Sök
St. Louis

Lundström revanschsugen – redo att fullborda NHL-drömmen

Efter en tung fjolårssäsong står Niklas Lundström redo för revansch. 21-åringen packar väskan och åker över Atlanten med hopp om att fullborda sin NHL-dröm. Stockholmaren är dock beredd på att det kan komma att krävas några år i AHL innan han får chansen i St. Louis.
– Jag är inställd på att jag kan få jobba några år underifrån, säger Lundström till hockeysverige.se.

NORRTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Niklas Lundström, 21, från Värmdö utanför Stockholm har en imponerande meritlista från junioråren. U16 SM-silver 2009, J18 SM-guld 2009, J18 VM Silver 2011, J18 VM:s målvaktsligavinnare 2011, J20 Elits bästa målvakt 2012 och J20 VM silver 2013.

Fjolårssäsongen blev inte vad han hade hoppats på. Han inledde säsongen i Södertälje, men trivdes aldrig riktig bra där även om hans insatser på isen var fullt godkända. När han sedan återvände till AIK fick han från sidan av isen se sitt lag åka ur SHL.
– Säsongen var upp och ner, helt klart, och jag lärde mig mycket det här året. Framförallt att hantera svåra och jobbiga situationer. Som du sa gick det stundtals ändå bra när jag spelade. Fast vi som lag spelade inte så bra hela tiden berättar Niklas Lundström för hockeysverige.se när vi träffar honom på GDI Elit målvkstcamp i Norrtälje.
– Man kan väl säga att det var en lärorik säsong där jag fått lära mig att hantera olika situationer.

Du fick mycket matchtid i SSK, 24 matcher, det måste ha varit nyttigt för dig?
– Ja, jag fick spela väldigt mycket i början innan vi tog beslutet att jag skulle åka hem till AIK igen för att avsluta säsongen där.
– Det var riktigt nyttigt för mig att få stå 20 eller 22 matcher i rad. Samtidigt tycker jag också att det är riktigt roligt att få spela mycket matcher.

Om du tänker tillbaka på tiden i Södertälje, varför hittade du inte rätt där nu när du ser på det efteråt?
– Jag vet faktiskt inte. Det är ganska svårt att svara på den frågan eftersom det handlar om många småsaker som gjorde att jag inte trivdes.

När Niklas Lundström återvände till AIK fick han kriga med Daniel Larsson och Alexander Hamberg om målvaktsplatsen. Totalt fick Lundström spela två matcher i SHL med AIK, men under kvalserien, där laget misslyckades med att ta en av dom två första platserna, fick han sitta bredvid. Varför man misslyckades i kvalserien har han inget riktigt bra svar på.
– Jag vet egentligen inte varför vi inte klarade det. Det gäller att vinna rätt matcher. Vi hade en ganska bra start i kvalserien och bland annat vann vi mot Djurgården i andra matchen. Sedan började vi torska, det blev några för många i rad och efter det åkte luften ur oss liksom.

Blev det en spänd stämning i gruppen när förlusterna började komma?
– Jag kände inte av det i alla fall, men det är klart att eftersom jag inte spelade är det lätt för mig att svara så.
– Jag tycker ändå att vi hade en ganska god stämning inom truppen. Vi höll upp den ganska bra trots att det gick så dåligt. Det är ändå en ganska pressad situation att spela i en kvalserie. Sedan är det klart att man blir sur när det inte går som man vill.

Foto: Bildbyrån

Niklas Lundström var under förra säsongen utlånad från St. Louis till Södertälje respektive AIK. Inför årets säsong, där alltså AIK kommer att spela i Hockeyallsvenskan, har stockholmarna inte gjort några direkta försök att behålla Lundström i laget. I stället kommer han prova på att ta en plats i NHL eller AHL.
– Jag åkte över till direkt efter kvalserien och var med St. Louis under sista månaden förra säsongen, vilket var riktigt lärorikt. Efter det har jag inte pratat med Daniel Rudslätt (AIK:s sportchef) mycket alls.
– Jag åkte som sagt var över till St. Louis och var med på resorna och tränade med laget fram till det att vi åkte ut mot Chicago. Det var väldigt kul att lära känna alla i laget och se hur det är att spela där borta. Det var väldigt lärorikt för mig inför nästa säsong.

Hur ser du på möjligheterna att ta en plats redan nästa säsong i NHL?
– Svårt att säga här och nu. Mycket kan hända och det går fort i hockey. Självklart är det vad jag strävar efter, men jag kommer köra på även om jag får jobba några år underifrån och uppåt. Det är jag inställd på också.
– Det är bara Henrik Lundqvist och Viktor Fasth som gått direkt in i NHL på senare tid och det är två riktigt bra målvakter. Men jag kommer åka dit och kriga för en plats. Det är bara att ta en dag i taget och köra hårt.

Målvakter i St. Louis kommande säsong är förutom Niklas Lundström även Jake Allen och Brian Elliott.
– Jag tränade med Brian nu när jag var över. Han är en riktigt atletisk målvakt, grym med händerna och sjukt bra på träningarna. Jag har redan lärt mig mycket av Brian. Just det här med hur jag ska jobba med händerna och sådant. Samtidigt är han väldigt proffsig runt om.
– Alla i laget tog för övrigt hand om mig sjukt bra när jag var där och jag kände mig verkligen välkommen.

Mycket talar för att du får inleda säsongen i farmarlaget Chicago Wolves, hur tänker du kring det?
– Det känns som Chicago Wolves är ett bra ställe att vara på utifrån vad jag har hört från andra.

Du kanske måste förändra din spelstil då du kommer över dit med tanke på dom små rinkarna.
– Jag gillar små rinkar och har så alltid gjort sedan jag var ganska ung och spelade några turneringar där borta. Det är mycket roligare eftersom spelet kommer lite närmare mig och det passar mig lite bättre känns det som.
– Jag var även över med juniorlandslaget till Lake Placid och spelade. Det går lite fortare och det känns som att det kan hända lite mer saker. En annan och lite roligare hockey faktiskt.

I Chicago Wolves finns även tidigare Brynäsforwarden Sebastian Wännström.
– Jag har faktiskt aldrig träffat honom, men jag har bara hört bra saker om honom och att det ska vara en riktigt trevlig kille. Det ska bli kul att lära känna honom.

Nu är du på camp med bland andra Jhonas Enroth. Vilka råd och tips har han delat med sig av till dig så här långt?
– Jag har kollat på Jhonas jättemycket just den här veckan. Han har varit ganska många år i ligan nu och har fått bra med rutin och läser spelet väldigt bra.
– Självklart delar man med sig lite tips till varandra. Samtidigt är det kul att ha en så duktig målvakt att träna tillsammans med.

Kan du bjuda oss på något tips eller råd Jhonas Enroth kommit med under veckan?
– (Skratt) Det håller jag för mig själv. I alla fall är det roligt att han kom hit i år och att jag får chansen att köra med honom.

Målvaktscoach på GDI campen i Norrtälje är Micke Wernblom tillsammans med Janne Öhman. Just Wernblom är ett bekant namn för Niklas Lundström sedan många år tillbaka.
– Micke är väldigt bra på detaljer. Han ser detaljerna väldigt bra samtidigt som han är bra på att förmedla vad han vill.
– Jag känner Micke bra sedan tidigare så vi kan prata om det mesta. Jag har jobbat med honom sedan U13 eller U14 så det samarbetet har varit i ganska många år nu. Efter att jag gick till AIK har vi mer eller mindre jobbat tillsammans varje dag, avslutar Niklas Lundström innan han ger sig på eftermiddagens fyspass.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten