Nyheter

Nära en sensation: ”Får plocka fram långfingret om vi klarar det”

ANNONS

De var hårt nederlagstippade inför säsongen. Men med bara nio matcher kvar att spela innan grundserien är över har Asplöven fortfarande chansen att sno åt sig en plats bland de sju främsta i Hockeyallsvenskan.
– Vi ska inte ropa hej förrän vi är över bäcken. När vi är färdiga får vi väl ta fram långfingret om vi har klarat det, säger tränaren och sportchefen Per Kenttä till hockeysverige.se.

Det har svängt om Haparandas stolthet inom hockeyn, Asplöven, den här säsongen. Det fanns nog inte många utanför Norrbottens gränser som trodde att Asplöven efter 43 omgångar skulle vara med och slåss om en plats bland de sju främsta och med det spela vidare om en plats till kvalserien.

Motor i hela maskineriet är som bekant Per Kenttä. En 32-årig före detta målvakt som sedan 2006 jobbar som jobbat i olika roller som coach och general manager i klubben. Hockeysverige.se fick en pratstund med honom om läget i Asplöven och hur han ser på framtiden inom hockeyn i Haparanda.

Per, ni har tre poäng upp till en playoffplats och elva poäng ner till det nedre strecket i tabellen. Vilket håll kikar du mest åt?
– Vi har sagt att vi ta en match i taget. Det kan låta tråkigt men det är så vi har jobbat hela säsongen och det är så vi måste jobba i fortsättningen också. Det är nio matcher kvar och många poäng att spela om så det är långt ifrån färdigt om man tittar nedåt.
– Samtidigt har vi en morot att jobba mot och se till att vi kommer till playoff. Jag tycker att vi har ett gynnsamt läge inför fortsättningen.

Ni var väldigt nederlagstippade inför säsongen på mediaträffen som ägde rum på Östermalm i Stockholm, hur tänker du kring det idag?
– Vi ska inte ropa hej förrän vi är över bäcken. När vi är färdiga får vi väl ta fram långfingret om vi har klarat det.

Vad är det som gjort att ni tagit det här extra steget till att vara ett lag som slåss för en plats i kvalserien och kanske inte ett lag som slåss om sin allsvenska existens?
– Jag tycker framförallt att vi har ett bättre lag än vi hade förra säsongen. Helheten och att vi byggt ett mer gediget försvarsspel samtidigt som vi har haft bra målvaktsspel från Joel (Lassinantti).
– Sedan är det ett kollektiv som varit starkt i år och det är ingen Messias eller Jesus som vunnit matcherna åt oss.

Vilka spelare har överraskat mest på dig under säsongen?
– Dom spelarna som stuckit ut är Joel LassinanttiMarcus Fagerudd och Simon Olsson. Sedan har Emil Lundberg tagit ett kliv till som han kanske behövde ett miljöombyte för att kunna göra. Men det är många som har bidragit och dragit sitt strå till stacken. Det är också därför som vi tagit dom poäng som vi tagit hittills.

Marcus Fagerudd lämnar Asplöven för spel i SHL med Luleå, men några planer på att redan den här säsongen ersätta honom har inte Per Kenttä.
– Han kommer spela matcherna som är kvar fram till och med att OS-uppehållet är över i SHL. Sedan får vi tillbaka Luleåspelarna som redan varit med och varit en del av laget. Vi tittar inte på några ytterligare förstärkningar om vi inte skulle få skador vill säga.
– Sedan får vi se vad som händer om vi skulle gå till playoff.

”HÄR FINNS DET ETT UTRYMME ATT MISSLYCKAS”
Nästan hela Asplövens trupp sitter i dag på utgående kontrakt efter säsongen. Men dubbelarbetande Per Kenttä (sportchef och tränare) har goda förhoppningar om att den stor del av truppen blir kvar även nästa säsong.
– Jag har börjat prata med en del spelare redan, men det är mycket jobb kvar. Om man får vara realistisk så tror jag att vi kan behålla mellan tio och femton spelare från årets trupp. Resten blir att försöka fylla på med nya förmågor. Det är den världen vi lever i och har inte heller den största börsen. Vi är realistiska. Vi har byggt bra lag förr också och att få behålla stommen är viktigt. Det är också det som vi jobbar med just nu.

Om man nu inte lockar med i första hand pengar, vad lockar Asplöven nya spelare med?
– Att man får komma till en miljö där man får ett utrymme att misslyckas, vilket kanske är det största. Sedan har vi det här samarbetet med Luleå som kan trigga.
– Ändå är det framför allt den här miljön där du får en ny chans och en ny roll. Du får utrymme att göra det du är bra på vilket ska göra att spelaren växer. Vi har sagt det tidigare också att när spelarna kommer hit slår vi dom inte på fingrarna om dom försöker göra det här lilla extra som kan ge poäng. Men vi slår dom på fångarmarna om dom inte försöker. Det gäller att man ska våga misslyckas när man är här.

Finns det en återväxt underifrån i Asplöven?
– Vi måste först och främst få pojkar i ungdomsåren som kommer och spelar. För första gången har vi ett samarbete med ett gymnasium så vi kanske kan bygga där på sikt.
– I dag dag har vi ett J18 och ett J20 tillsammans med Kalix som vi har ett samarbete med för att kunna erbjuda hela den här kedjan. Målet är att stå på egna ben i framtiden och bygga därifrån.

Kan du redan idag se spelare i juniorlagen som inom en snar framtid kommer att lyftas upp i A-laget?
– En eller två stycken kan vara aktuella att komma in redan till nästa år från J20.

Hur ser din egen framtid ut i Asplöven?
– Jag har kontrakt över nästa säsong också så mig blir man inte av med om man inte tänker kicka bort mig, skrattar Kenttä.

Är det några klubbar som har hört av sig till dig och velat ha dig som tränare redan nästa säsong?
– Det har jag inga kommentarer till. Jag har mitt fokus på Asplöven och är inte beredd att börja ändra på det ännu i alla fall.

I kväll ställs Asplöven mot Västerås i ABB Arena. En match där inte bortalaget åker till för att ”bara” göra en bra match.
– Vi har sagt att vi inte ska åka dit och vara nöjda med att ha gjort en bra match trots att vi torskat. Vi åker dit för att vinna. Det gäller att hitta ett sätt att göra det på. Egentligen skiter jag i hur det ser ut bara vi tar dom poängen vi behöver.

Kvällens matcher
HockeyAllsvenskan
Oskarshamn – Rögle (HA Play)
Västerås – Asplöven (HA Play)
Almtuna – Djurgården (S24)
Mora – Björklöven (HA Play)
Timrå – Karlskoga (HA Play)
Södertälje – Troja (HA Play)
Malmö – Karlskrona (HA Play)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
fredag 14 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL
söndag 16 juni
02:00 Edmonton Oilers - Florida Panthers NHL