Sök
SHL

Wennberg stänger SHL-dörren: ”Ska inte finnas någon utväg”

En säsong i SHL räckte för att döda alla tvivel. Nu satsar 2014 års EliteProspect Award-vinnare Alexander Wennberg på spel i NHL med Columbus Blue Jackets. Och han stänger samtidigt dörren för en återkomst till Sverige nästa säsong.
– Ska jag flytta över och försöka uppfylla drömmen ska det inte finnas någon utväg. Blir det AHL är det bara att bita ihop och visa att man ska vara däruppe i stället, säger Wennberg i en lång intervju med hockeysverige.se.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Regnet öser ned över Hötorget i centrala Stockholm. Folk som inte är utrustade med paraplyer flyr in i busskurer eller tar skydd under de stora träden som flankerar den livfulla torghandeln. Allt för att komma undan den ilskna vätan. När Alexander Wennberg kommer spatserande mot vår mötesplats sticker han ut. Den stolta hållningen och det breda leendet gör att han ser helt oberörd ut av den dystra väderleken. Han bär på en stark lyster som bara är framgångsrika unga människor förunnad.

Alexander Wennberg med Sporrong-pokalen.

Sett till vad han har hunnit prestera på isen vid en tidig ålder är det föga förvånande. Bakom sig har den 19-årige stockholmaren en synnerligen minnesvärd säsong. Utöver att skjuta 16 mål som rookie för Frölunda i SHL har Wennberg även hunnit ta JVM-silver med Juniorkronorna i Malmö och skriva NHL-kontrakt med Columbus Blue Jackets. En liten krydda på framgångarna är den pokal som hockeysverige.se har med sig till vårt möte – Eliteprospect Award. Priset som vi för andra året i följd delade ut till SHL:s bästa junior i samband med Hockeygalan.
– Den är inte dåligt den där, hur ball som helst, säger Alexander Wennberg imponerat när han tar emot Sporrong-pokalen under en lunch med hockeysverige.se.
– Det är jättekul att vinna ett sådant här pris. Med tanke på hur hård konkurrens det var med alla juniorer som kom upp i år så gläds man åt att man var en av de bättre. Det är ett kvitto på att man gör något bra.

Columbus Blue Jackets tyckte också att han hade gjort något bra. NHL-klubben, som draftade Alexander Wennberg som 14:e spelare förra sommaren, bjöd över honom till Nordamerika efter SHL-säsongens slut. Där levererade den finske general managern Jarmo Kekäläinen ett klart och tydligt budskap: vi tror att du kan spela här nästa säsong. Det som återstod för Wennberg var att ta ett beslut om han tyckte att han var redo att anta utmaningen. Efter ett par veckors betänketid ansåg han sig vara det.
– Det hade säkert varit jättepositivt att stanna i Sverige också, men efter att ha snackat med dem och känt efter själv känner jag att jag har en jättestor chans att ta en tröja där borta. De tror väldigt mycket på mig och jag känner ingen anledning till att tacka nej, säger Alexander Wennberg.

”JAG GÅR ALL IN FÖR ATT UPPFYLLA DRÖMMEN”

VINNARE. William Karlsson vann EliteProspect Award i fjol – Alexander Wennberg tog hem priset i år.              Foto: Bildbyrån

En återkomst hem till Sverige under nästa säsong är utesluten. Platsar han inte i Columbus kommer han att spela AHL-hockey i stället för att vända hem, som en del andra unga svenskar gör.
– Ska jag flytta över och försöka uppfylla drömmen ska det inte finnas någon utväg. Blir det AHL är det bara att bita ihop och visa att man ska vara däruppe i stället. Det känns bra att flytta över helt och hållet. Då vet man att man kommer att stanna där borta och gå in fullt för det i stället för 50 procent. Gör man det och det blir lite tufft är det nog enkelt att tänka ”Nej, men då är det bara att dra hem” och ge upp. Nu vet jag vad som gäller, att jag bara ska fortsätta att kämpa även om det går emot.
– Det har varit mycket tankar fram och tillbaka om vad som är bäst. I slutändan är det i NHL jag vill spela, det har alltid varit min stora dröm och nu går jag all in för att uppfylla den. Det finns ingen tvekan. Jag känner att jag är jäkligt redo både mentalt och fysiskt att ta den här chansen.

Du säger att de tror väldigt mycket på dig. Hur mycket bidrog besöket i Columbus i april till att övertyga dig att ta det här beslutet?
– Det är klart att det gav en jättebra känsla att åka över och träffa alla i Columbus. Jag kände ju verkligen att ”det är här jag vill vara”. Men det är mycket mer tankar runt omkring än bara deras ord som har gjort att det blir så här. Jag har verkligen grubblat mycket, vägt fördelar mot nackdelar och hittat det som känns bäst för mig.

Nu när du har tagit det här beslutet och varit och besökt Columbus, hur ser tankarna ut inför nästa säsong?
– Det är grymt spännande och jag ser verkligen fram emot det. Men jag måste dit och sno en tröja, det är ”äta eller ätas” som gäller. Jag måste dit och göra allt jag kan. Jag vill spela i NHL och jag vill visa hur bra jag är.

”PLANEN VAR ATT TA ETT ÅR I GÖTEBORG”

Foto: All Over Press

Columbus Blue Jackets har upplevt ytterst få framgångar sedan klubben klev in i NHL 2000/01. I år kvalificerade sig laget för sitt andra slutspel på 14 år och segern i den andra konferenskvartsfinalen mot Pittsburgh Penguins var lagets allra första i slutspelssammanhang. Trots att NHL-historien inte har varit rar mot klubben finns det mycket optimism kring organisationen sedan Jarmo Kekäläinen tog över rollen som general manager. Den känslan delas av Alexander Wennberg.
– Det ser jättepositivt ut. Det är bara att titta på alla unga killar som kommer fram nu. Det var NHL:s yngsta lag som gick till slutspel och utmanade Pittsburgh. För varje år kommer de bara att bli bättre och bättre. Framtiden är ljus och jag hoppas att jag ska kunna komma in och bidra till den positiva utvecklingen där.

Naturligtvis är den största anledningen till att Alexander Wennberg satsar på NHL-spel redan nästa säsong att han känner att han har tagit de nödvändiga stegen i sin utveckling som spelare. Där anser han sig ha Frölunda att tacka för mycket. Efter att ha fått sitt genombrott i Hockeyallsvenskan med Djurgården i fjol lyfte han ytterligare ett snäpp i Frölundas ungdomliga satsning.
– Det har varit ett jättebra år i Frölunda och det var anledningen till att jag valde att gå dit, för att jag kände att det var det bästa stället jag kunde utvecklas på. Jag har jobbat väldigt mycket på mitt skott och har försökt bli snabb i vändningarna. Det har blivit en hel del nötande och med coachernas hjälp, inte minst Robban (Ohlsson), känner jag att jag har blivit starkare och stabilare.
– Planen var att vi skulle ta ett år i Göteborg och se vad som hände. Nu känner jag att jag har fått de förberedelserna både fysiskt och mentalt för att ta nästa steg. Jag fick komma bort från Stockholm, bo på egen hand och sköta mig själv. Det har varit viktigt.

Lunchen är över och efter en kort videosejour på kontoret där hockeysverige.se är inhysta är det dags att skiljas åt. Alexander Wennberg tackar artigt för sig och promenerar i väg med målmedvetna steg. Med samma starka lyster som tidigare mot en ljus framtid.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten