Nyheter

Första svensken i Rangers: ”De är lite för småväxta i dag”

ANNONS

37 svenskar har företrätt New York Rangers genom hockeyhistorien. Ulf Sterner var inte bara först bland dem alla, säsongen 1964/65, han var först av alla svenskar i hela NHL. Hockeysverige.se har pratat dåtidens och nutidens Rangers med legendaren inför nattens tredje finalmatch i Madison Square Garden.

Ulf Sterner var den första svenskfostrade hockeyspelare som kom att spela i NHL. Visserligen spelade Gustaf Forslund från Umeå i Ottawa redan 1932/33, men han var bara ett år när han flyttade till USA. Sterner flyttade till USA efter OS i Innsbruck 1964. Han inledde med spel i St. Paul Rangers innan det blev spel i Baltimore Clippers och så småningom fyra NHL-matcher på Manhattan med New York Rangers.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Ulf Sterner inför nattens tredje Stanley Cup-final mellan hans gamla klubb New York Rangers och Los Angeles Kings.

Det var snart femtio år sedan du spelade i Rangers, hur minns du i dag tillbaka på den tiden?

Ulf Sterner 1965.

– Oj, då! Var det så länge sedan? Det var en lite hektisk tid. Jag gjorde bara fyra matcher i Rangers. Dagen innan man kallade upp mig från Baltimore fick jag ett slagskott i pannan när jag satt i vårt bås, det var kanske inte den bästa förberedelsen inför en NHL-debut.
– Det var ingen vidare ordning i Rangers när jag kom upp och man låg på femteplats i ligan som då bestod av bara sex lag. Dom var redan borta från slutspelet så killarna var inte så värst intresserade. Min första träning var på gamla Madison Square Garden. Det var en lite ishall som låg på fjärde eller sjätte våningen. Vi fick stå givakt på blå linjen och jag fick stå längst bort. Sedan kom general managern ut och skällde på killarna i en och en halv timme eftersom dom hade varit ute och festat. Så det blev ingen träning, skrattar Sterner och fortsätter:

”INTRESSET ÄR MYCKET VÄRRE I DAG”

– Det var inte direkt toppen i Rangers då, men jag var glad att få chansen. Vi mötte Boston i första matchen och jag tror att vi vann. Under mina fyra matcher som jag lirade där fick jag bra recensioner och var bland dom fem bästa spelarna i dom flesta av matcherna. Under den här perioden som jag var där uppe sålde dom sina fyra bästa spelare. Bland annat Camille Henry och året innan hade man även sålt Andy Bathgate. Det var spelare som gjorde över 30 mål varje år. I stället för dom killarna fick Rangers lite pengar och tretton andra spelare.
– Varje förening kunde då ha ett antal protected players som kunde gå upp och ner mellan Rangers, Baltimore i American Hockey League och St Paul Rangers i Central Hockey League. Var du däremot unprotected kunde vem som helst köpa dig. Det betydde att när dom tretton spelarna kom innebar det att vi, sju man tror jag att det var, fick åka tillbaka till Baltimore vilket inte var så roligt.

Hur het var hockeyn på Manhattan på den här tiden?
– Det var nog rätt mycket folk som var intresserade av hur det gick för Rangers trots att man låg dåligt till. Jag skulle nog tippa att intresset är mycket värre i dag.

Trots att det är femtio år sedan Ulf Sterner spelade i New York Rangers följer han hur det går för laget.
– Jag har sett senaste matcherna. Rangers har förlorat lite oturligt i finalerna tycker jag nog, men Los Angeles Kings är ändå betydligt bättre.

Vad är det som saknas hos Rangers som du ser det?
– Lite power framåt. Rangers killar är lite småväxta. Jag tycker också att Los Angeles verkar ha ett lite bättre samspel samtidigt som Rangers går lite mer på att kämpa.
– Jag tycker ändå att Rangers gjort det bra, men dom slarvade senaste tycker jag när man ledde med 4-2 men tappade. Det är ju kännetecknande för dom Los Angeles och har varit så hela säsongen att man hela tiden kommer igen.

”DUSTIN BROWN BLIR MATCHVINNARE IGEN”

Foto: Ronnie Rönnkvist

Los Angeles Kings har ett genomsnitt vikt på 93.96 kg och en längd på 187 cm medan Rangers motsvarighet är 90.23 kg och 185 cm (enligt eliteprospects.com). Det här tycker Ulf Sterner märks under matcherna.
– Ja, det märks. Rangers har, som jag sa, gjort det bra men man måste klara av att vinna någon bortamatch för att klara hem det hela. Nu hade man 4-2 och då trodde jag att segern var hemma, men man slarvade ju. Jag tycker att han femman (Dan Girardi) gjorde för många misstag när han var inne på isen. Samtidigt ska det inte vara lätt eftersom det är final.


Vad krävs det av Rangers om man ska vinna nattens match?
– Rangers har spelat bra i första perioden i bägge matcherna och tagit ledning. Det kan ändå vända fort, men det är svårt att svara på det eftersom det också var många som åkte av skadade. Jag vet inte om dom killarna kan spela i kvällens match.

Vem blir matchvinnare i kvällens match?
Dustin Brown som avgjorde i första matchen, jäklar vilket skott han har. Sedan är det två fantastiska målvakter som vi får se (Jonathan Quick och Henrik Lundqvist). Spikar Henke igen kan det gå vägen, men jag känner på mig att Kings vinner an av matcherna i New York. Fast jag hoppas inte det.

Ulf Sterner berättar också lite skämtsamt att han erbjudit Rangers sina tjänster som spelare.
– Jo, det stämmer. Jag skickade ett mejl till Rangers inför finalen. Congratulations to the final. If you need any extra players I am prepared. I just have to find my skates first.” Fast något svar på det har jag inte fått ännu, haha…

FAKTA: Svenskarna som spelat i New York Rangers
Ulf Sterner 1964/65
Juha Widing 1969/70 (Flyttade sedan till Los Angeles)
Hardy Åström 1977/78
Anders Hedberg 1978/79 – 1984/85
Ulf ”Lill-Pröjsarn” Nilsson 1978/79 – 1982/83
Peter Wallin 1980/81 – 1981/82
Kent-Erik Andersson 1982/83 – 1983/84
Jan Erixon 1983/84 – 1992/93
Peter Sundström 1983/84 – 1985/86
Tomas Sandström 1984/85 – 1989/90 (Flyttade sedan till Los Angeles)
Kjell Samuelsson 1985/86 – 1986/87
Ulf Dahlén 1987/88 – 1989/90
Pär Djoos 1991/92 – 1992/93
Peter Andersson 1992/93 – 1993/94
Mattias Norström 1993/94 – 1994/95 (Flyttade sedan till Los Angeles)
Ulf Samuelsson 1995/96 – 1998/99
Niklas Sundström 1995/96 – 1998/99
Ronnie Sundin 1997/98
Johan Lindbom 1997/98
Jan Mertzig 1998/99
Peter Popovic 1998/99
Johan Witehall 1998/99 – 2000/01
Kim Johnsson 1999/00 – 2000/01
Johan ”Honken” Holmqvist 2000/01 – 2002/03
Bert Robertsson 2000/01
Andreas Johansson 2001/02
Mikael Samuelsson 2001/02 – 2002/03
Henrik Lundqvist 2005/06 – Fortfarande i NYR
Michael Nylander 2005/06 – 2006/07
Christian Bäckman 2007/08
Fredrik Sjöström 2007/08 – 2008/09
Markus Näslund 2008/09
Anders Eriksson 2009/10
Anton Strålman 2011/12 – Fortfarande i NYR
Carl Hagelin 2011/12 – Fortfarande i NYR
Tim Erixon 2011/12
Jesper Fast 2013/14 – Fortfarande i NYR

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 31 mars
17:30 Pelicans - Ilves Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
19:00 Växjö - Frölunda SHL
20:00 Servette - Zug National League
01:00 Buffalo Sabres - New York Rangers NHL
lördag 01 april
02:00 Winnipeg Jets - Detroit Red Wings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
04:30 Arizona Coyotes - Dallas Stars NHL
15:15 Skellefteå - Örebro SHL
16:00 Helsingfors IFK - Tappara Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
18:30 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
19:00 Nashville Predators - St Louis Blues NHL
21:00 Pittsburgh Penguins - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
01:00 Ottawa Senators - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
söndag 02 april
02:00 Chicago Blackhawks - New Jersey Devils NHL
03:00 Colorado Avalanche - Dallas Stars NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Minnesota Wild NHL
04:00 Seattle Kraken - Los Angeles Kings NHL
04:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
15:00 Frölunda - Växjö SHL
18:30 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
21:30 St Louis Blues - Boston Bruins NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators NHL
00:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Philadelphia Flyers NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Detroit Red Wings NHL
01:00 Winnipeg Jets - New Jersey Devils NHL
måndag 03 april
02:00 Vancouver Canucks - Los Angeles Kings NHL
02:00 Calgary Flames - Anaheim Ducks NHL
19:00 Örebro - Skellefteå SHL
19:00 Modo - Mora Hockeyallsvenskan
20:00 Biel - Zürich National League
tisdag 04 april
02:00 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
02:30 Dallas Stars - Nashville Predators NHL
04:00 Seattle Kraken - Arizona Coyotes NHL
19:00 Björklöven - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Växjö - Frölunda SHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Florida Panthers - Buffalo Sabres NHL
01:00 Carolina Hurricanes - Ottawa Senators NHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 New Jersey Devils - Pittsburgh Penguins NHL
onsdag 05 april
02:00 St Louis Blues - Philadelphia Flyers NHL
02:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
03:00 Calgary Flames - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Seattle Kraken NHL
04:03 San Jose Sharks - Colorado Avalanche NHL
04:03 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
17:30 Tappara - Helsingfors IFK Liiga
19:00 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
19:00 Skellefteå - Örebro SHL
20:00 Zürich - Biel National League
01:30 New York Rangers - Tampa Bay Lightning NHL
01:30 Winnipeg Jets - Calgary Flames NHL
torsdag 06 april
04:00 Anaheim Ducks - Edmonton Oilers NHL
17:00 Tyskland - Sverige VM Damer
17:30 Ilves - Pelicans Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:30 Frölunda - Växjö SHL
01:00 Florida Panthers - Ottawa Senators NHL
01:00 Montreal Canadiens - Washington Capitals NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Minnesota Wild NHL
01:00 New Jersey Devils - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Detroit Red Wings - Buffalo Sabres NHL
01:30 New York Islanders - Tampa Bay Lightning NHL
fredag 07 april
02:00 Nashville Predators - Carolina Hurricanes NHL
02:00 St Louis Blues - New York Rangers NHL
02:30 Dallas Stars - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Los Angeles Kings NHL
04:00 Vancouver Canucks - Chicago Blackhawks NHL
04:30 Seattle Kraken - Arizona Coyotes NHL
04:30 San Jose Sharks - Colorado Avalanche NHL
16:00 Mora - Modo Hockeyallsvenskan
16:00 Tappara - Helsingfors IFK Liiga
19:30 Örebro - Skellefteå SHL

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten