SHL

”Mitt mål har alltid varit att komma hem till Brynäs”

ANNONS

Han var Leksands näst bästa målskytt under jungfruresan i SHL. Trots det erbjöds Jacob Blomqvist inget nytt kontrakt av sportchefen Tommy Salo. I stället flyttar han nu hem till Gävle.
– Jag vet faktiskt inte varför jag inte fick något anbud av Leksand, men jag tror att han visste att Brynäs var intresserade av mig så han kanske tog det för givet att jag skulle gå hit, säger Blomqvist till hockeysverige.se.

Inte speciellt överraskande blev det Brynäs för Leksands förstakedjaspelare Jacob Blomqvist. ”Jacke”, som han kallas, började sin hockeybana i Gävle GIK men elitseriedebuterade för Brynäs redan säsongen 2005/06. Han har sedan fått se stora delar av Sverige genom spel i Kiruna, Kumla, Valbo, Karlskoga och Modo innan han säsongen 2011/12 hamnade i Leksand.

I Leksand fick han vara med om att ta tillbaka laget till SHL och under årets säsong, där han varit kedjekamrat med Johan Ryno och Mikael Johansson, har han svarat för 14 mål och totalt 26 poäng på 55 matcher. Men nu blir det alltså Brynäs igen för Jacob Blomqvist.
– Varför jag lämnade Leksand? Brynäs visade sitt intresse och vi diskuterade med dom. Det kändes hel rätt eftersom mitt mål alltid har varit att komma hem till Brynäs, säger Jacob Blomqvist till hockeysverige.se.

Något konkret anbud fick heller aldrig Jacob Blomqvist från Leksand och deras sportchef Tommy Salo.
– Nej, det fick jag inte. Jag vet faktiskt inte varför, men jag tror att han visste att Brynäs var intresserade av mig så han kanske tog det för givet att jag skulle gå hit. Jag vet faktiskt inte, men det var lite konstigt.

Hade du velat stanna i Leksand om du fått ett kontraktsförslag?
– Det kan jag inte spekulera i nu eftersom det aldrig var uppe på bordet.

Leksand gjorde en mycket stark förstasäsong i SHL och när Jacob Blomqvist tittar i backspegeln tycker han att både laget och han själv ska vara nöjd med säsongen.
– Jag tycker att vi gjort en riktigt bra säsong. I början var vi väldigt osäkra på var vi stod och flera visste inte om dom skulle hålla i SHL. Vi var lite under press och många sa att vi skulle komma sist. Man kanske inte trodde så mycket på oss.
– Sedan tycker jag att vi växte in i SHL och vi har gjort det riktigt bra. Många i laget har utvecklats mycket. Nu när jag ser tillbaka på säsongen är jag och vi väldigt stolta över vad vi har gjort. När vi pratat lite så efteråt inom laget har vi också sagt till varandra att vi gjort en bra säsong. Vi var nära att komma topp fem eller topp sex om vi vunnit någon match till.
– Vi var nära att ta oss till kvartsfinal vilket man inte räknat med innan säsongen, så vi är helt klart nöjda. Jag har också trivts fantastiskt bra i Leksand, inget snack om den saken.

”EN ROLIG SÄSONG”
Hur ser du att din egen säsong varit och vad har du utvecklat under året?
– Jag tycker att jag höjt lägstanivån väldigt mycket. Över huvud taget känner jag att den här säsongen har jag utvecklats rätt mycket. Det blev så att jag var tvungen att göra mål. Jag spelade till mig powerplay-chanser, gjorde det bra och fick fortsatt förtroende där.
– Sedan har jag fått ett bättre självförtroende och vet på ett annat sätt idag vilka krav jag kan ställa på mig själv. Det var en rolig säsong. Jag hade kul, jag fick spela mycket och jag kände att växte hela tiden ju längre säsongen gick.
– Jag var lite tveksam hur man skulle stå sig och jag kände att det var min chans att visa upp om jag håller i SHL. Det tycker jag verkligen jag visade att jag gjorde.

Vilka förväntningar har du på kommande säsong i Brynäs?
– Jag känner att jag får alla förutsättningar att utvecklas ännu mer och även ta ännu mera ansvar i ett lag. Vi får se vad det blir för lag. Brynäs har förlängt med några och det ser bra ut med dom som man har skrivit med.
– När laget är klart får vi väl sätta målsättningar och så vidare, men självklart känner jag för att spela i ett slutspel med ett lag. Det har jag aldrig gjort. Det var surt att vi bommade det med Leksand på en match. Jag ser verkligen fram emot att spela slutspelshockey.

Har du hunnit prata med Tommy Jonsson eller Michael Sundlöv om din roll i Brynäs?
– Ja, lite grann har vi snackat. Självklart har man en uppfattning hur en spelare ska spela, men i slutändan är det så att man förtjänar sin istid och sin roll. Så är det i alla lag och det är inga konstigheter med det.
– Det lag man sätter ihop på försäsongen brukar dessutom se helt annorlunda ut i slutet av säsongen.

Säsongen 2005/06 debuterade Jacob Blomqvist i Brynäs, en match som han inte glömmer i första taget.
– Färjestad borta. Jag kommer ihåg att Nicklas Bäckström var tekare, men jag var lite väl het så man plockade bort honom. I stället fick jag teka mot Jörgen Jönsson. Det kommer jag ihåg väl och det var roliga matcher när jag fick vara med.
– Efter det kände jag att man gärna skulle vara där på riktigt och idag är jag det.

Är det lite av en dröm att komma hem till Gävle och spelar för Brynäs?
– Absolut! Det har varit mitt slutmål sedan jag lämnade Brynäs för åtta år sedan. Jag har varit runt i olika klubbar och krigat för att komma tillbaka. Nu är jag här och det är otroligt skönt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL