Sök
SHL

Salo om lagbygget som ska överträffa fjolårssuccén

LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var många som rynkade på näsan åt Leksands återkomst till SHL förra säsongen. Mot mångas tro tog sig laget till det som kallas play in. Det vill säga på en sjunde plats, bara en poäng från att ta en direktplats i kvartsfinalerna. Nu fick Leksand i stället rikta in sig på att via kvalmatcher mot HV 71 ta sig till kvarten, men där sprack det. Smålänningarna vann med 2-1 i matcher.

Nu väntar en ny säsong och till den även en relativt ny trupp. Borta är namn som bland annat Gabriel Karlsson, Jon Knuts, Mattias Nilsson, Micke Johansson, Jacob de la Rose, Jacob Blomqvist, Matt Lashoff, Tom Linder och inte minst Patrik Hersley, målbombaren från blå. In har istället namn som Brian Connelly, Jonas Frögren, Robin Jacobsson, Robin Gartner, bröderna Jack och Chris Connolly, Eric Himelfarb, Toni Kähkönen, Viktor Mårtensson och Tomi Sallinen kommit. Just Sallinen spelade för övrigt VM för Finland tidigare i våras.

Hockeysverige.se reste till Tegera Arena i Lugnetområdet i Leksand för att träffa Leksands sportchef, Tommy Salo, för att bland annat fråga honom om vad han tror kommer att skilja den här säsongens Leksand mot den förra.
– Inför förra säsongen hade vi spelat i kvalserien så det tog längre tid för oss att leta spelare på ett bra sätt. I år har vi fått leta under lite längre tid och vi vet också om att vi kommer att vara kvar i SHL.
– I dagsläget känns det mycket bättre än vad det gjorde förra säsongen. Sedan gäller det att få ihop gruppen så den fungerar. Tabellmässigt kom vi rätt bra förra säsongen, kan man väl ändå säga, men det känns som att vi har en bättre och jämnare trupp den här säsongen.

Vilka komponenter eller spelartyper saknade du i truppen förra säsongen?
– Det var kanske i första hand var bredden. Vi hade Hersley som pangade in mål, Oscar (Alsenfelt) som storspelade och Johan Ryno som spelade otroligt bra för oss förra säsongen. Samtidigt hade vi ett bra powerplay och ett bra boxplay.
– Det jag kan sakna var att vi inte gjorde så mycket mål i fem mot fem. Jag tycker ändå att vi balanserade upp det med, som sagt var, ett bra målvaktsspel och Hersley som stänkte in puckarna när det som bäst behövdes.

Inför SHL/elitseriecomebacken valde Mattias Timander att kliva av och satsa på ett jobb på Ö-viks Marina. Leksand lyckades inte riktigt fylla hans lucka då, men till årets säsong har man lyckats knyta upp svenska mästaren med Skellefteå förra säsongen, Jonas Frögren. Salo kan också se likheter i personligheterna Timander och Frögren.
– Absolut. Timander var en pappa i laget och det kommer även Frögren bli. Vi försökte få Frögren till Leksand redan förra säsongen, men då gick det tyvärr inte. Vi är glada att fått hit honom i år.

Är Jonas Frögren i Leksand för att ersätta Mattias Timander, eller hur tänker du kring hans roll?
– Inte att ersätta, men jag vet vilken personlighet och pondus Frögren har. För mig är han en pappa för det här laget.

DSC_0063

Tomi Sallinen

En av flera nya spelare inför årets säsong är alltså värvningen av finske VM-spelare Tomi Sallinen från Espo Blues. På 58 matcher i SM-liigan förra säsongen svarade han för 14 mål och totalt 27 poäng. En ledartyp som var lagkapten för det finska JVM-laget 2009.
– Det började ganska tidigt i vintras, strax efter jul, att jag började titta på lite olika spelare. Jag fick tips om att jag borde kolla lite extra på Sallinen.
– Han visste att jag var intresserad av honom. Jag kommer ihåg att efter en av matcherna jag såg honom spela så hade han sagt till agenten – Nu kommer inte han ta mig till Leksand efter min insats den här matchen. Nu såg jag flera av hans matcher och jag gillade vad jag såg. Så enkelt var det.

Var han svår att övertyga?
– Nej. Jag vet att han hade ett anbud från Jokerit, men han ville till Sverige och spela vilket jag är väldigt glad för.

För tillfället har Leksand nio utländska spelare i truppen och sjutton svenska.
– Vi har nästan haft samma lag under två, tre säsonger. Nu har vi tappat lite folk och även tagit bort en del. Man kan säga att det har blivit en liten växling nu med spelare jämfört med tidigare.
– Vi ska försöka ta ett steg till nu, bli ännu bättre och stabilisera oss i SHL. Det är också det jobbet som vi håller på med nu.

Tommy Salo ser också en hel del fördelar med att sex av spelarna är från USA eller Kanada.
– Det finns en tanke med det samtidigt som det självklart finns en fördel pengamässigt. Amerikanska spelarna är ofta lätta att ha och göra med, det är enkelt med språket, bra killar i omklädningsrummet och jag vet vad dom går för.
– Samtidigt Har jag tagit många spelare som tidigare varit i Sverige, Tyskland eller Finland så man känner till hur hockeyklimatet är här i Europa. Jag tror att det bara är Brian (Connelly) som inte varit i Europa och spelat tidigare.

Leksand har en väldigt bred trupp den här säsongen. Just nu har man 27 spelare i truppen. Det innebär också att 27 spelare måste få en bra matchning under säsongen för att fortsätta utvecklas.
– Man måste ha en bred trupp. Vi har en bra mycket bättre bredd den här säsongen jämfört med den förra. Det syntes direkt på första träningen i måndags att det var ett bra drag. Det finns mycket att ta av och det gäller för tränarna att få ihop det och se till att det blir bra.

Tommy Salo flaggar även för att det kan bli aktuellt att låna ut någon eller några av spelarna under säsongen.
– Ja, så kommer det att bli. Vi har tre forwards och en back för mycket. Klart att det då kan bli tal om att låna ut spelare.

Leksand har även en 17-åring i truppen, Fredrik Forsberg. Storebror heter Filip Forsberg och spelar till vardags i Nashville. Salo kan också se likheter mellan dom båda bröderna.
– Båda vill göra mål. Fredrik är bara -96:a, men jag tror väldigt mycket på honom. Han är bra med puck men även bra på att vinna tillbaka puck. Helt klart finns det likheter mellan dom två på ett bra sätt.

DSC_0316

Fredrik Forsberg

Både Fredrik och Filip Forsberg är två väldigt ödmjuka killar, hur viktigt är den biten och den sociala sidan hos spelarna när du plockar dom till Leksand?
– Det är nästan det viktigaste, om man säger så. Vi vill ha ett lag där man känner och kan jobba med varandra. Det är ändå nio månader som man ska jobba tillsammans. Då är det viktigt att man passar bra ihop och att det inte finns några ”rötägg” som inte passar in.

Har du råkat ut för några ”rötägg” under dina år i Leksand?
Nej, jag måste säga att det varit ganska bra under mina år i Leksand och jag tycker inte att vi haft någon riktig idiot. Jag tycker att vi bara har haft bra killar här.

Patrik Hersley och Jacob de la Rose försvinner från laget. Båda hamnar i en speciell situation där dom ska slåss om en plats i sina nya lag i Ryssland respektive Nordamerika. Om dom inte skulle lyckas där har du då en dörr öppen så dom kan återvända till Leksand?
– Jag kommer alltid har dörrar öppna för dom två personerna, inget snack om det. Det har jag även för Filip (Forsberg) och (Victor) Rask om dom vill komma hem. Klart att jag vill ha dom till Leksand om dom vill komma hem.

I en intervju tidigare med Fredrik Händemark pratade vi om det faktum att bara en spelare från JSM-guldlaget 2010 finns kvar i klubben.
– Jag tänker egentligen ingenting kring det eftersom jag inte var här i Leksand då, säger Tommy salo och fortsätter:
– I Hockeyallsvenskan hade vi tio eller elva egna juniorer. Klart att det blir tuffare ju högre upp man kommer och då även svårare för dom att ta en plats.
– Jag tänker inte på att man JSM-guld då utan det är nu man ska spela SHL och ta en plats i den här truppen. Det är vad som gäller idag och inte det som hände 2010.

Har du ögonen på dom här spelarna i deras nya klubbar?
– Absolut. Det har vi haft hela tiden så det är inget konstigt. Alla går olika vägar.

När du kom till Leksand 2010 sa du att visionen var att gå upp med Leksand till elitserien. Nu är ni där, vad är ditt och klubbens nästa steg?
– Att etablera oss och vara med och slåss om slutspelsplatserna och även att vara med och slåss om SM-guld. Det är vad som gäller, tycker jag.
– Först och främst gäller det att hitta en balans med laget och hela föreningen för att man ska kunna ta dom här stegen. Det fungerar inte att det sportsligt går bra medan ekonomin går sämre. Man måste få båda delarna att gå bra. Kommer vi dit kommer vi också att bli starkare som förening.

Resan från du kom till idag, har den varit ungefär som du hade förväntat dig?
– Nej, det kan jag inte säga. Jag trodde aldrig när jag kom hit att Leksand var i det ekonomiska stadiet som man var. När jag fick reda på det hur det låg till och ser till vart vi är idag så är det helt otroligt egentligen med tanke på den ekonomi som vi haft. Så enkelt är det.
– Nu har vi kommit upp och det börjar bli okej även med ekonomin. Nu gäller det att ta ett steg till och utveckla alltihop.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten