Sök
Nyheter

På tränaräventyr i Ukraina: ”Blev som en extrapappa”

Gamle vännen Jim Brithén lockade med Stefan Bergqvist på ett oförglömligt tränaräventyr i Ukraina. Härom veckan fick duon sparken av Donbass Donetsk, men Bergqvist ser ändå tillbaka på tiden i Ukraina med odelat positiva minnen.
– Jag tränat jättemånga lag i mina dagar, men känslorna för dom här killarna blir så starka på ett annat sätt än vad jag har känt tidigare, berättar Bergqvist för hockeysverige.se.

Stefan Bergqvist är en av svensk hockeys mest uppskattade tränare på ungdomssidan. Bland annat har han jobbat åt både svenska och danska juniorlandslaget. Han har även varit head coach på seniorsidan för både Rögle och Kiruna. Lägg därtill att han varit ungdomsansvarig för Leksands IF. Hans bror, Jonas Bergqvist, var som bekant vd för Leksand, men är även en av klubbens största spelare genom alla tider.

Senaste säsongen har Stefan Bergqvist varit ansvarig för hockeyakademin i KHL-klubben Donbass Donetsk, mitt i det oroliga Ukraina. I förra veckan meddelade klubben att han inte fick jobba kvar inom organisationen.
– Det var min kompis från Rögletiden, Jim Brithén, som tog kontakt med mig. Han erbjöd mig ett jobb på akademin där, säger Stefan Bergqvist till hockeysverige.se efter att han återvänt hem till Helsingborg.

Vilken roll fick du där?
– Jag var head coach och tränare för det här akademilaget, födda 1998. Det var i huvudsak det som jag sysslade med. Sedan var det Jim som hade ansvaret för helheten i ungdomssektionen där.

Hur skulle du beskriva klimatet som tränare i Ukraina?
– Jag trivdes väldigt bra och det var väldigt trevliga killar att jobba med, ambitiösa och seriösa. Man gav alltid järnet så det var inga problem med det.
– Språket är det svåra när man är där. Nu hade jag i och för sig en tolk som kunde tolka åt mig, men jag kände att det skiljde sig en del mot hur man jobbar i Sverige. Det är ju också utvecklande att få jobba på ett annat sätt mot hur man gör här.

Vilken respons fick du från spelarna med ditt lite mer svenska ledarskap?
– Jag fick en jättebra respons av spelarna och har fortfarande kontakt med dom. Man kan väl säga att jag tränat jättemånga lag i mina dagar, men känslorna för dom här killarna blir så starka på ett annat sätt än vad jag har känt tidigare.
– Killarna bodde inackorderade på ett internat, 14-15 år gamla, och hade inte föräldrarna i närheten. Det var vi som var vuxna där och vi tränade två gånger om dagen så man fick en väldigt nära kontakt med spelarna hela tiden. Så det var tufft, jäkligt tufft, att ta farväl av dom.

”DET VAR EXTREMT DÄR”
För Stefan Bergqvist innebar inte jobbet i Donbass Donetsk bara en utpräglad tränarroll utan han fick även agera som en liten extrapappa.
– Det blev mycket så. Det är inte bara att lära killarna spela hockey utan även hur dom ska bete sig utanför i sitt sociala liv. Dom har ju inte föräldrar där som lär dom det. Både jag och Jim fick arbeta mycket med det.
– Det som skiljer ukrainska spelarna, som jag hade där, mot svenska spelare som jag jobbat med är att det var mer känslor i dessa spelare. Både positiva och negativa känslor. Dom gick rätt mycket upp och ner i sitt humör beroende på vad som hände. Det är ganska typiskt när man är i den åldern, men det var extremt där. Ibland kunde det gå jättebra för dom men ibland föll dom ihop som ett korthus och blev helt förtvivlade.
– I ett land som Ukraina är det genom att spela hockey deras finns chans att komma fram. Det är drivet och det fanns inget annat än att dom skulle bli hockeyspelare.

Bergqvist är även mycket imponerad över kvalitén på spelarna i den ukrainska hockeyakademin han jobbat för.
– Det finns många duktiga och några riktigt bra talanger som kan bli jättebra.
– Vi spelade i Moskva-ligan och där kan jag säga att vi hade det lite tufft med dom fem bästa lagen. Dom lagen plockar ju spelare från hela Ryssland.
– Vi slog dom två bästa lagen i Tjeckien med tvåsiffrigt och jag tror att vi skulle ha varit topp fem i Sverige, lätt.

När vi frågar Stefan Bergqvist om hur långt klubben kommit organisatoriskt så skrattar han först.
– Den har inte kommit långt. Det var vad Jim höll på att organisera. Man har KHL-laget, Donbass. Där pumpar dom in pengar och laget har gått jättebra och spelar även en bra hockey.
– Sedan startade man juniorlag i höstas och sedan kommer 98-laget, med 16-åringar, som jag hade. Efter det har man ett glapp ner till -01 och sedan ett glapp på ytterligare tre år. Där under finns det hur många spelare som helst.
– Det är inte organisatorisk som hos klubbarna i Sverige utan var och en gör sitt kan man väl säga. Vi var väl dom enda som hade en riktig planering för lång sikt, månadsvis, halvår och så vidare. Andra lagen planerade max en vecka framåt och när det gäller den biten har dom mycket att lära.

FICK SPARKEN – ”SKÖTTE DET JÄTTEPROFFSIGT”

Varför fick du och Jim Brithén lämna klubben?
– Vi har ju spelat i Moskvaligan och nu efter jul skulle man spela om ryska mästerskapen genom den här serien. Då fick inte vi vara med längre i den här ligan. Det går inte att spela matcher i Ukraina för där är vi fullständigt överlägsna. Det finns inga lag vi kan möta. Vi mötte bland annat det bästa J18-laget och vann med tvåsiffrigt.
– Då tittade vi på att åka till Sverige, Finland, Sankt Petersburg och eventuellt Tjeckien och Österrike på matchturné under 6-7 dagar. Jim hade ordnat så allting var klart här i Sverige med matcher och vi väntade hela tiden på besked från klubben så att vi kunde åka iväg. Jim blev lite tuffare mot dom och sa ”Varför håller vi på med detta?” och så vidare. Sedan tog det 45 minuter så blev vi kallade till möte klockan tre.
– Det handlade självklart om att det kostade att skicka iväg oss under åtta dagar så ekonomin har en stor del i det.

Fick ni gå på dagen?
– Ja, men det stod också i avtalet att man kunde bryta det mot en viss ersättning. Dom skötte det jätteproffsigt och gjorde allt rätt.

Hur trivdes du i Donbass som stad?
– På vintern trivdes jag inte så jäkla bra, skrattar Bergqvist.
– Snöar det där så skrapar man inte vägarna utan det bara plattas till. Det går ju inte att gå ute då. Sedan är det kalla vindar som gör det svinkallt. Från 15 april däremot så är det jättefint och det är riktigt Medelhavsklimat.

Det är och har varit oroligheter i Ukraina under en längre tid, men det är inget som Stefan Bergqvist märkte något av nere i Donbass förutom det han kunde följa på tv.
– Det är lugnt där nere. Dom vågar väl inte för majoriteten där nere är ju för regeringspartiet. Värsta oroligheterna är tveklöst i Kiev.

Blir man rik av att vara coach i Ukraina?
– Man blir ju rik på sina små utgifter. Klart att lönen är en stor anledning till att jag gick dit, så är det ju. Men jag tjänade inte som KHL-spelarna.

Stefan Bergqvist har, som sagt var, varit tränare i Kiruna för bland andra Hans Wallson, Skellefteås guldtränare. Men vad som väntar närmaste tiden för Bergqvist har han i dag inget bra svar på.
– Jag vet inte alls. Som det känns idag så ska det vara pendlingsavstånd om jag ska åka på något arbete. Det kan vara veckor eller dagspendling, men jag kommer inte åka så jag är borta två eller tre månader hemifrån. Samtidigt så kommer jag avvakta åtminstone innan jag tar något beslut.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten