Sök
SHL

William – ett riktigt EliteProspect

Karlsson första vinnaren av EP Award

Han blev den första vinnaren av EliteProspect Award som elitseriens bästa junior. Hockeysverige.se reste till Jönköping för att överlämna det nyinstiftade priset till William Karlsson.
– Ett bevis på att man har gjort något rätt, säger HV71-centern.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE.SE)
– Jag måste bara säga att det är en väldigt tjusig buckla ni har.
Servitrisen på fiket i centrala Jönköping, en backhandflipp från William Karlssons bostad, kikar ut genom köket och beundrar EliteProspect Award, den nyinstiftade utmärkelsen som eliteprospects.com och hockeysverige.se delar ut till säsongens bästa junior i elitserien.

HV71:s center William Karlsson blev den första vinnaren av priset vid Hockeygalan som C More och hockeysverige.se anordnade tidigare i månaden. På grund av hockey-VM dröjde det nästan en månad innan jag hade tid att komma till Jönköping och dela ut priset till William, men nu sitter vi slutligen här och diskuterar igenom en säsong som visade sig bli riktigt lyckosam. Det märks inte minst på hur hans samling med individuella priser har vuxit under året.
– Årets rookie, årets EliteProspect, HV-fansens val som bästa spelare och sedan fick jag flest stjärnor av alla spelare i Jönköpings-Posten också. Så det har blivit fyra priser totalt. Ett bevis på att man har gjort något rätt, ler William och tittar på den glänsande pokalen som tornar upp sig på bordet intill oss.

Genombrottet kom egentligen redan i fjol när han snittade nästan en poäng per match för Västerås i Hockeyallsvenskan och vann JVM-guld med Juniorkronorna i Calgary. Att få chansen i elitserien gjorde ändå den gångna säsongen väldigt speciell.
– Det har varit en rolig säsong. Och det är väl klart: när det går bra så blir det ju roligt. Det var bara tråkigt att vi åkte ut i kvarten med HV, det var enda plumpen, annars känner jag bara glädje över första elitseriesäsongen, att få vara uppe och spela mot de stora grabbarna i Sverige, säger William Karlsson.

Rönnbergs råd gav utdelning
Att gå från allsvenskan till elitserien var emellertid ingen barnlek. William Karlsson hade svårt att få utdelning tidigt på säsongen och hann grubbla en hel del innan det lossnade.
– Träningsmässigt gick det bra, men när elitserien startade tog det fem matcher innan jag fick min första poäng även fast jag spelade ganska bra. Det var svårt, men man kom in i det till slut, började känna sig bekväm och ta för sig mer.

Fanns det något tillfälle under säsongen när du kände att det här med att spela i elitserien inte var så svårt?
– Jag vet inte om det fanns något exakt tillfälle, men det var nog efter ett par matcher när poängen började komma. Självförtroendet blev bättre eftersom jag vill göra poäng. När de inte kom där i början satte det sig lite i huvudet. Till slut fick jag ett andraassist och då släppte det litegrann. Då kände jag att det bara var att köra.

Du gick mållös 14 matcher innan första elitseriemålet kom också.
– Ja, det tog ett tag. Det var AIK borta, en backhand där. Det var jätteskönt att få hänga en där och spräcka nollan och inte behöva tänka mer på det

Var det också så att det satte sig i huvudet?

Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

Roger Rönnbergs råd visade sig vara värdefullt för William Karlsson.

– Ja, det var det. Jag kommer faktiskt ihåg att jag skrev till Roger Rönnberg (juniorlandslagets tidigare förbundskapten): ”Hur gör man mål?” Han svarade att jag skulle försöka att inte tänka på det. Sedan berättade han att han hade gjort ett experiment med någon i juniorlandslaget: ”Efter varje mål du gör på träning så jubla alltid som om du hade gjort ett mål i elitserien”. Det lät lite konstigt, men jag gjorde det ändå och sedan var det faktiskt matchen efter det som jag gjorde målet. Då frågade han efteråt om jag hade jublat ordentligt efter målet. Jo, det hade jag.

Det var en mental grej med andra ord?
– Ja, det var väl det. Jag jublade som fan på träning och folk trodde väl att jag var lite korkad, men jag var villig att testa allt så det var rätt kul att det lossnade just då.

En säsong till i elitserien
När det verkligen lossnade för William Karlsson var det i en kedja med Marcus Nilson och Patrik Carlsson. Trion spelade tillsammans under större delen av säsongen och var på det hela taget lagets mest pålitliga formation.
– Jag tror att det klickade för att vi alla är olika spelartyper, menar William Karlsson.
– ”Mackan” är väldigt bra på att täcka puck, stark och lite av en sniper också. ”Purre” (Carlsson) är väldigt snabb, explosiv och något av en sniper även han. Jag brukar säga att ”Purre” har ett NHL-skott. Sedan är jag den som ska styra lite, vara playmakern. Jag har alltid varit det i min karriär, den som slår passningarna – och jag gjorde ju bara fyra mål också (skratt).

Föregående säsong hade du en väldigt fin kemi med Peter Öberg och Broc Little i Västerås. Är du lätt att spela med eftersom dina kedjor blivit så framgångsrika?
– Jo, men det var ju lite lika som det vi hade i HV nu. Öberg var lite som ”Mackan, stark med puck, och Broc gjorde mål på allt. Det var samma ingredienser kan man säga. Det är sådana spelare man vill spela med.

Förra veckan skrev William Karlsson NHL-kontrakt med Anaheim Ducks, som draftade honom i andra rundan 2011. Det står klart att han kommer att spela för HV71 även kommande säsong. Därefter tar han av allt att döma chansen i Nordamerika.
– Jag har inte tänkt på det så mycket, men det känns bra att stanna här ett år till och det tycker Anaheim också, säger han.

”Ska göra fler än fyra mål”
– Jag åker över nästa år så får vi se hur långt det räcker, om det blir NHL direkt. Blir det AHL, då får man ta det därifrån.

Foto: Bildbyrån (Arkivbild)

När du blickar framåt mot nästa säsong, vad känner du att du behöver bli bättre på för att ta nästa steg?
– Jag vill göra fler mål. Det blir mycket tid uppe på skottramperna i Kinnarps Arena och mycket träning av underarmarna så att man kan få lite bättre tryck i skottet. Jag hade många lägen under säsongen men missade väldigt mycket.

Hur många mål blir det nästa år?
– Jag ska göra fler än fyra i alla fall. Det är ett krav jag ställer på mig själv (skratt).

De senaste åren har det hänt väldigt mycket i ditt liv och du har fått uppleva väldigt stora framgångar. Hur har det påverkat William Karlsson som person?
– Det känns verkligen som man har blivit en rätt bra spelare ändå. Det är annorlunda jämfört med att spela juniorhockey. Nu känner man att det är allvar. Jag tänker på vad jag äter och allt sådant där. Nu vet jag att NHL kan bli verklighet om man fortsätter att träna bra, göra rätt och sätta hockeyn först.

Första gången jag träffade dig var på JVM när ni vann guldet i Calgary 2011. Då uppfattade jag dig som en blyg och ganska tillbakadragen kille. Ju mer jag har träffat dig efter det känns det som att du har öppnat upp och blivit en mer utåtriktad och pratglad person. Känner du igen dig i den beskrivningen?
– Ja, man kan väl säga att jag har blivit mer medietränad (skratt).
– Nej, men man blir nog mer bekväm i sig själv och får erfarenhet ju fler intervjuer man gör och ju mer man upplever på planen. Nu är jag inte rädd för att göra fel längre, då är det lättare att öppna upp sig.

Någon rädsla kring sin hockeyframtid har han inte heller. Innan vi skiljs åt, och William konkar i väg med sin ståtliga utmärkelse, säger jag att jag tror att han finns med i Tre Kronors VM-trupp nästa säsong. Många andra hade besvärat avfärdat påståendet, men inte William Karlsson. Han nickar instämmande:
– Det hoppas jag verkligen att jag är. Det får bli ett av mina mål.


Foto: Uffe Bodin.

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
Tack för att du väljer att uppgradera ditt konto till Everysport Plus (ditt nya pris blir 99kr/mån). Klicka på knappen nedan för att genomföra köpet.
Visa köpvillkor
Gå vidare Stäng
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till kundtjanst@esmg.se. Om du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via kundtjanst@esmg.se. På Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via kundtjanst@esmg.se

Ange din värdekod:

Lös in värdekod Stäng
×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

Tack, ditt köp är nu genomfört. Du har nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige, FotbollDirekt, Innebandymagazinet och Svenska Fans (bannerfritt).

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten