kan du på ett kortfattat sätt sammanfatta hur ekonomin i Mora IK mår idag?
– Den är betydligt bättre idag än vad den har varit under senaste två åren, men det är fortfarande så att vi har en del att bevisa. I år måste vi hamna på ett plusresultat så det gäller att hålla i kostnaderna och hoppas att det går bra för loket, det vill säga A-laget, så att publiken kommer.
– Det är en skör tråd, plus eller minus, för en klubb som Mora. Vi behöver publikintäkterna och dom är svåra att prognosera. Gör vi ett bra år och är med där uppe så har vi också möjligheten att göra ett plusresultat.
– Vi kommer inte att värva spelare utöver den budget vi har för att vara med och kriga.

Mora IK var också mycket nära konkurs under förra säsongen?
– Om vi inte hade fått arenan såld, ja. Vi var en timme ifrån att skicka in papperna till bolagsverket eftersom vi behövde lägga tjugo miljoner i arenan. Dom pengarna hade vi inte och det fanns ingen kreditgivare som var villiga att låna ut ytterligare så mycket pengar. Vi hade redan 35 miljoner i lån på arenan.
– Då köpte kommunen tillbaka arenan, men det var under förutsättning att jag lyckades nå ett ackord med kreditgivarna. Där var det förhandlingar intill den sista minuten med den sista banken som till sist gav med sig och gav oss ett tioprocentigt ackord.
– Idag har Mora IK inga skulder och inga lån alls, men vi var, som sagt var, en timme ifrån att skicka in papperna på grund av arenan. Åren innan hade vi fått pumpa in från klubbens sponsorpengar ett par miljoner varje år för att klistra och lappa. Kommunen har snart lagt tjugo ”millar” sedan man tog över arenan. Det syns inte utan det är på styrsystem, ventilation och sådana saker. Infrastrukturen i arenan skulle man kunna säga som vi behöver för att kunna spela hockey.

Varför behöver Mora ett lag i SHL?
– Vi har historiken och kulturen. Jag tycker att det är charmen med hockeyn i Sverige, att småorterna kan vara med och tävla i SHL. Det här alla vurmar för, att det bara ska vara lag från storstäderna, tycker jag tar död på svensk hockey.
– Charmen med hockeyn i Sverige bygger på drömmen för mindre bygderna att kunna gå upp i SHL . Samtidigt är Mora en bra plantskola och vi har visat innan under fyra år då vi spelade i elitserien att vi gör det bra.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten