Nyheter

Matchhjältens kamp mot sorgen – förlorade sin fru i cancer

ANNONS

En hel säsong försvann i ett töcken av sorg och förtvivlan. För ett och ett halvt år sedan upplevde Dominic Moore sin största mardröm när hans hustru Katie gick bort. I natt sköt han New York Rangers till Stanley Cup-final.
– Det har inte varit en lätt säsong, men jag är skyldig mina lagkamrater en hel del, säger Dominic Moore till Newsday.

När slutsignalen gick i nattens sjätte konferensfinal firade New York Rangers inte bara sin plats i årets Stanley Cup-final. De firade även Dominic Moore som blev den osannolika hjälten som tog dem dit. Lagets 33-årige fjärdecenter sköt matchens enda mål i den sjätte konferensfinalen mot Montréal Canadiens. Under årets slutspel har mycket fokus riktats mot Martin St-Louis och den tragiska bortgången av hans mor France mitt under serien mot Pittsburgh Penguins. Men han är inte ensam. Dominic Moore bär också på en extremt smärtsam förlust.

För ett och ett halvt år sedan satt han på ett sjukhus i Massachusetts och kramade sin hustru Katies hand medan hon tog sina sista skälvande andetag i livet. Katie Moore, som han träffade under sin tid som student på Harvard och gifte sig med 2010, hade insjuknat i en ovanlig form av levercancer ett år innan sin tragiska bortgång, blott 32 år gammal. Dominic Moore var mitt uppe i en pågående slutspelsserie mellan sitt dåvarande lag San José Sharks och St. Louis Blues när han nåddes av beskedet om Katies sjukdomstillstånd. Moore lämnade omedelbart laget för att stötta sin hustru medan hon blev allt sämre.
– Jag ville vara säker på att hon visste att hon skulle vara stolt över sig själv, berättar Dominic Moore i ESPN:s E60-dokumentär om sorgen efter hustruns död.
– Många människor tycker att det är en framgång om du besegrar cancer, om du överlever. Det är ungefär så det fungerar i sportens värld också – antingen är du en vinnare eller så är du det inte. Jag ville vara säker på att hon visste att hon var en vinnare.

STARTADE ORGANISATION I HUSTRUNS MINNE

Efter Katie Moores bortgång i januari 2013 hade NHL-lockouten just tagit slut och Dominic Moore började få anbud från NHL-klubbar som ville värva honom. Moore kände själv att han behövde tid att bearbeta sorgen efter sin enorma förlust och tog ett sabbatsår från all ishockey. För att sysselsätta sig själv och inte drunkna i tomrummet hans hustru hade lämnat efter sig startade Dominic Moore The Katie Moore Foundation för att hylla minnet av deras kärlek. Det är en organisation som samlar in pengar för att kunna hjälpa forskningen kring ovanliga former av cancer framåt och samtidigt ge stöd till patienter och deras familjer.

Förra sommaren kände han att tiden var mogen för en comeback i NHL. Hans första prioritet var att återvända till New York Rangers, klubben han draftades av 2000 och sedan spelade för mellan 2003 och 2006. Den 5 juli skrev den defensivt skicklige centern ett ettårskontrakt med klubben och har under sin comebacksäsong etablerat sig som en pålitlig kugge i lagets fjärdekedja. I framför allt slutspelet har Moore växt ut till en allt viktigare spelare för Rangers och två av hans tre mål så här långt i slutspelet har varit matchavgörande.

Efter nattens avgörande fullträff var Dominic Moore av förklarliga skäl både glad och mycket känslomässig. Men även djupt tacksam mot New York Rangers och sina lagkamrater. Deras förtroende har gett honom möjligheten att uppnå något speciellt i ett sent skede av karriären.
– När jag ser tillbaka på säsongen har det inte varit lätt för mig. Att vara borta så länge från sporten gjorde det svårt, och det visste jag. Men jag är skyldig dem så otroligt mycket. Att kunna befinna sig i den här positionen med mina lagkamrater och spela för Stanley Cup, det är en fantastisk känsla, sade Moore till Newsday tidigt i morse.

 

 

Den här artikeln handlar om: