Äkta parets storsatsning: ”Djurgården ska ha den bästa verksamheten”

Det är ett äkta par som ska lyfta damhockeyn i Stockholmsregionen. Härom veckan kom beskedet att tidigare NHL-spelaren Nisse Ekman och före detta landslagsspelaren Danijela Rundqvist får ansvar för den damsatsningen som Djurgården nu ger sig i kast med.
– Vår idé har varit att skapa bästa tänkbara miljön för hockeytjejer i Sverige, Djurgården ska ha den bästa verksamheten, säger Danijela Rundqvist i en stor intervju med hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter OS-framgångarna för Damkronorna har svensk damhockey fått ett rejält uppsving. Inte minst bland storklubbarna. Sedan tidigare spelar som bekant Modo, Brynäs, AIK, Leksand och svenska mästarna Linköping i Riksserien. Lägg där till att HV71 kvalade upp, men inte tog sig hela vägen. I Allettan spelade dessutom förra säsongen både Björklöven och Södertälje.

Inför kommande säsong har både Färjestad och Djurgården valt att satsa hårt på damhockeyn. Djurgården antagligen genom ett samarbete med Segeltorps IF och med två starka hockeyprofiler som ansiktet utåt, Nisse Ekman och Danijela Rundqvist.
– Verksamhetschefen K-G Stoppel, som jag har mycket att göra med eftersom jag jobbar med den individuella träningen för Djurgårdens hockeygymnasium och juniorer, berättade för mig vad som kommer att ske i vinter. Att Djurgården och Segeltorp för den diskussion där Djurgården vill ta över Segeltorp dam, berättar Nisse Ekman för hockeysverige.se när vi träffar honom och Danijela Rundqvist i Segeltorpshallen söder om Stockholm.

Ekman fortsätter:
– Han frågade mig om jag trodde att Danijela, trots att hon är AIK:are, kunde tänka sig att leda den skutan. Jag framförde det till Danijela varpå hon svarade ”Jag har mitt jobb! Det är du som ska vara sportchef, Nisse”.
– Hon jobbar heltid på Bauer och har också väldigt mycket annat att göra. Detta är något hon kommer göra på sin fritid utan att det ska påverka hennes dagliga jobb. Danijela menade också på att mitt namn och kopplingen till Djurgården skulle vara bra medan jag menar att det är hon som kommer göra det här bra. I alla fall, efter att vi har pratat så landade vi i det här.

Vad blir era roller i Djurgårdens damhockey?
Ekman:
– Som sportchef får jag ett övergripande ansvar. Tränare, materialförvaltare, folk som jobbar kring laget och spelare ska kontaktas och kontrakteras. Jag ska även hjälpa till med äldre tjejer som överväger att sluta spela ishockey. Vill dom verkligen spela och vi känner att dom tillför något då kanske vi kan hjälpa till med boende och arbete och allt annat runt omkring för att få ihop sitt livspussel. Min uppgift handlar även om scouting av unga tjejer.

Rundqvist:
– Jag ska jobba som rekryteringsansvarig. Att få in bra tjejer till laget, allt från juniorer till svenska landslagsspelare och förhoppningsvis några nordamerikanska spelare också. Eftersom jag har spelat i många länder – Sverige, Kanada, Ryssland och Schweiz – är det många tjejer som hör av sig till mig och vill ha hjälp att komma i kontakt med olika klubbar. Jag har faktiskt hjälpt många tjejer med detta i flera år redan. Nu känns det bra att man har ett eget lag som jag kan ta in spelare till i stället för att fördela dom ut till andra klubbar.

Nisse, hur mycket har du följt damhockeyn?
– Mycket sista två åren, säger Nils Ekman med ett lätt skratt och en blick mot Danijela.
– Faktiskt har jag sett mer damhockey än herrhockey. Jag hade väl inte sett många matcher ”pre-stroke” förutom några som sändes på tv, lite OS-matcher och sådant när det började dra ihop sig.
– Jag kan ju hockey redan så nu handlar det om att lära känna individerna. Jag har sett många division 1-matcher, en hel del Riksseriematcher och även internationella matcher både i år och förra året.

Danijela Rundqvist under OS i Vancouver 2010.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund.

 

Varför är det så viktigt att ett lag som Djurgården satsar på damhockeyn, räcker det inte med att Segeltorp bedriver den verksamheten i sin regi (en verksamhet man för övrigt tog över från Mälarhöjden/Bredäng)?
Rundqvist:
– Djurgården är ett starkare varumärke. Jag tror att det är lättare att få hit spelare när det är Djurgården dam. Sedan är det en respekt när klubben har en historia med bra juniorer och herrlag. Det betyder givetvis mycket det också.
– Redan första dagarna efter att det här kom ut i media har det varit en jättestor grej. Vi visste redan innan vi gick ut med det här att det skulle bli mycket uppmärksamhet, men det har blivit lite mer än vi förväntade oss tror jag.
– Vår idé har, sedan vi fick förfrågan, varit att skapa bästa tänkbara miljön för hockeytjejer i Sverige, Djurgården ska ha den bästa verksamheten. Bara på dom här senaste dagarna har det visat sig att Färjestad ska starta damlag. Att vi startar det här i Djurgården sätter även press på dom andra damklubbarna. Genom det tror jag att vi skapar en bättre hockeymiljö för andra hockeytjejer i hela Sverige vilket vore jättekul.

Hur ska man få fram medialt dom här riktiga förebilderna inom damhockeyn?
Rundqvist:
– Vi ska försöka få in några sådana profiler till vårt lag och egentligen bygga laget kring dom, men sedan även lyfta fram alla dom andra som kanske inte har ett namn nu, men förhoppningsvis blir ett namn när dom varit några år i vår miljö.
– Att sedan få ut namnen i media handlar om marknadsföring. Det får vi lite press på oss från Djurgårdens sida att promota tjejerna likväl som man promotar junior- eller herrspelare.

Kan du, Nisse, ta en större roll som sportchef då det gäller just dom bitarna?
– 
Det hoppas jag. Jag tycker att det redan finns ett flertal profiler som förtjänar utrymmet i media eftersom dom tjejerna är proffs och riktigt duktiga på det dom gör.
– Vi vill skapa förutsättningar för elittjejerna att satsa här, men i det stora perspektivet och som är en av dom viktigaste faktorerna till att vi vill göra detta, är att vi kan göra någonting bra för hela damhockeysverige i och med att vi gör något bra för damhockeyn i Stockholm.
– Tanken är att Djurgården dam ska vara något långsiktigt och något bra som består. Det ska inte bli, om jag nu tar det som exempel, ett Tyresö Damfotboll som kommer upp och sedan synas det luftslottet varpå det smäller och tar slut.
– Vi ska vara med och göra något för svensk damhockey som kommer att förändra förutsättningarna för flickor, tjejer och damer.

Rundqvist:
– Likväl som Linköping och Modo har gjort fram till nu. Linköping startade 2006 och nu har man vunnit SM-guld. Vi måste räkna med att det tar många år.

Foto: Bildbyrån

Många tjejer, precis som på herrsidan, lämnar länet för att spela ute i landet, hur stoppar damhockeyn i Stockholm den blödningen?
Rundqvist:
– Både AIK och Segeltorp, som tidigare var M/B, har varit starka under senaste tio åren. Många stockholmstjejer har spelat i något av dom båda lagen, men det är hockeygymnasieåldern som gjort att några juniortjejer har flyttat. Där har det blivit mycket Leksand, Linköping och Modo.
– AIK:s damer har i dag hockeygymnasium och vår ambition är att också ha det så man inte ska behöva flytta ifrån Stockholm utan man ska vilja flytta till Stockholm.
Ekman:
– Tittar ni på juniorsidan bland killar och åker till Frölundas träningsanläggning eller HV:s eller Modos och kollar förutsättningarna så är träningsanläggningarna där bättre än vad vi har i Djurgården.
– Det är kommunerna och städerna som hjälper dom här klubbarna med mark och att bygga arenor. Stockholm är tyvärr ingen riktigt idrottsstad. Det är en kulturstad, men inte idrottskultur just nu. Inte alls på samma sätt som i Göteborg. Förhoppningsvis börjar politikerna här inse det och man har också börjat renovera simhallar och diverse andra anläggningar. På det sättet kommer det även att finnas bättre förutsättningar för hockeyspelare också.

Ni är ett par vid sidan av hockeyn, hur kommer det att fungera?
Rundqvist:
– Vi är jätteglada att vi fått det här uppdraget. Det känns som vi redan har förberett oss under två år. Både i Lugano när Nisse var med och stöttade mig och laget där och sedan har han varit nära och inblandad i SDE som vi gick upp med i Riksserien. Det är inga konstigheter och det känns jättekul.
Ekman:
– Det här är en stor grej för oss. Vi tror på det här stenhårt. Båda två tror att vi är på väg att göra något riktigt bra här. Vi har inte tidigare i livet haft några problem att samarbeta så vi kommer heller inte ha några problem med det här.
Rundqvist:
– Vi är lika envisa båda två så det här borde gå bra. Det är bättre när vi är i samma lag. När vi har tränat och spelat emot varandra då kan det bli lite väl tufft, skrattar Rundqvist. Nisse är en underbar fästman med ett stort hjärta.

Nisse Ekman fick sluta spela hockey 2010 efter att han under julhelgen fått en stroke. Vägen har varit lång tillbaka och han har även en tuff resa kvar framför sig.
– I dag mår jag ganska bra. Jag har varit helt sjukskriven ett tag eftersom jag haft en lite tung period i vinter, eller i början på det här året ska jag väl säga.
– Nu har jag samlat kraft och jag försöker förbättra min kondition och motorik en del. Det gör att jag mår bättre och inte har lika mycket huvudvärk. Jag är redo att försöka och att gå på en smäll igen för det är vad det handlar om i livet efter en stroke.
– Det är A och O att ha något som är riktigt roligt som drar upp än och för att man ska kriga vidare. Jag har det lite tyngre än vad vissa andra människor har i vardagspusslet. Så har man det som strokepatient. Att då ha något som är betydelsefull för än själv motiverar till att försöka extra mycket.
– Dani, Djurgården och familjen, jag har trots allt det jag behöver, avslutar Nisse Ekman med ett leende.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: