SHL

Salo om lagbygget som ska överträffa fjolårssuccén

ANNONS

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var många som rynkade på näsan åt Leksands återkomst till SHL förra säsongen. Mot mångas tro tog sig laget till det som kallas play in. Det vill säga på en sjunde plats, bara en poäng från att ta en direktplats i kvartsfinalerna. Nu fick Leksand i stället rikta in sig på att via kvalmatcher mot HV 71 ta sig till kvarten, men där sprack det. Smålänningarna vann med 2-1 i matcher.

Nu väntar en ny säsong och till den även en relativt ny trupp. Borta är namn som bland annat Gabriel Karlsson, Jon Knuts, Mattias Nilsson, Micke Johansson, Jacob de la Rose, Jacob Blomqvist, Matt Lashoff, Tom Linder och inte minst Patrik Hersley, målbombaren från blå. In har istället namn som Brian Connelly, Jonas Frögren, Robin Jacobsson, Robin Gartner, bröderna Jack och Chris Connolly, Eric Himelfarb, Toni Kähkönen, Viktor Mårtensson och Tomi Sallinen kommit. Just Sallinen spelade för övrigt VM för Finland tidigare i våras.

Hockeysverige.se reste till Tegera Arena i Lugnetområdet i Leksand för att träffa Leksands sportchef, Tommy Salo, för att bland annat fråga honom om vad han tror kommer att skilja den här säsongens Leksand mot den förra.
– Inför förra säsongen hade vi spelat i kvalserien så det tog längre tid för oss att leta spelare på ett bra sätt. I år har vi fått leta under lite längre tid och vi vet också om att vi kommer att vara kvar i SHL.
– I dagsläget känns det mycket bättre än vad det gjorde förra säsongen. Sedan gäller det att få ihop gruppen så den fungerar. Tabellmässigt kom vi rätt bra förra säsongen, kan man väl ändå säga, men det känns som att vi har en bättre och jämnare trupp den här säsongen.

Vilka komponenter eller spelartyper saknade du i truppen förra säsongen?
– Det var kanske i första hand var bredden. Vi hade Hersley som pangade in mål, Oscar (Alsenfelt) som storspelade och Johan Ryno som spelade otroligt bra för oss förra säsongen. Samtidigt hade vi ett bra powerplay och ett bra boxplay.
– Det jag kan sakna var att vi inte gjorde så mycket mål i fem mot fem. Jag tycker ändå att vi balanserade upp det med, som sagt var, ett bra målvaktsspel och Hersley som stänkte in puckarna när det som bäst behövdes.

Inför SHL/elitseriecomebacken valde Mattias Timander att kliva av och satsa på ett jobb på Ö-viks Marina. Leksand lyckades inte riktigt fylla hans lucka då, men till årets säsong har man lyckats knyta upp svenska mästaren med Skellefteå förra säsongen, Jonas Frögren. Salo kan också se likheter i personligheterna Timander och Frögren.
– Absolut. Timander var en pappa i laget och det kommer även Frögren bli. Vi försökte få Frögren till Leksand redan förra säsongen, men då gick det tyvärr inte. Vi är glada att fått hit honom i år.

Är Jonas Frögren i Leksand för att ersätta Mattias Timander, eller hur tänker du kring hans roll?
– Inte att ersätta, men jag vet vilken personlighet och pondus Frögren har. För mig är han en pappa för det här laget.

DSC_0063

Tomi Sallinen

En av flera nya spelare inför årets säsong är alltså värvningen av finske VM-spelare Tomi Sallinen från Espo Blues. På 58 matcher i SM-liigan förra säsongen svarade han för 14 mål och totalt 27 poäng. En ledartyp som var lagkapten för det finska JVM-laget 2009.
– Det började ganska tidigt i vintras, strax efter jul, att jag började titta på lite olika spelare. Jag fick tips om att jag borde kolla lite extra på Sallinen.
– Han visste att jag var intresserad av honom. Jag kommer ihåg att efter en av matcherna jag såg honom spela så hade han sagt till agenten – Nu kommer inte han ta mig till Leksand efter min insats den här matchen. Nu såg jag flera av hans matcher och jag gillade vad jag såg. Så enkelt var det.

Var han svår att övertyga?
– Nej. Jag vet att han hade ett anbud från Jokerit, men han ville till Sverige och spela vilket jag är väldigt glad för.

För tillfället har Leksand nio utländska spelare i truppen och sjutton svenska.
– Vi har nästan haft samma lag under två, tre säsonger. Nu har vi tappat lite folk och även tagit bort en del. Man kan säga att det har blivit en liten växling nu med spelare jämfört med tidigare.
– Vi ska försöka ta ett steg till nu, bli ännu bättre och stabilisera oss i SHL. Det är också det jobbet som vi håller på med nu.

Tommy Salo ser också en hel del fördelar med att sex av spelarna är från USA eller Kanada.
– Det finns en tanke med det samtidigt som det självklart finns en fördel pengamässigt. Amerikanska spelarna är ofta lätta att ha och göra med, det är enkelt med språket, bra killar i omklädningsrummet och jag vet vad dom går för.
– Samtidigt Har jag tagit många spelare som tidigare varit i Sverige, Tyskland eller Finland så man känner till hur hockeyklimatet är här i Europa. Jag tror att det bara är Brian (Connelly) som inte varit i Europa och spelat tidigare.

Leksand har en väldigt bred trupp den här säsongen. Just nu har man 27 spelare i truppen. Det innebär också att 27 spelare måste få en bra matchning under säsongen för att fortsätta utvecklas.
– Man måste ha en bred trupp. Vi har en bra mycket bättre bredd den här säsongen jämfört med den förra. Det syntes direkt på första träningen i måndags att det var ett bra drag. Det finns mycket att ta av och det gäller för tränarna att få ihop det och se till att det blir bra.

Tommy Salo flaggar även för att det kan bli aktuellt att låna ut någon eller några av spelarna under säsongen.
– Ja, så kommer det att bli. Vi har tre forwards och en back för mycket. Klart att det då kan bli tal om att låna ut spelare.

Leksand har även en 17-åring i truppen, Fredrik Forsberg. Storebror heter Filip Forsberg och spelar till vardags i Nashville. Salo kan också se likheter mellan dom båda bröderna.
– Båda vill göra mål. Fredrik är bara -96:a, men jag tror väldigt mycket på honom. Han är bra med puck men även bra på att vinna tillbaka puck. Helt klart finns det likheter mellan dom två på ett bra sätt.

DSC_0316

Fredrik Forsberg

Både Fredrik och Filip Forsberg är två väldigt ödmjuka killar, hur viktigt är den biten och den sociala sidan hos spelarna när du plockar dom till Leksand?
– Det är nästan det viktigaste, om man säger så. Vi vill ha ett lag där man känner och kan jobba med varandra. Det är ändå nio månader som man ska jobba tillsammans. Då är det viktigt att man passar bra ihop och att det inte finns några ”rötägg” som inte passar in.

Har du råkat ut för några ”rötägg” under dina år i Leksand?
Nej, jag måste säga att det varit ganska bra under mina år i Leksand och jag tycker inte att vi haft någon riktig idiot. Jag tycker att vi bara har haft bra killar här.

Patrik Hersley och Jacob de la Rose försvinner från laget. Båda hamnar i en speciell situation där dom ska slåss om en plats i sina nya lag i Ryssland respektive Nordamerika. Om dom inte skulle lyckas där har du då en dörr öppen så dom kan återvända till Leksand?
– Jag kommer alltid har dörrar öppna för dom två personerna, inget snack om det. Det har jag även för Filip (Forsberg) och (Victor) Rask om dom vill komma hem. Klart att jag vill ha dom till Leksand om dom vill komma hem.

I en intervju tidigare med Fredrik Händemark pratade vi om det faktum att bara en spelare från JSM-guldlaget 2010 finns kvar i klubben.
– Jag tänker egentligen ingenting kring det eftersom jag inte var här i Leksand då, säger Tommy salo och fortsätter:
– I Hockeyallsvenskan hade vi tio eller elva egna juniorer. Klart att det blir tuffare ju högre upp man kommer och då även svårare för dom att ta en plats.
– Jag tänker inte på att man JSM-guld då utan det är nu man ska spela SHL och ta en plats i den här truppen. Det är vad som gäller idag och inte det som hände 2010.

Har du ögonen på dom här spelarna i deras nya klubbar?
– Absolut. Det har vi haft hela tiden så det är inget konstigt. Alla går olika vägar.

När du kom till Leksand 2010 sa du att visionen var att gå upp med Leksand till elitserien. Nu är ni där, vad är ditt och klubbens nästa steg?
– Att etablera oss och vara med och slåss om slutspelsplatserna och även att vara med och slåss om SM-guld. Det är vad som gäller, tycker jag.
– Först och främst gäller det att hitta en balans med laget och hela föreningen för att man ska kunna ta dom här stegen. Det fungerar inte att det sportsligt går bra medan ekonomin går sämre. Man måste få båda delarna att gå bra. Kommer vi dit kommer vi också att bli starkare som förening.

Resan från du kom till idag, har den varit ungefär som du hade förväntat dig?
– Nej, det kan jag inte säga. Jag trodde aldrig när jag kom hit att Leksand var i det ekonomiska stadiet som man var. När jag fick reda på det hur det låg till och ser till vart vi är idag så är det helt otroligt egentligen med tanke på den ekonomi som vi haft. Så enkelt är det.
– Nu har vi kommit upp och det börjar bli okej även med ekonomin. Nu gäller det att ta ett steg till och utveckla alltihop.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga