Tekningscirkelns svenska mästare: ”Det handlar om position, balans, tajming och styrka”
Han återfinns väldigt ofta i toppen av SHL:s tekningsliga. Så också i år. Frölundas lagkapten Joel Lundqvist berättar för hockeysverige.se hur han har blivit en av landets främsta i tekningscirklarna.
– Det handlar om position, balans, tajming och för egen del styrka. Vissa kör bara med tajming. Jag kör med en kombination av tajming och styrka, säger Lundqvist.
SHL:s bästa tekare just nu heter Joel Lundqvist. 33-åringen från Åre har vunnit 61,26 av sina tekningar. Frölundakaptenen har Modos Maxim Lapierre, 61,03, och Luleås Jonathan Granström, 60,70, alldeles bakom sig.
Nu är det inte alldeles ovanligt att vi hittar Joel Lundqvist i toppen av just den här ligan. Han har varit en av SHL:s starkaste i tekningscirkeln under flera år och ser också statistiken kring tekningar som viktig.
– Det är en av de delar som jag tycker är viktigt i mitt eget spel. Jag försöker att ha koll på den statistiken och samtidigt som tekningar är något jag försöker vara noggrann med, säger Joel Lundqvist till hockeysverige.se.
Vad är nyckeln till att du vinner så pass många tekningar?
– Jag har haft mycket fokus på det senaste säsongerna och försöker vara noggrann med smådetaljerna. Jag tycker att jag blivit stabil i tekningarna men det är svårt att svara på just varför jag vinner så pass många. Jag gillar tekningar eftersom det blir en sorts tävling och det gäller att hålla fokus på varje tek. Det blir en man-mot-man-situation som det gäller att vinna på något sätt.
Smådetaljer säger du… Utan att avslöja alla dina hemligheter, vilka detaljer är viktiga vid en tekning?
– Det handlar om position, balans, tajming och för egen del styrka. Vissa kör bara med tajming. Jag kör med en kombination av tajming och styrka. Det är små grejer som man kan kolla på utan att jag säger för mycket om hur jag jobbar, skrattar Joel Lundqvist.
Foto: Bildbyrån
”TEKAR DU DÅLIGT FÅR DU JAGA PUCK”
En viktig del i samband med tekningen är fokuseringen.
– Det där kan man känna själv, att går man inte till några tek utan att ha samma fokus är det klart att man också torskar några.
– I dag är tekningarna så pass viktigt och givetvis går alla inför att vinna sin tek. Ska du vara med i toppen av tekningsstatistiken så måste du försöka hålla fokus uppe en hel match. Klart att det kan vara svårt att känna samma fokus vid en mittzonstek eftersom den inte alla gånger känns lika viktig fast den egentligen är det.
Hur viktigt är det egentligen för lagen att vinna tekningarna?
– Man känner i framför allt powerplay och boxplay att det är väldigt viktigt. Över lag känner man annars att då man har en sämre dag och tekar dåligt då får du i stället jaga mycket puck.
– Det kan ju gå ett helt byte där du får jag puck bara för att du har förlorat tekningen. Klart att då tekningen är ett moment som är viktigt i spelet.
Är det viktigare med tekningarna i dag jämfört med när exempelvis du debuterade i elitserien i början av 2000-talet?
– Ja, det är mycket mer fokus på det, absolut. Det är mer statistik och man pratar med om det. Så är det över lag, att man är mer noggranna med detaljer med detaljer i spelet än vad man var för 10-15 år sedan.
Tekning mot Sidney Crosby på VM i våras. Foto: Bildbyrån
SVÅRASTE TEKAREN HAN MÖTT: ”HADE EN BRA TOUCH”
Hur mycket kan man träna tekningar?
– Precis som jag sa så handlar det om position, balans och tajmingen. Man håller lite olika på klubban också från spelare till spelare. Så självklart finns det saker att träna på.
Kan du se att det finns en skillnad att teka nationellt och internationellt?
– Möter du toppspelare i Europa som är med i landslagen märker du att det finns många bra tekare. Det är tuffare, absolut. Sedan finns det många bra här hemma i ligan också, men när du möter många skickliga spelare så märker du också att nivån höjs.
Det var främst under Joel Lundqvist tid i NHL mellan åren 2006 och 2009 som han på allvar började fokusera på att bli en riktigt bra tekare.
– Det var där som jag för egen del började fokusera ännu mer på det eftersom jag kände att där hade man en bättre koll på det.
– Vi hade inte pratat om det här med tekningar på samma sätt här hemma innan. NHL har ju varit lite tidigare med all statistik. Samtidigt har det kommit mycket mer efter hand här hemma. För egen del var åren i NHL nyttiga för mig tekningsmässigt.
Vilken är den svåraste tekare du har ställts emot?
– Joe Thornton i San José var stark, hade lång klubba, en bra touch och var snabb. Jag kommer ihåg att jag hade lite halvstrul med honom.
Har du gjort mål direkt på tekning?
– Nej, inte direkt. Det har aldrig varit så att jag skjutit direkt i mål.
Då har du det kvar att lyckas med?
– Ja, lite så är det, skrattar Joel Lundqvist.
Den här artikeln handlar om: