Överlevde cancer fyra gånger – nu brinner han för hockeyn: ”Det ska inte gå att klara sig”

Fyra gånger fick han beskedet att han hade leukemi. Lika många gånger har han besegrat sjukdomen. Nu använder Tomas Westberg sin nyvunna livsglöd till att göra Better Hockey Sweden till ett av Sveriges mest framgångsrika hockeyföretag.
– Jag tror inte att det är någon annan som överlevt leukemi fyra gånger. Det ska inte gå att klara sig och landa på fötterna och jobba vidare som jag gör, säger Westberg i en intervju med hockeysverige.se.

ARNINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Från utsidan ser det ut som vilket litet industrikontor som helst. Men innanför den alldagliga exteriören i den anspråkslösa lokalen i Arninge norr om Stockholm grönskar verksamheten för ett av Sveriges mest framgångsrika hockeyföretag. Försäljningen av teknik- och träningshjälpmedel för hockeyspelare har inom loppet av tre år gjort Better Hockey Sweden till en lönsam framgångssaga. Det beror inte minst på företagets stora spridning på sociala medier. Med närmare 55 000 följare på Instagram och nästan 30 000 följare på Facebook har företaget skaffat sig kultstatus bland hockeyspelande barn och ungdomar och vuxit i en takt som få svenska småföretag kan drömma om.

Men nu är det inte de fina försäljningssiffrorna som är det mest väsentliga för den här historien. För i själva verket är historien om Better Hockey Sweden historien om ett smärre mirakel. Eller fyra om man så vill. 

I idrottssammanhang är det alldeles för enkelt att breda på med överord som ”under” eller ”mirakel” när man beskriver oväntade händelseutvecklingar eller skrällar. Sådana prestationer bleknar snabbt i jämförelse med oddsen som Better Hockey Swedens grundare och vd har besegrat. 55 år gammal har den från Karlstad bördige entreprenören överlevt sin kamp mot cancer. Inte bara en gång – utan vid fyra separata tillfällen.
– Jag tror inte att det är någon annan som överlevt leukemi fyra gånger, åtminstone inte i Sverige. Mitt fall har de ofta uppe på läkarkongresser, för det ska inte gå att klara sig och landa på fötterna och jobba vidare som jag gör, skrattar den gänglige mannen i soffan mittemot mig.   

Tomas Westberg.

Hans namn är Tomas Westberg. Han är pratglad och engagerad och viftar upprymt med armar och händer när han vill göra en poäng. För en utomstående är det svårt att greppa vad han har varit med om de senaste 13 åren och hur det över huvud taget är möjligt för honom att – till synes opåverkad – sitta här och le ikapp med solskenet som sticker in genom fönsterrutorna på kontoret. När han pratar om sin kamp mot cancern gör han det självdistans och humor. Samtidigt väl medveten om vilken tur han har haft.
– Jag mår hur bra som helst i dag, tar inga mediciner och jobbar på som vanligt. Det är jag otroligt tacksam, ödmjuk och glad för. Svensk sjukvård är fantastiskt bra och alla läkare och sjuksköterskor har gjort ett otroligt bra jobb.
– Nu mår jag dessutom extra bra för att jag får jobba med hockey eftersom jag är en riktig hockeynörd. Då är det så roligt att kunna jobba med det här och bidra på vårt sätt för att svensk hockey ska bli ännu bättre. Vi har över 40 svenska NHL-spelare som tränar med våra produkter och samtliga av dem önskar att de haft dessa produkter när de var unga. Vi får dagligen höra solskenshistorier från föräldrar som berättar hur mycket bättre deras barn har blivit med hjälp av våra produkter. Jag har dessutom förmånen att få jobba med grymt duktiga och positiva hockeytjejer (Sophie Johansson och Valentina Lizana Wallner) som jag har anställt och de gör att det är extra roligt att gå till jobbet varje dag.

”CHANSEN TILL ÖVERLEVNAD VAR LITEN”

Vi tar det från början, närmare bestämt 2002. Tomas Westberg hade precis kört Vasaloppet och tränade för den svenska klassikern när han började känna sig hängig och drabbades av halsontan inte riktigt kunde bli kvitt. Efter en grundlig läkarundersökning fick han det skräckinjagande beskedet som alla fruktar: du har cancer – akut myeloisk leukemi. Ett tufft år av behandlingar, väntan och ovisshet följde. Våren 2003 gav läkarna Westberg ett glatt besked. Kroppen hade reagerat positivt på behandlingen och han kunde lämna sjukhussängen.

Vad han inte visste då var att det här bara var början på en utdragen kamp mot en sjukdom som skulle komma att vända upp och ned på tillvaron. Om och om igen. Julen 2003 kom det första bakslaget.
– Läkarna hade sagt att får man ett snabbt återfall är det inte bra, då är chansen till överlevnad liten. Vi chansade och jag tog mediciner som inte var godkända av socialstyrelsen och tunga, tunga cellgifter utöver det. Då blev jag av med sjukdomen igen, men för att sjukdomen skulle hålla sig borta gjorde jag även en stamcellstransplantation och det gjorde susen.
– Normalt sett måste man hålla sig isolerad länge eftersom immunförsvaret är kraftigt nedsatt, men tio dagar senare var jag ute och körde båt. Läkarna sa att jag var helt galen (skratt).

Återigen hade Tomas Westberg besegrat sjukdomen och den här gången höll den sig borta i nästan fem år. Svidande nog var det just på den symboliska femårskontrollen som läkarna informerade honom om att han hade drabbats av ett fullt återfall. Vanligtvis är ett positivt besked på femårskontrollen detsamma som att bli officiellt friskförklarad.
– Vi hade champagnen på kylning, men den fick vänta, säger Tomas Westberg som i stället för firande fick återgå till ännu fler cellgiftsbehandlingar och pessimistiska prognoser.
– Vid det här laget började läkarna bli frågande, för det fanns ingen annan som hade haft ett sådant fall, ingen annan som hade drabbats av det här så många gånger och överlevt. Det fanns inget att jämföra med. Men jag är den mest envisa människa på denna jord så jag klarade mig igen, givetvis med en stor portion tur och på grund av läkarnas otroliga insatser.

Trots sin instabila hälsosituation hade Tomas Westberg envist fortsatt att arbeta på som vanligt. Han hade skaffat sig ett gott rykte i företagsvärlden och 2011 fick han ett lukrativt erbjudande att flytta till Kina för att leda ett stort företag med 5 000 anställda. Det var när han var där med sin hustru och dotter för att leta rätt på bostad, skola och egentligen bara lägga de sista pusselbitarna inför flytten som nya oroväckande symptom dök upp i form av en efterhängsen förkylning. Farhågorna besannades: han hade fått leukemi för fjärde gången.
– Det blev operationer, strålning och cellgifter en gång till. Jag låg inne hösten 2011 och våren 2012 och var färdigbehandlad i april, maj någon gång där.

”UTAN DET ENORMA STÖDET HADE JAG ALDRIG ÖVERLEVT”

Foto: Uffe Bodin

Fram till dess hade Tomas Westberg oförtrutet fortsatt att satsa på sin blomstrande karriär, men efter sin fjärde drabbning med leukemin valde han att göra några betydande omprioriteringar i sitt liv.
– Jag ville inte flytta till Kina eftersom tillvaron kändes så osäker. Jag ville inte dra dit familjen, så jag sa till min fru: ”Nu jävlar ska jag göra något annat, nu ska jag hitta på något jag tycker är kul”.
– Samtidigt kände jag att jag ville göra något som är HÄR så att jag slipper resa lika mycket som jag gjorde tidigare. När man har varit sjuk och illa ute får man andra värderingar. Familjen betyder allt och utan det enorma stöd jag fått från min enastående fru och mina fantastiska barn hade jag aldrig överlevt. Nu vill man bara finnas till för dem och vara nära dem och sina vänner.

Där och då visste han inte att det var Better Hockey Sweden som skulle bli det stora passionsprojektet. Sommaren efter att han blivit friskförklarad snubblade Westberg över en grön teknikpuck som fick uppfinnarlampan att tändas ovanför huvudet.
– Min son Joakim skulle flytta till USA och spela collegehockey och jag började leta efter träningsredskap som han skulle kunna träna med. När jag hittade den här teknikpucken började jag googla och hittade en massa andra spännande saker: home training centers, skottramper, passare och syntet-is.
– Jag är en entreprenör sedan födseln så jag tog omedelbart reda på vem som var den största producenten av de här produkterna i Nordamerika, ringde upp chefen och berättade om visionen jag hade fått kring försäljningen av de här prylarna. Vi fick agenturen i Skandinavien och innan jag varken hade hunnit skaffa lokaler, satt upp en webbshop eller ens skaffat ett namn på företaget hade jag beställt en container full med prylar.

Full av nyvunnen livsglöd och beslutsamhet efter att ha lyckats lura döden återkommande gånger kastade sig Tomas Westberg in hockeysvängen med stor aptit. Sporten hade alltid legat honom varmt om hjärtat och tack vare bland annat sonens spel i Hammarbys 92:or hade han genom åren byggt upp ett brett kontaktnät som kom till stor nytta när Better Hockey Sweden skulle etablera sig.
– Jag drev hockeycamper för unga talanger under flera år och där hade vi många spelare som kom att bli NHL-spelare, till exempel Victor Hedman och Oliver Ekman Larsson. Det visade sig vara en bra dörröppnare.

ANNORLUNDA MARKNADSFÖRING GAV ETT LYFT

Nytta hade han även av den aggressiva och lite annorlunda marknadsföringsstrategi som anammades. Utöver den hårda satsningen på sociala medier hittade Tomas Westberg andra framgångsrika sätt att synas på.
– Vi skaffade oss några coola hockeybilar som vi numrerade efter spelare: 99 Gretzky, 13 Datsiuk, 21 Forsberg, 30 Lundqvist och strajpade upp dem med citat. På Foppas bil skrev vi ”Han är så jävla kass så jag skulle dra på han en smäll” från SM-finalen 1994. Sedan åkte vi runt på 300-400 hockeycuper och hockeyskolor i Sverige, Norge och Danmark där vi satte upp anläggningar så att folk fick testa. Det var då det lyfte.


Foto: Uffe Bodin

Några försäljningssiffror vill Tomas Westberg inte offentliggöra, men han konstaterar stolt att Better Hockey Sweden har varit lönsamt ända sedan starten. Samtidigt understryker han att det finns mer än företagets ekonomiska framgång som driver honom.
– Better Hockey Sweden har blivit ett sätt för mig att betala tillbaka, att försöka hjälpa andra människor som har drabbats av den här hemska sjukdomen. Vi har kört flera kampanjer där vi gått in och stöttat Barncancerfonden och samlat in pengar till forskningen mot bröstcancer, där vi bland annat har fått hjälp av flera NHL-stjärnor. Det är något som jag brinner för och som vi tänker fortsätta med.

Innan vi ska skiljas åt blir Tomas Westberg för första gången lite mer allvarsam när han undrar:
– Du, det här blir väl ingen snyfthistoria nu?
Nej, det här är ingen snyfthistoria. Snarare en historia som inger hopp – och bevisar att mirakel faktiskt är möjliga.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: