”Jag hade inte fysiken för att kunna prestera”

Åren i Örebro var tunga. Men i HV71 har en fysiskt starkare Joakim Andersson hittat tillbaka till sig själv.
– Jag har hittat mer av det som jag ska vara bra på, säger han till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Efter en tuff tid i Örebro, där förstasäsongen spolierades helt av skador och där andrasäsongen inte heller gick som planerat, har Joakim Andersson tagit en ledande roll i HV71. Med sina 22 poäng finns han med i toppen av lagets interna poängliga.

För hockeysverige.se berättar den forne NHL-spelaren om sin starka debutsäsong i HV-tröjan.
– Jag tycker jag gjort ett gott jobb överlag, den här säsongen. Precis som laget hade jag det väl, även om både jag och vi som lag gjorde okej prestationer, en ganska skral utdelning i början. Jag fick inte riktigt produktionen med mig då. Men det har varit en stabil säsong.

Joakim Andersson.

De 15 poäng på 39 matcher han levererade i Örebro har med råge passerats – och Joakim Andersson lyfter fram flera orsaker till varför hans spel lyft sedan flytten till 2017 års mästarlag.
– Jag har egentligen inte fått någon annan roll här, men en viktig grej är att jag fått spela med samma spelare ganska mycket nu under andra halvan. Jag har fått fin kemi med (Robin) Figren och (Simon) Önerud. Det är ganska viktigt. Även om man har en sämre dag så har vi alltid kemin och kan lyfta varandra av det.
– Sen tycker jag att jag hittat mer av det som jag ska vara bra på. Jag har fått ett bättre passningsspel och är kyligare med pucken i anfallsspelet, även om jag fortfarande jag bli frustrerad på mig själv över att jag inte har mer kyla i avgörande lägen.

”HADE INTE FYSIKEN FÖR ATT KUNNA PRESTERA”

29-åringen berättar att han hittat sig själv i den svenska ishockeyn efter de sex åren i Nordamerika, och pekar framrör allt på en faktor.
– Det är en väldigt intensiv hockey här, så det tog ett tag att komma in i spelet som är i Sverige. Sen ska jag vara ärlig och säga att jag inte hade fysiken för att kunna prestera i den hockeyn förra säsongen, heller. Nu har jag kunnat jobba upp fysiken bättre och det bidrar såklart till att jag kan spela bättre.
– Samtidigt har jag lärt mig lite hur jag ska hantera den här farthockeyn som är i SHL. Det tog ett tag att lära sig att dra ned på tempot och sen kunna slå om. Att få kontroll i spelet, på något sätt.

Han hymlar inte med att det är roligare att spela ishockey idag än vid motsvarande läge för ett år sedan.
– Åren i Örebro var tuffa, givetvis. Jag kunde inte spela alls första säsongen och kom inte upp i nivå under andra säsongen heller, av olika orsaker. Nej, det var inte några roliga säsonger.
– På något vis har jag försökt lägga den tiden bakom mig. Även om vi hade en tuff start den här säsongen så är det betydligt roligare att spela matcher här, och jag får ut av det. Vi har ett väldigt kul och bra gäng här och det är ett grymt gäng att spela för. Man känner sig delaktig.

”TACKSAM ÖVER ATT JAG FICK CHANSEN”

Går det att få ut något positivt av det som hände i Örebro?
– Man lär sig garanterat saker. Jag kan inte peka på något exakt riktigt, men det borde det finnas. Jag är jättetacksam över att jag fick den här chansen från HV även om jag hade det tufft då, och den hjälp jag fått av tränarna i spelet och för att hjälpa mig hitta nycklarna för att jag ska kunna bidra mer i spelet och ha mer puck.

Efter en stark period före det senaste landslagsuppehållet har HV71 i skrivande stund fyra förluster på de fem matcherna efter detsamma. Nu behöver laget rycka upp sig för att kunna knipa den tredjeplats de just nu är med och gör upp om.
– Det är svårt att peka på vad det är som inte funkat. Men jag tycker att vi på bortaplan har hamnat på hälarna överlag. Vi blir lite passiva och lagen får övertag på oss. Det handlar lite om att trycka på gasen lite och äga matchbilden. Nu behöver vi få ihop helheten, ta kommandot i matcherna och få mer kontroll i spelet. Både med och utan puck, avslutar den rutinerade centern.

I kväll möts HV71 och Joakim Anderssons gamla klubb, Örebro, i Kinnarps Arena.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: