Spelade aldrig TV-pucken – nu är han SHL-stjärna: ”Viktigt att vuxna förklarar att det inte är allt”
Som 15-åring var han inte tillräckligt bra för att ta plats i TV-pucken. Det hindrade inte Frölundas Lukas Bengtsson från att bli JVM-spelare och SHL-back. Till hockeysverige.se säger han att det är viktigt för spelare och föräldrar att inte ta för allvarligt på en utebliven TV-pucksplats.
– Det finns väldigt många som gräver ner sig bara för att man inte kommer med där. Det tycker jag är väldigt tråkigt eftersom man är så pass ung att en TV-puckturnering inte avgör om du kommer bli lyckas framöver i din karriär, säger Bengtsson.
I går publicerade hockeysverige.se en intervju med tidigare TV-puck- och NHL-stjärnan Anders Hedberg. Han var fundersam kring TV-puckens nytta. Han ser en risk i att alltför många spelare blir besvikna när dom inte kommer till TV-pucken och i stället väljer att sluta eller trappa ned.
– Kommer du inte med i TV-pucken kryper det in en tveksamhet i många killars huvud ”Jag duger inte, jag räcker inte till och jag når inte hela vägen till min dröm”, sa bland annat Hedberg till hockeysverige.se i intervjun.
En spelare som i dag är stjärna i Frölundas SHL-lag och även spelat Junior-VM är Lukas Bengtsson. Som 15-åring spelade han i Djurgården och hoppades på att komma med till TV-pucken, men så blev inte fallet.
– Självklart ville jag vara med där, men jag kände ganska tidigt att det var så många bra hockeyspelare i 94:a-kullen i Stockholm att det skulle bli otroligt tufft att ta sig in där. Det var jättekul att vara med, men jag skulle troligtvis inte komma med i TV-pucklaget, säger Lukas Bengtsson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag accepterade det och gick vidare vilket också mina föräldrar stöttade mig i. Det var väldigt bra att jag gjorde det, men det finns väldigt många som gräver ner sig bara för att man inte kommer med där. Det tycker jag är väldigt tråkigt eftersom man är så pass ung att en TV-puckturnering inte avgör om du kommer bli lyckas framöver i din karriär.
– Kommer du med är det självklart en jättebra grej för dig utåt och folk får se dig. Samtidigt är det inte något som avgör.
Kände du en besvikelse över att inte du var en av dom som fick den här möjligheten med spel i TV-pucken?
– Som jag sa så kände jag att det fanns folk som var bättre än jag. Då skulle självklart dom vara med. Jag grämde mig inte mycket över det utan jag ville visa på annat sätt att TV-pucken inte spelar så stor roll, utan att det finns en tid efter.
Märkte du på några i laget att dom blev besvikna för att dom inte kom med?
– Ja, jag kommer ihåg att när jag var på uttagningarna var det folk som inte kom med och som då blev ledsna och griniga. Nu minns jag inte om det exakt var någon från mitt lag.
– Det var också många föräldrar som blev griniga eftersom dom hade gått in hårt för det här med TV-pucken. Man lade nog för mycket kraft och fokus på tron att TV-pucken kommer göra dig till en bättre hockeyspelare. Självklart är det bra för dom som kommer med och jag tycker att det är en riktigt rolig turnering att titta på. Jag sitter förresten nu och tittar på Dalarna mot Göteborg och jag tycker verkligen att det är kul att se så många talanger.
– Samtidigt får man inte glömma att killarna är så pass unga och att allt möjligt spelar in, puberteten och vissa utvecklas fortare medan vissa knappt inte utvecklats alls, som bland annat jag. På den tiden var jag väldigt liten, jag är fortfarande inte så stor, säger Bengtsson med ett skratt och lägger till:
– Det gäller att man går vidare och inte tänker för mycket på det om man inte kommer med.
Foto: Bildbyrån/Carl Sandin
”BLIR PROBLEM NÄR VISSA TAR FÖR ALLVARLIGT PÅ DET”
Lukas Bengtsson vill också lyfta fram vikten av att omgivningen runt dom här unga spelarna är med och stöttar.
– Det är viktigt att vuxna är med och hjälper till, men även exempelvis jag som inte varit med. Att vi förklarar att TV-pucken inte är allt.
Bengtsson har heller inte haft några tankar på att sluta spela trots att han inte var lika långt framme som 15–16-åring som många av hans andra kompisar.
– Nej, den tanken har aldrig funnits hos mig. Jag har älskat hockey sedan jag var liten och gör så fortfarande. Självklart är man ibland inte så sugen på att gå och träna, men det är mitt jobb. Vissa dagar är tuffare än andra, men så är det nog för dom flesta på deras jobb. För mig är ändå hockeyn något som jag älskar.
Hur lyder ditt råd till en 15-åring som inte kommer med till TV-pucken?
– Att inte göra för stor grej av det. Bara för att du kommer med till TV-pucken betyder inte det att du kommer bli en hockeyspelare och ha det som arbete längre fram i livet. Om du tittar på JVM så behöver inte ens alla som är med där bli något.
– Det är viktigt att man får stöd av andra och fortsätter. Vill man någonting så avgör inte TV-pucken det. Visst, som jag sa så är det en jättehärlig turnering. Men det blir problem när vissa ta för stort på det. Då menar jag inte bara dom som spelar hockey utan även dom runt omkring. Det kan vara allt från föräldrar till tränare som påstår att det här är jätteviktigt.
– Åldern 15 till 22 år är när du utvecklas som mest. Det är alltså fem till sju år efter TV-pucken som är väldigt viktiga. Det är då det verkligen gäller att man tränar och visar viljan att bli någonting. Ger man upp i 15-årsåldern bara för man inte kommer med i TV-pucken tappar svensk hockey, tror jag, blivande hockeystjärnor. Om man inte för det stödet runt om som dom som inte kommer med i laget och blir ledsna behöver. Det är så mycket som händer efter TV-pucken och som man missar om man lägger av med hockeyn, avslutar Lukas Bengtsson.
Den här artikeln handlar om: