Nyheter

Scouternas Stanley Cup-duell: ”Målvakterna avgör”

Den ena jobbar för Los Angeles Kings och den andra för New York Rangers. Hockeysverige.se lät tidigare Frölundahjälten Christian Ruuttu, scout för Kings, och forne landslagsstjärnan Anders Hedberg, scout för Rangers, svara på frågan varför just deras lag vinner Stanley Cup 2014.

En lång väntan är över, i natt börjar Stanley Cup-finalerna. I ena hörnan hittar vi New York Rangers med tre svenskar, Henrik Lundqvist, Carl Hagelin och Anton Strålman, i laget. Lägg där till en svensk assisterande coach i form av Ulf Samuelsson. I andra hörnan – Los Angeles Kings med bland andra tidigare Södertälje- och Mora-spelaren Anze Kopitar i laget. Kopitar och Hagelin som för övrigt känner varandra ganska väl sedan tiden som juniorer i Södertälje även om dom inte spelade så väldigt mycket tillsammans.

Varför är det just Kings och Rangers som spelar final och hur slutar årets Stanley Cup final? Hockeysverige.se tog hjälp av Christian Ruuttu från Los Angeles Kings organisation och Anders Hedberg från New York Rangers organisation för att reda ut dom frågorna.

Christian Ruuttu, Director of European Scouting, Los Angeles Kings

Tyler Toffoli.

Varför är Los Angeles i final?
– Vi har spelat otroligt starkt. Det är första gången i historien som ett lag vinner alla tre matchserierna i sjunde matchen. Jag menar att det är starkt gjort av gossarna. En hel del har det att göra med att det här laget har varit ihop ganska länge. Efter Stanley Cup-vinsten 2012 gjorde vi inte direkt några ändringar i laget, även om det har varit några små förändringar senaste året.
– Vi har draftat bra samtidigt som vi gjort bra trejder i slutet. Sedan har jag alltid sagt att vårt development-team är ett av det starkaste i NHL som har tagit fram spelare som Tanner Pearson och Tyler Toffoli genom draften. Därför vill jag ge mycket cred till just vårt development-team.

Hur skulle du beskriva Los Angeles sätt att spela?
– Jag tror att vi är ganska tunga att möta. Vi spelar ett så kallat ”200 foot game” där all offensiv börjar i defensiven. Vi är också ganska stora och bra på att åka skridskor. Sedan har vi en väldigt fin målvakt i Jonathan Quick.
– Vi har inte direkt någon förstalina som så, utan vi kör hela tiden på tre och till och med fyra kedjor. Om du tittar på istid så är den ganska utspretat på alla linorna. Drew (Doughty) är den som spelar mest av alla alltid. Jag lyssnade på honom i går när han fick frågan om han var trött, då svarade han ”hjärtat blir aldrig trött”.

Vilka nyckelspelare måste fungera om Los Angeles ska vinna Stanley Cup?
– Självklart är målvakterna viktiga för båda lagen. Sedan är oftast målvakten lika bra som gubbarna framför spelar. Så vår defensiv måste fungera bra, men det är en lagsport och alla i laget måste fungera.

Hur tänker du kring målvaktsmatchen mellan Jonathan Quick och Henrik Lundqvist?
– Det är två olika målvakter, men båda är lika betydelsefulla för sitt lag. Henke jobbar kanske lite djupare i nätet. Quick är lite mer atletisk och kan nästan vara lite överallt. Quick är det rätta namnet på Quick eftersom han är jäkligt ”kvick”. Båda målvakterna är toppmålvakter i NHL och en stor anledning till att just deras lag är dom är idag.

Hur slutar matchersserien
– Jag vill inte gissa, men jag hoppas att vårt lag vinner till slut.

Anders Hedberg, Head Professional Scout Europe, New York Rangers

Mats Zuccarello.

Varför är New York Rangers i final?
– Därför att man vunnit tre slutspelsserier, en mot Philadelphia, en mot Pittsburgh och en mot Montréal. Det har man gjort för att man faktiskt varit bättre än motståndarna samtidigt som man har haft tur också, vilket man måste ha om man ska går till en Stanley Cup final.

Hur skulle du beskriva Rangers spelidé?
– Den bygger mycket på vår målvakt precis som dom flesta lag gör kring sina målvakter. Man startar där med ett solitt målvaktsspel som du kan lita på. Det kan vi verkligen göra i Rangers.
– Sedan är spelet ganska förändrat mot tidigare säsonger. Det vill säga ambitionen att det nu mera bli pass mot klubblad. Om du går tillbaka till i fjol och även tidigare säsonger så var det inga misstag och sarg ut.
– Nu är det mycket mer på pass klubblad och på det sättet får vi en helt annan fart i våra ”counterattacks”, snabba spelvändningar eller flygande anfall, du kan kalla det vad du vill, haha…

Vilka nyckelspelare måste fungera om Rangers ska vinna Stanley Cup?
– Henrik (Lundqvist) givetvis, målvakten. Det är samma i Los Angeles också. Målvakten är alltid viktigast oavsett om med är Jonathan Quick eller Henrik. I vårt fall är det Henrik. Han är nyckelspelaren.
– På anfallssidan, om vi tittar på Los Angeles så har dom (Anze) Kopitar som nyckellirare. I Rangers är det mer utspritt. Vi förlitar oss inte lika mycket på en spelare, det gör i och för sig inte Los Angeles heller, men vi ännu mindre så att säga. Rick Nash, Martin St-Louis, Derek Stepan, Mats Zuccarello, Chris Kreider, Derick Brassard och så vidare. Jag menar att vi har mer bredd i det offensiva spelet.

Hur tänker du kring målvaktsmatchen mellan Henrik Lundqvist och Jonathan Quick?
-Jag vet inte om dom är etta eller två men dom är båda topp fem i ligan. Efter det här slutspelet kanske man ska ranka dom som etta och tvåa eftersom dom är i Stanley Cup- final.
– Quick vann Conn Smythe Trophy (slutspelets mest värdefulla spelare) 2012. Dessutom var han den amerikanska OS-målvakten. Det här är verkligen toppmålvakter i ligan.

Hur slutar matchserien?
– Emotionellt säger hjärnan Rangers. Rationellt så blir det också Rangers. Nu har vi bara spelat mot varandra två gånger. Det var i oktober och november så det räknas inte heller samtidigt som lagen ser lite annorlunda ut.
– West har ett klart övertag mot East under säsongen när det gäller matcher i NHL. Booking-sajterna har Los Angeles som klar favorit.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 11 augusti
19:00 Malmö - Växjö Träningsmatch
20:00 Finland - Tjeckien JVM
00:00 Slovakien - Kanada JVM
fredag 12 augusti
04:00 Schweiz - USA JVM
20:00 Österrike - Sverige JVM
00:00 Slovakien - Lettland JVM
lördag 13 augusti
20:00 Österrike - USA JVM
00:00 Kanada - Tjeckien JVM
söndag 14 augusti
04:00 Tyskland - Schweiz JVM
20:00 Finland - Slovakien JVM
00:00 Tjeckien - Lettland JVM
måndag 15 augusti
04:00 USA - Sverige JVM
20:00 Schweiz - Österrike JVM
00:00 Kanada - Finland JVM
tisdag 16 augusti
04:00 Sverige - Tyskland JVM
18:30 Brynäs - Timrå Träningsmatch
onsdag 17 augusti
19:00 Linköping - Örebro Träningsmatch
19:00 Skellefteå - Modo Träningsmatch
torsdag 18 augusti
18:00 Oskarshamn - Växjö Träningsmatch
18:00 Rögle - IFK Helsingfors Träningsmatch
19:00 Färjestad - Leksand Träningsmatch
19:00 Malmö - HV 71 Träningsmatch

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten