SDHL 1

”Lidström har alltid varit en idol”

ANNONS

Hon delar moderklubb med Nicklas Lidström och har på nära håll sett vad han har gjort för Skogsbo IK. Leksands Hanna Lindqvist är ännu en i raden av landslagsspelare från den lilla föreningen utanför Avesta i Dalarna.
– Jag känner inte Nicklas Lidström, men det har alltid varit en person man har sett upp till och har haft som idol, säger hon till hockeysverige.se.

INSJÖN (HOCKEYSVERIGE.SE)
Lilla Skogsbo SK, en klubb i Avesta/Krylbos utkanter, har fostrat storstjärnor och landslagsspelare så som Nicklas Lidström och Stefan Lunner. I januari fick ytterligare en Skogsbofostrad spelare landslagsdebutera. Det handlade om Leksandsforwarden, Hanna Lindqvist.
– Varför det kommer fram så mycket landslagsspelare från just Skogsbo? Oj svår fråga, men det är så att Skogsbo är väldigt litet och, i alla fall när jag var liten, gjorde man inte mycket annat än att spela hockey. Jag tror att det är därför som det kommer fram flera bra spelare därifrån.

Avesta är en känd hockeyort och även Krylbo var framgångsrika inom hockeyn på 40 och 50-talet, men finns det en hockeykultur i själva Skogsbo?
– Ja, det tycker jag även om den kanske har gått ner lite senaste åren. Förut tycker jag att det var väldigt mycket hockey där i alla fall.

Nicklas Lidström, med stöd från NHL, var högst delaktig i att Skogsbo fick en ishall, något som betytt mycket för hockeyn i byn, enligt Hanna Lindqvist.
– Den har betytt jättemycket. Förut var man tvungen att spela på uterinken, men då den nya hallen kom fick man mycket större möjligheter.
– Jag känner inte Nicklas Lidström, men det har alltid varit en person man har sett upp till och har haft som idol.

I januari fick alltså Hanna Lindqvist debutera för Damkronorna i en turnering som spelades i Tyskland. På tre matcher med landslaget svarade hon för en assist.
– Det var jättekul att få vara med i landslaget, men det var en jättestor skillnad mot vad man är van med här hemma. Givetvis var det jättekul att spela med dom bästa och man fick känna på hur det var på den nivån.

Vad var skillnaden mellan den internationella hockeyn och spel här hemma i Riksserien?
– Största skillnaden var nog tempot tror jag. Sedan är tänket annorlunda. Dom går in på mycket mer detaljer jämfört med vad man får höra här hemma. Så det var väldigt nyttigt att få vara med och se hur det fungerar internationellt.

Var det svårare eller lättare att spela internationellt?
– Det var nog ganska svårt att komma in som jag gjorde eftersom dom flesta hade spelat ihop hela året. Det innebar för mig att det var ännu lite mer att tänka på, men samtidigt fick jag väldigt mycket hjälp av dom som är rutinerade.
– Jag tycker att det gick bra för att vara första gången jag var med så jag hoppas att jag får chansen i landslaget något mer, säger Hanna Lindqvist med ett leende.

Nu har du testat på landslagsspel, vad måste du utveckla under den här sommaren och nästa säsong för att komma upp på den nivån under en hel säsong?
– Jag lär nog förbättra allting faktiskt, både kondition och styrka för att kunna vara med och spela på den högsta nivån.

Det finns röster som påpekar att svenska tjejer på toppnivå inom damhockeyn har varit dåligt tränade senaste åren, håller du med om det?
– Om man jämför med USA och Kanada är det säkert en stor skillnad, men det kan vara mycket så att vi inte tränat rätt från första början när det gäller fysträningen. Jag tycker ändå att vi tränar ganska bra och mycket.

SIKTAR PÅ NÄSTA OS

Hanna Lindqvist var länge aktuell för spel i OS, men när förbundskaptenen Niclas Högberg tog ut landslagstruppen fanns inte hennes namn med.
– Det var första gången jag blev uttagen till landslaget men givetvis hade jag ändå OS i tanken. Jag gick ändå inte in med inställningen att jag trodde att jag skulle komma med, men det är klart att man ville åka till OS. Det är bara att kämpa på så kanske man får spela nästa OS i stället.

Foto: Ronnie Rönnkvist

Det är idel herrar som tränat Hanna Lindqvist genom åren. Daniel Ljung, Uffe Hedberg, Christer Siik, Niclas Högberg, Jens Nielsen och så vidare. Även om det inte påverkar henne speciellt mycket att det är just herrar som varit tränare så ser gärna Hanna Lindqvist att det kommer in mer tjejer i tränarkåren.
– Ja, jag tycker att det saknas tjejtränare i damhockeyn. Jag tror att det idag bara är AIK som har damtränare av lagen i Riksserien. Det skulle nog vara bra om det kom in några flera, absolut.
– För min del har jag aldrig stört mig på att det är killar som varit tränare. Får man in en damtränare som spelat hockey tror jag ändå att det kan vara mycket till hjälp. Dom vet på vilket vis man lever som damhockeyspelare.
– I Skogsbo spelade jag först med killar tills jag var 16 år. Sedan började jag spela med damerna, men där hade vi också herrtränare.

Hur hamnade du i Leksand?
– Jag pratade med Daniel Ljung som var tränare för Leksand då, han kommer från Avesta. Jag tror att jag bestämde mig att flytta hit två veckor innan skolan började här upp. Eftersom jag spelade fotboll också så hade jag stor beslutsångest, skrattar Hanna Lindqvist som även påpekar att hon aldrig ångrat det valet.

Hur ska vi lyckas höja status på svensk damhockey?
– Genom att marknadsföra oss mycket mer. Sedan tror jag att det kan vara bra att göra publikrekordmatcher som vi gjorde här i Leksand. Det drog väldigt mycket folk. Även matchen efter hade vi mycket mer publik än vi någonsin tidigare hade haft. Jag tror att det är ett bra sätt för att få folk att komma och kolla och tycka det är kul.

Ny tränare i Leksand från och med nästa säsong är tidigare storspelaren Jens Nielsen, en tränare som Hanna Lindqvist tror kan bli mycket bra för henne och laget.
– Vi har haft honom lite tidigare också och jag ser bara positivt på det. Jag tror att det kan bli riktigt bra.

Kan man gå lite tufft fram mot tjejer verbalt för att på ett tydligt sätt markera vad som krävs om man ska kunna gå hela vägen, är det skillnad mellan tjejer och killar där?
– Ja, det tror jag faktiskt. Det kan nog vara ganska svårt att träna ett tjejlag, men sedan tror jag att det är olika från person till person. På vårt lag tror jag att han kan gå på ganska hårt i alla fall. Jag tror att alla tar det som positivt.

Jens Nielsen.

Hockeysverige.se passade på att fråga Jens Nielsen om hur han ser på Hanna Lindqvist som spelare när vi träffade honom i Tegera Arena.
Hanna Lindqvist har bra fart på rören och hon tar pucken mot mål hela tiden. Hon har också gjort mycket mål förra säsongen. En riktigt duktig hockeyspelare som jag hoppas blir kvar här i Leksand den här säsongen också.

Vilka förväntningar har du på nästa säsong, Hanna?
– Jag har ganska höga förväntningar. Eftersom vi gick till semifinal den här säsongen så vill vi gå ännu längre nästa år.

Vi är utanför din arbetsplats på Clas Ohlson i Insjön just nu, när tror du vi får se samtliga spelare i Riksserien livnära sig på att enbart spela hockey?
– Bra fråga, men jag tycker att det kommit fram mycket mer damhockey i media efter OS. Väntar vi något eller några år till kanske någon kan leva på det.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
lördag 09 december
13:45 Modo - SDE SDHL
15:00 Luleå - AIK SDHL
15:15 Skellefteå - Malmö SHL
15:15 Örebro - Växjö SHL
15:15 Timrå - Oskarshamn SHL
16:00 TPS Åbo - Ässät Liiga
16:00 HPK - Tappara Liiga
16:00 Pelicans - Ilves Liiga
16:00 Vaasan Sport - JYP Liiga
16:00 SaiPa - Jukurit Liiga
16:00 Lukko - Kärpät Liiga
17:30 KalPa - KooKoo Liiga
18:00 Rögle - Leksand SHL
18:00 HV 71 - Frölunda SHL
18:00 Linköping - Luleå SHL
18:00 Färjestad - Modo SHL
19:00 Boston Bruins - Arizona Coyotes NHL
22:00 Calgary Flames - New Jersey Devils NHL
22:00 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
söndag 10 december
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:00 Buffalo Sabres - Montreal Canadiens NHL
01:00 Detroit Red Wings - Ottawa Senators NHL
01:00 Toronto Maple Leafs - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Los Angeles Kings NHL
02:00 Chicago Blackhawks - St Louis Blues NHL
03:00 Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Vancouver Canucks - Carolina Hurricanes NHL
04:00 Seattle Kraken - Tampa Bay Lightning NHL
12:00 Leksand - Frölunda SDHL
12:00 Djurgården - Linköping SDHL
15:00 Luleå - SDE SDHL
15:45 Davos - Langnau Tigers National League
16:00 Modo - AIK SDHL
19:00 Columbus Blue Jackets - Florida Panthers NHL
22:00 Edmonton Oilers - New Jersey Devils NHL
måndag 11 december
01:00 Chicago Blackhawks - Washington Capitals NHL
01:00 Montreal Canadiens - Nashville Predators NHL
01:00 New York Rangers - Los Angeles Kings NHL
02:00 Anaheim Ducks - Winnipeg Jets NHL
03:00 Seattle Kraken - Minnesota Wild NHL
04:00 Vegas Golden Knights - San Jose Sharks NHL
tisdag 12 december
01:00 New York Islanders - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Buffalo Sabres - Arizona Coyotes NHL
02:00 Dallas Stars - Detroit Red Wings NHL
03:30 Colorado Avalanche - Calgary Flames NHL
17:30 Lukko - Pardubice Champions Hockey League
18:00 Vitkovice - Rapperswil Champions Hockey League
19:00 Växjö - Servette Champions Hockey League
19:00 Färjestad - Skellefteå Champions Hockey League
onsdag 13 december
01:00 Ottawa Senators - Carolina Hurricanes NHL
01:00 New York Rangers - Toronto Maple Leafs NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Arizona Coyotes NHL
01:30 St Louis Blues - Detroit Red Wings NHL
02:00 Nashville Predators - Philadelphia Flyers NHL
04:00 Seattle Kraken - Florida Panthers NHL
04:00 Edmonton Oilers - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Calgary Flames NHL
04:00 Vancouver Canucks - Tampa Bay Lightning NHL
04:30 San Jose Sharks - Winnipeg Jets NHL
17:30 Ässät - JYP Liiga
17:30 Helsingfors IFK - Vaasan Sport Liiga
19:00 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
19:00 Södertälje - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 BIK Karlskoga - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Almtuna - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Nybro Hockeyallsvenskan
19:00 Västervik - Västerås Hockeyallsvenskan
torsdag 14 december
01:00 Montreal Canadiens - Pittsburgh Penguins NHL
01:30 New York Islanders - Anaheim Ducks NHL
01:30 New Jersey Devils - Boston Bruins NHL
04:00 Colorado Avalanche - Buffalo Sabres NHL
04:30 Los Angeles Kings - Winnipeg Jets NHL
18:00 Tjeckien - Finland Swiss Ice Hockey Games
19:45 Sverige - Schweiz Swiss Ice Hockey Games
fredag 15 december
01:00 Toronto Maple Leafs - Columbus Blue Jackets NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:30 Detroit Red Wings - Carolina Hurricanes NHL
02:00 Minnesota Wild - Calgary Flames NHL
02:00 St Louis Blues - Ottawa Senators NHL
03:00 Edmonton Oilers - Tampa Bay Lightning NHL
04:00 Vancouver Canucks - Florida Panthers NHL
04:00 Seattle Kraken - Chicago Blackhawks NHL
17:30 KalPa - TPS Åbo Liiga
17:30 Lukko - JYP Liiga
17:30 KooKoo - Kärpät Liiga
17:30 SaiPa - HPK Liiga
17:30 Ässät - Pelicans Liiga
17:30 Jukurit - Tappara Liiga
17:30 Ilves - Vaasan Sport Liiga
19:00 Tingsryd - Västerås Hockeyallsvenskan
19:00 Mora - Västervik Hockeyallsvenskan
19:00 Björklöven - BIK Karlskoga Hockeyallsvenskan
19:00 Nybro - Djurgården Hockeyallsvenskan
19:00 Brynäs - Almtuna Hockeyallsvenskan
19:00 AIK - Östersund Hockeyallsvenskan
19:00 Kalmar - Södertälje Hockeyallsvenskan
lördag 16 december
01:00 New York Rangers - Anaheim Ducks NHL
01:30 Carolina Hurricanes - Nashville Predators NHL
01:30 New York Islanders - Boston Bruins NHL
02:00 Dallas Stars - Ottawa Senators NHL
03:00 Arizona Coyotes - San Jose Sharks NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Buffalo Sabres NHL
14:00 Finland - Sverige Swiss Ice Hockey Games
18:00 Schweiz - Tjeckien Swiss Ice Hockey Games
20:00 Minnesota Wild - Vancouver Canucks NHL