SDHL

Pionjären Pia – hockeyns svar på Sundhage

Hon var den första kvinnan i Sverige att träna ett herrlag i hockey. På många sätt har Pia Sterner gjort samma resa som namnen Pia Sundhage i fotbollsvärlden. För hockeysverige.se berättar hon om sin unika resa – och hur hon tackade nej till jobbet som assisterande tränare för NHL-klubben Philadelphia Flyers.
– När min son läste om det sa han ”Är du inte klok, mamma!? Det finns ingen i hela välden som tackar nej till ett sådant jobb”, säger Sterner. 

Som Pia Grengman blev Pia Sterner en förebild bland tjejer inom hockeyn på 1960- och 70-talet. Alltså långt innan Sverige hade någon liga för damhockey. Efternamnet Sterner tog Pia efter det att hon gift sig med en av Sveriges genom tiderna bästa hockeyspelare, Ulf Sterner.

Pia Sterner, som i slutet av 1980-talet var påtänkt som svensk förbundskapten på damsidan, var även den första kvinnliga tränaren på herrsidan då hon bland annat tränade Västra Frölundas ungdomslag. Men idolen då hon själv växte upp i Göteborg var hennes blivande man Uffe Sterner.
– Jag växte upp alldeles bredvid Frölundaborg och började åka skridskor redan då jag var fyra år. Det var bara killar som spelade och det fanns inte en enda tjej som var med. Så det blev att jag spelade hockey med killarna där. Det här var på Slottskogsvallen där det fanns en ute rink när jag växte upp, berättar Pia Sterner.
– Man gick på Frölundamatcherna och tittade. Ulf (Sterner) spelade ju där. Han var grymt bra, men sedan spelade jag också i Frölundas pojklag tillsammans med bland andra Jörgen Pettersson och Magnus Olsson.

Fanns det någon damhockey alls i Göteborg då?
– Nej, det fanns det inte. Mitt mål när jag var 11-12 år var att bli NHL-spelare, men när jag var 15 år förstod jag att jag var för liten för det. Jag borde ha varit 1.85, skrattar Sterner.
– Jag tänkte då att jag spelar så länge det går och jag spelade i gamla division 2, men sedan ville jag i stället satsa på att bli världens bästa tränare.

BODDE I MOSKVA ETT ÅR
Pia Sterner använde sin handlingskraft till att också försöka nå sitt drömmål som tränare även om hon aldrig fick den riktigt stora chansen till att träna lag i elitserien här i Sverige.
– Jag skrev till Anatolij Tarasov och han bjöd in mig till Moskva där jag bodde under ett år. Men jag började egentligen tränarbanan uppe i Örnsköldsvik där jag tränade pojklag i Modo och det var där som jag gick den första steg 1-kursen. Efter det flyttade jag hem till Göteborg och blev tränare för Frölundas pojklag. Vi vann väl det mesta där och jag hade pappan till Klingbergs-pojkarna (Anders) i laget med spelare födda 1961 som jag tränade. Jag var även med som assisterande i TV-pucklaget.

Fick du respekten av killarna som tränare när du var seniortränare i Danmark?
– Ja, det var inga problem eftersom jag spelade med gubbarna. Jag spelade back och min stora idol var Bobby Orr på den tiden. Det var en helt annan tid och jag kollade på alla matcher som jag kunde, herregud ja. Jag var även ett år i Winnipeg och spelade med pojklag.
– Sedan gick jag Rikskursen tillsammans med bland andra Curre Larsson och Hans ”Virus” Lindberg och där var jag kursetta.

Fick du frågan att träna elitserielag här i Sverige?
– Nej, men jag blev sedan förbundskapten i Tyskland på damsidan och spelade i tyska ligan med Füssen. Vi tog medalj i det första Europamästerskapet. Det var 1989.
– När jag kom hem till hockey-VM det året hade jag skrivit ett treårskontrakt ytterligare. Då träffade jag Bosse Tovland. Han frågade mig om jag var intresserad av att ta damlandslaget. Jag sa att jag i så fall får avbryta kontraktet i Tyskland eftersom jag hellre vill träna det svenska landslaget. Vi hade flyttat med familjen till Hammarö då och tyska förbundet förstod situationen så vi bröt kontraktet. Jag satt och väntade här hemma, men ingen ringde. I stället ringde jag Bodde Tovland och då sa han att Lars G Karlsson hade fått jobbet. Då kände jag mig jävligt lurad måste jag säga och det gjorde ont i hjärtat.
– Vet ni vad jag tror man var rädda för? Jag var precis som Uffe ganska kontroversiell och sa vad jag tyckte. Jag är helt ärlig och har ingenting att dölja, men jag blir förbannad på folk som muppar sig.

NOBBADE PHILADELPHIA FLYERS
Pia Sterner fick även ett erbjudande från självaste Fred Shero, legendarisk general manager i NHL, att jobba tillsammans med honom
– Det var 1975. Han var i Philadelphia Flyers då och frågade om jag ville bli assisterande tränare där. När min son läste om det på womenhockeylegends sa han ”Är du inte klok, mamma!? Det finns ingen i hela välden som tackar nej till ett sådant jobb”. Jag tackade nej då för att Ulf och jag just hade blivit ett par.

Pia Sterner var en förebild bland hockeytjejerna på samma sätt som Pia Sundhage var på fotbollssida. Sterner kan också se likheter mellan sin namne och sig själv.
– Vi är fruktansvärt lika. Hon brinner, har hjärtat och älskar fotbollen över allt annat. Jag lever ju hockey och alltid älskat detta. Jag har en lidelse för detta och det har Pia Sundhage också.

Om vi blickar fram mot dagens damhockey i Sverige, varför tror du att USA och Kanada dragit ifrån Sverige i utvecklingen?
– Jag håller med Pia Sundhage om att man måste träna seriöst. Man behöver inte hela tiden anamma nya grejer. Det finns en bas hur du bygger upp kroppen. Du kan bli bra i vilken idrott som helst om du har en bra grund, men du måste också ha en lidelse samtidigt som hjärtat måste vara med.
– Hade jag varit förbundskapten skulle jag göra som vi gjorde i Tyskland. Vi byggde upp ett lag under en längre tid och hade koll på varenda spelare precis som Pia har med sina fotbollsspelare. Jag är ju pedagog i min utbildning och jobbar med diagnosbarn. Där måste man vara lite klurig för att få med sig dom. Man måste få dom att tro blint på mig och det tror jag även är viktigt inom idrotten.

Har vi för få damledare i svensk damhockey?
– Ja, tjejer som verkligen har lidelse för alltihopa.

 

Hur ser du på Sveriges möjligheter i årets OS?
– Jag följer ju tjejerna rätt bra faktiskt. Den gruppen man hamnat i är väl inte så svår, men jag tror att det kan bli väldigt svårt mot USA, Kanada och till och med Finland. Sedan tycks det ha varit lite inbördeskrig och det är inte heller bra. Sådant ska aldrig komma ut utan det där ska man lösa internt. Jag tror att man måste vara väldigt ödmjuk som tränare och försöka lösa detta. Det är ändå ungdomar som det handlar om.

Känner du att det kommer en ny generation bra hockeyspelare underifrån som verkligen har den här lidelsen för sporten?
– Ja, det är på gång. Jag följer Skåres damlag och har varit nere och åkt lite skridskor med dom. Jag åker några gånger i veckan och tränar en hel del trots att jag snart är drygt 60 år, skrattar Pia Sterner och fortsätter:
– Det är helt underbara tjejer, men det behövs putsas upp ytterligare. Det har inte gått fram så där supermycket, men ändå tycker jag att det är bättre fart. Man är fortfarande kvar lite på pojknivå och man borde titta lite mer på vad man borde förbättra. Det är några få i ett lag som är jättebra. Titta på AIK som är ett sådant exempel. Vi behöver en större och seriösare bredd och bra ledare på alla nivåer.

Både Tre Kronor och Damkronorna har en klar chans att spela om medaljerna i OS. Pia och Ulf Sterner kommer att följa båda landslagen framför tv:n med samma behållning.
– Ja, absolut. Vi tittar på all hockey, SHL, HockeyAllsvenskan och damhockeyn så ofta det går.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten