Tar Sylvegård i försvar efter helgens kontrovers: ”Tror inte någon menar något illa”

Han har själv erfarenhet av att vara i stormens öga efter sin crosschecking på Jens Olsson. Efter helgens möte med Malmö tar Djurgårdens forward Jakob Lilja upp Marcus Sylvegård i försvar efter hans verbala groda mot Alexander Urbom. Till hockeysverige.se säger Lilja att det inte är så allvarligt som det låter.
– Du tänker inte på vad du sagt eftersom det inte är något man menar direkt mot en person, menar han. 

HAMMARBY SJÖSTAD/STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det var under 2015 han blev en av Sveriges mest omtalade hockeyspelare. Men inte på det positiva sättet. I samband med ett allsvenskt derby mellan hans dåvarande klubb Rögle och Malmö crosscheckade Jakob Lilja motståndarbacken Jens Olsson i nacken. För det fick han inte bara en avstängning – utan drogs även inför rätta.

Fram till i somras har målet gått genom tingsrätten via hovrätten upp till högsta domstolen. HD ändrade hovrättens domslut endast på det sättet att påföljden bestämdes till villkorlig dom, och HD gjorde därmed som tingsrätten och hovrätten och fällde Lilja för misshandel. Däremot slapp han böterna.

Allt det här har blivit som en följetong som nu tycks ha sett sitt slut. Givetvis har 25-åringen från Limhamn tagit en hel del lärdom av hela den här ganska tuffa resan.
– Jag tror faktiskt att jag växt lite som person av allt det här. Det blev mycket ”hatstorm” direkt då det hände och det uppstod situationer jag inte trodde att jag skulle hamna i, berättar Jakob Lilja då vi slår oss ner med varsin kopp kaffe på ett motell i Hammarby Sjöstad.
– Klart att jag utvecklats som människa och lärt mig stänga ute en del saker. Jag har blivit starkare mentalt sedan allt det här hände.

Gick det bara att stänga av allt det där när du gick ut på isen för match?
– Ja, det gjorde det ändå. Det känns som jag har kunnat stänga det ute ganska bra. Varje gång det kommit upp en ny grej, att jag skulle upp i någonting, har det varit dagen innan match så har det stört uppladdningen lite.
– Även om jag har stängt ute det hyfsat bra så kanske jag har tänkt på det mer än jag reflekterat över.


Foto: Bildbyrån/Ludvig Thunman.

”SPARADE LITE PENGAR PÅ ATT INTE ÅKA DIT”

Det finns också situationer i matcher då allt kring crosscheckingen och efterspelet påverkat Jakob Lilja hockeymässigt.
– I vissa situationer tänker jag på det. När det bränner till kan jag tänka ”Jag kanske inte ska ge mig in i detta”, säger Lilja med ett litet leende.
– När det blev lite tjafs på blålinjen mellan HV71 och Linköping i slutspelet förra säsongen brydde jag mig inte om att åka dit. Jag hade tänkt att åka dit, men jag gjorde inte det och det var bara därför. Nu blev det ju lite böter för dom som var där så jag sparade lite pengar på att inte åka dit, skrattar djurgårdsforwarden.

Trots att det varit ganska tuffa påhopp i sociala medier har inte Jakob Lilja fått tagit speciellt mycket skit på isen av spelare han mött.
– Nej, det har knappt varit någonting. Däremot har folk kommit fram till mig på tekningar och sagt att dom tycker situationen är märklig och det har känts som dom nästan stått på min sida. Det har känts bra att motståndarna och även dom jag knappt känner kommer fram och säger så.

På tal om snack på isen, hur ser du på det här med Marcus Sylvegård och hans verbala groda mot din lagkompis Alexander Urbom som resulterade i matchstraff och två matchers avstängning?
– Det är mycket snack på isen och jag vet knappt om man reflekterar över vad man säger ibland. Du tänker inte på vad du sagt eftersom det inte är något man menar direkt mot en person om det blir lite tjafs framför mål eller något.
– Klart att man ska tänka på vad man säger, men jag tror nästan inte någon menar något illa mer än mot själva hockeyspelaren man möter. 

Kan det inte vara ett bra ”wake up-call”, att man bör tänka lite på hur man uttrycker sig ute på isen, alltså ordvalet?
– Ja, nu blir det mindre eftersom det ger avstängning. Det känns onödigt att bli avstängd bara för att man säger någonting. Samtidigt förstår jag att folk säger saker, men jag tror inte det är många som tar åt sig…

I det här fallet var det väl ordvalet ”horunge” det som sticker ut?
 Jag hörde det inte själv, men jag har hört efteråt att det skulle vara så. Jag tror inte han är den första som sagt det, men självklart ska man tänka på vad man säger där ute. 


Foto: Ronnie Rönnkvist

”HADE SVÅRT ATT FÅ SPELA PP I LHC”

Efter tre säsonger i Linköping valde Jakob Lilja att bryta upp och flytta till Stockholm för att spela med Djurgården.
– Jag kände att jag behövde något nytt. Nu hade jag en bra start på förra säsongen och gjorde ganska mycket mål innan jag blev skadad. Men jag hade svårt att få spela powerplay i Linköping samtidigt som jag kände att jag behövde det lite för att ta nästa steg. Nästa steg är för mig att få spela mer anfallshockey och bidra ännu mer.
– Sedan blir man aldrig lovad något i en ny klubb, men jag kände att jag hade större chans att ta kliv här i Djurgården.

Det fanns också en dialog med Linköping om en fortsättning där.
– Ja, det är klart att jag snackade med Linköping, Djurgården men också med några andra som fanns med i bilden.
– Djurgården kändes faktiskt bäst för min utveckling, vilket jag gick på, och inte hur kontrakten såg ut för dom var ganska lika allihop. Det kändes som en bra miljö här och att ”Robban” (Ohlsson), ”Musse” (Mikael Håkanson) och (Stefan) Nyman är bra på att utveckla spelare. Det ställs bra krav på dig som spelare när du är i Djurgården och klubben siktar högt. För mig kändes det som en utmaning att komma hit.

Hur föddes kedjan med dig, Daniel Brodin och Jacob Josefson som redan har svarat för 27 poäng på fem matcher. 
– Sedan dag ett har vi kört tillsammans. Det funkade riktigt bra direkt på träningarna. Första matcherna handlade det såklart om att hitta ett nytt spel. Josefson kom tillbaka och det var ett nytt spelsystem för honom och jag hade inte heller spelat det här spelsystemet.
– Första matcherna skapade vi ändå mycket även om spelet var lite sådär och det kändes lite ovant. Efter det vart allt mer naturligt och när Champions Leauge började tycker jag att det kändes riktigt bra. Det har vi tagit med oss in i seriespelet.

”SKITSKÖNA GUBBAR”

Hur skulle du beskriva era roller?
– Jag ska använda mycket fart, utmana, vara stark på pucken och komma till avslut. Brodin är grymt stark, håller sig mycket runt målet och är bra på att göra mål. Josefsson är den som håller ihop bitarna, är väldigt smart och har bra passningar.
– Alla tre spelar med bra fart och vi kan ställa om snabbt och sticka. Samtidigt kan vi alla släppa loss lite eftersom alla tre tar ett defensivt ansvar. Det känns som man har en fri roll i anfallszonen och, som sagt var, kan släppa loss och spela.

Låter Robert Ohlsson er ha fria roller och köra på i anfallszonen?
– Vi har våra riktlinjer. Följer vi bara dom kan vi spela ut rätt bra. Det gäller ändå att våga spela.

Är ni tre tajta vid sidan av också?
– Ja, och båda dom två är skitsköna grabbar, men också barndomsvänner med varandra medan jag precis flyttat hit. Vi snackar mycket hockey och jag tror att vi tänker ganska lika kring hockeyn.

I städer som Ängelholm och Linköping blir det lätt tajta grupper även vid sidan av hockeyn, är det stor skillnad när det gäller den biten här i Stockholm?
– Att komma in i gruppen och hur den var då jag kom hit var faktiskt något nytt. Killarna sa att dom hade en sjukt bra kemi förra säsongen. När jag kom hit märkte jag också att det satt i sedan förra säsongen eftersom det var många som var kvar sedan den.
– Alla är tajta och när vi är på hallen så är det en grym gemenskap. Samtidigt bor vi lite mer utspritt här och på så vis blir det lite skillnad ändå. Jag skulle ändå säga att det är en av dom bästa lagsammanhållningar jag upplevt i ett omklädningsrum.


Lilja, Brodin & Josefson. Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

EN BLIVANDE LANDSLAGSKEDJA?

Det är inte bara kedjan med Brodin, Josefson och Lilja som inlett säsongen bra. Laget ligger efter fem spelade matcher trea bara två poäng efter serieledande Linköping.
– Säsongsinledningen för vår femma har varit väldigt bra, hur vi har producerat. Samtidigt har vi förlorat två matcher av fem så det hade kunnat vara bättre.
– Jag tycker att vi har spelat bra, bland annat i Malmö och matchen i Frölunda hade kunnat sluta hur som helst nästan i och med att det stod 0–0 så länge. Jag tror på oss som lag och det känns som vi har ett riktigt bra lag, säger Jakob Lilja som stortrivs att spela på Hovet.
– Det är grymt kul. Framför allt under slutspelet förra säsongen kände jag vilket tryck det var där. Att nu stå på andra sidan är sjukt kul. När det är fullsatt på Hovet är det få arenor som kan få fram samma tryck.

Nu trivdes Lilja på Hovet redan innan han skrev på för Djurgården. 
– Det var kul att komma till Hovet för att spela, även när vi mötte Djurgården. Ju mer liv det är på läktaren desto roligare är det att spela. Klart det ändå är roligare att ha Djurgårdens fans i ryggen än emot sig.

En sista fråga, är trion Josefson, Brodin och Lilja en potentiell Tre Kronor-kedja?
– (Skratt) Det är svårt för mig att svara på. Det får (Rikard) Grönborg bestämma. Jag har aldrig varit med i landslaget, men visst är det ett mål för mig att spela i Tre Kronor. Samtidigt försöker jag bara ta det som det kommer. Nu har det bara gått fem matcher och det är viktigt att vara bra över en längre tid, avslutar Jakob Lilja innan vi tar en promenad ner till Hammarby kanal där man har en fin vy över till Södermalm.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: