Nyheter

Samuelssons mästarvrål: ”Det känns mer speciellt nu”

ANNONS

Mästare 2012 och mästare igen härom natten. Henrik Samuelsson har upplevt en riktig framgångssaga sedan han lämnade Modo för spel i Edmonton Oil Kings för två och ett halvt år sedan. Men något stort firande blev det inte…
– Man måste vara 21 år i USA för att gå ut och fira på någon restaurang vilket var lite tråkigt, säger Samuelsson till hockeysverige.se.

Henrik Samuelsson börjar bli en van vinnare. Natten mot tisdag vann han WHL-mästerskapet, eller Ed Chynoweth Cup som det egentligen heter, med Edmonton Oil Kings för andra gången i sin karriär. Första gången han vann var för två år sedan efter att ha anslutit till Oil Kings från Modo.

Årets finalserie vann Oil Kings mot Portland Winterhawks med 4-3 i matcher. Den avgörande matchen vanns med 4-2 på bortaplan. Att vinna den sjunde och avgörande finalen på bortaplan har för övrigt aldrig tidigare hänt i WHL:s historia.
– Sista minuterna var man var verkligen helt slut. När det var klart var känslan helt otrolig, en riktigt härlig upplevelse, berättar Henrik Samuelsson för hockeysverige.se och fortsätter med att berätta varför just hans Edmonton står som mästare.
– Vi har många defensiva spelare som går ut och brunkar och stoppar deras bästa spelare. Jag måste få ge lite ”cred” till dom killarna för dom gjorde verkligen ett jättebra jobb.

Du vann Ed Chynoweth Cup även 2012, kan du jämföra känslan att vinna då med att vinna i år?
– Det känns mer speciellt nu. I år var jag här hela säsongen, men 2012 var jag här ungefär halva säsongen. Första delen av den säsongen spelade jag med Modo i elitserien.
– Nu var jag med hela året samtidigt som det var tredje säsongen som jag spelar här i Edmonton. Man blir bästa kompis med dom i laget och att då få vinna tillsammans med dom är helt otroligt.

Har ni haft ungefär samma lag under varje säsong?
– Nej, vi har tappat ganska mycket folk varenda år så det blev så att dom yngre spelarna har fått spela fler minuter det här året.

Hur mycket har det uppmärksammats att ni vann den sjunde och avgörande matchen på bortaplan?
– Det var någon som sa att det var första gången som det har hänt i ligans historia när vi vann sjunde matchen på bortaplan. Det är en väldigt speciell känsla att få vinna och då dessutom att få göra det på deras hemmaplan. Det gör självklart det ännu mer speciellt.

”MÅSTE VARA 21 ÅR I USA FÖR ATT GÅ UT OCH FIRA”

Det har inte blivit speciellt mycket firande för Henrik Samuelsson och hans Edmonton Oil Kings efter segern så här långt eftersom man stannade kvar i Portland under natten.
– Vi var så pass långt borta så vi kunde inte gå ut och fira eller något sådant. Dessutom måste man vara 21 år i USA för att gå ut och fira på någon restaurang vilket var lite tråkigt.
– Nu var vi kvar på hotellet där vi åt mat och firade tillsammans i stället. Det var kul att bara vara med grabbarna också.

Segern kommer bara elva månader efter att den tidigare Oil Kings-forwarden Kristians Pelss hittades drunknad i floden Daugava i Riga hemma i Lettland. Något som hockeysverige.se:s chefredaktör, Uffe Bodin, skrev om i går. Trots tragedin så tycker inte Henrik Samuelsson att hans död har påverkat lagets insats under säsongen.
– Vi har många spelare som har spelat med honom och som har fått gå igenom det här. Men vi har försökt att inte tänka på det alltför mycket under säsongen eftersom det kan påverka spelet. Vi har i stället försökt att fokusera på en match i taget.

Henrik Samuelsson blev Edmontons bästa poängplockare under säsongen. På 65 matcher svarade han för 35 mål och totalt 95 poäng. Framgången i poängprotokollet vill han tacka sina lagkamrater för i första hand.
– För mig personligen har det gått ganska bra tycker jag nog. Jag har fått spela med väldigt bra spelare som har hjälpt mig att göra mycket mål och som har gjort mål på mina framspelningar. Jag får ge ”cred” till dom också. Jag har mest spelat med Mitch Moroz nästan hela säsongen.

Du tillhör Phoenix Coyotes och ska spela för deras farmarlag Portland i AHL nästa säsong, känner du dig mogen för att ta det steget nu?
– Jag har jobbat stenhårt under tre år och gått till slutspel varje år. Det tror jag kommer att hjälpa mig inför nästa år. Givetvis kommer det att bli ett stort steg för mig att gå från juniorhockey till proffshockey.
– Att jag sedan spelat i elitserien för Modo tror jag också kommer att hjälpa mig en del.

Säsongen är inte slut för Henrik Samuelsson ännu. Redan i helgen startar det kanadensiska juniormästerskapet Memorial Cup i London utanför Toronto. Där möts mästarlagen från de olika juniorligorna.
– Vi möter ett lag från OHL (Guelph Storm) och Quebec-ligan (Val d’Or Foreurs). Dessutom London Knights som arrangerar turneringen. Så vi har en turnering kvar. Det mesta som är kvar av säsongen är tio eller elva dagar.

Kommer du till Sverige något under sommaren?
– Jag tror inte att det blir så den här sommaren, men vi har inte bestämt oss riktigt ännu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga