Hersley redo för KHL-livet: ”En risk man får ta”
Tidigare i veckan berättade den blivande Örebromålvakten Julius Hudacek om hur han fick sparken efter en match med KHL-klubben Sibir Novosibirsk. Nu ska Leksands rekordback Patrik Hersley spela för samma klubb nästa säsong. Hockeysverige.se åkte hem till honom för att höra hur han resonerar kring flytten.
– Förhoppningsvis har dom scoutat mig väl så dom inte får en chock när jag kommer dit för att dom tror jag är någon annan sorts spelare, säger Hersley.
ÅKERÖ/LEKSAND (HOCKEYSVERIGE.SE)
Efter lång betänketid tog Patrik Hersley ett beslut – nästa säsong spelar han för Sibir Novosibirsk i KHL. Hersley gjorde som bekant en mycket fin fjolårssäsong för Leksand och svarade bland annat för 24 mål och totalt 35 poäng på 51 matcher i SHL. Lägg där till ett mål och två assist på tre matcher i slutspelet och två mål och totalt fyra poäng under sin debutsäsong i Tre Kronor, som innefattade elva matcher.
Hockeysverige.se åkte hem till den skåneske backen i Åkerö utanför Leksand för att bland annat fråga vad han egentligen vet om staden Novosibirsk som han ska flytta till efter sommaren.
– Jag vet inte mycket mer än det som står på Wikipedia. Man har ungefär en och en halv miljon invånare och det är Rysslands tredje största stad. Av det (svenskbekante assisterande coachen) Igor Matusjkin berättat för mig så är det inte någon fabriksstad, oljestad eller liknande. Det lär vara en mer akademisk stad med lite mer utbildade människor samtidigt som det lär vara en stad med mycket kultur och lite åt det hållet.
Hur mycket vet du om KHL som liga?
– Inte så mycket mer än att det är en relativt bra liga, det är många lag och man har väldigt många bra spelare. Sedan har jag inte riktigt koll på vilken nivå tredje och fjärde linorna håller. Det blir säkert tufft att spela mot dom flesta lagen och flesta spelarna.
Varför valde du just Sibir Novosibirsk?
– Dels för den hockeymässiga biten där laget, känns det som i alla fall, är ett mittenlag som har en potential och är på väg upp. Man har bra spelare, men samtidigt tror jag att det kan bli en bra situation för mig. Spelar jag bra i början kan jag få mycket speltid. Jag tror att jag kan få en hyfsat ledande roll istället för att jag kommer till ett lag som har många backar och för att ta en plats där måste jag slå ut andra spelare. Då blir det lite grann på ett annat sätt. Det här känns som en bra väg in i ligan.
– Den andra grejen är att jag pratade med Igor Matusjkin ett par gånger och han berättade lite grann hur dom tänkte och hur dom såg på mig och hela den biten. Ibland kan det vara att man fått en helt annan bild av mig som spelare. Det kändes som han hade en ganska bra koll på vad jag var för spelare och att man hade en plan för mig.
Foto: All Over Press/Roger Lundsten
”VI BEHÖVER PATRIK I POWERPLAY”
Hockeysverige.se frågade finska VM-forwarden Jori Lehterä, som spelat i Sibir Novosibirsk sedan 2011, hur han ser fram emot Patrik Hersley ankomst till laget.
– Jag tror att det kommer bli bra för oss att Patrik kommer till Sibir. Vi behöver hans spel i powerplay. Vi är fem importer och självklart kommer det vara en extra press på oss, men jag kan lova att vi fyra andra kommer att hjälpa honom att komma in i allt i Novosibirsk, säger Lehterä.
Hersley gläds åt Lehteräs ord.
– Efter den här säsongen är det säkert så att jag ska spela powerplay, säger Patrik Hersley.
– Jag har ingen koll på dom andra backarna i laget så det är svårt att säga hur det kommer att bli. I alla fall tror jag, eller rättare sagt hoppas jag att det blir mycket spel i powerplay..
Sibir har en ganska ung besättning och i dagsläget är det bara Vjatjeslav Belov, 31, som är äldre än Hersley, som är 27 år.
– Jag har sett det också. Det är också en av anledningarna till att jag hoppas att få en lite större roll.
Hur väl känner du till Jori Lehterä?
– Jag känner egentligen inte till honom så väl. Jag såg att han hade gjort många poäng och varit i Sibir under många år. Jag har inte sett honom spela på det sättet att jag kommer ihåg honom. Ser jag han så kanske jag känner igen honom.
– Jag har inte haft så bra koll på finnar överlag och inte deras landslagsspelare heller. Däremot har jag hört av många olika hockeymänniskor att han är riktigt bra och har riktigt fina händer. Förhoppningsvis kan jag få spela med honom i powerplay.
”ÅKER INTE DIT FÖR ATT MAN KAN FÅ SPARKEN”
Hockeysverige.se pratade under förra veckan med slovakiska målvakten Julius Hudacek som sparkades redan efter en match i Sibir utan att fått någon förklaring om varför. Men att samma sak ska hända Hersley är ingenting som han själv funderat speciellt mycket över.
– Det är standard i kontrakten att dom får köpa ut dig. Det är en risk man får ta och något som man måste vara beredd på.
– Jag väljer inte att åka dit för att man eventuellt kan få sparken. Jag vill spela bra och visa dom att man är där för att stanna. Sedan förstår jag att börjar det lite knackigt så är säkert tålamodet lite kortare där mot vad det är hemma i Sverige. Man har ju lite andra resurser för att ta in spelare mitt under säsongen än vad man har här hemma.
– Förhoppningsvis har dom scoutat mig väl så dom inte får en chock när jag kommer dit för att dom tror jag är någon annan sorts spelare. Jag är inte jätteorolig för det. Händer det så händer det. Det är utom min kontroll och sådant brukar jag inte oroa mig för.
Fanns det flera alternativ för dig i KHL?
– Det är inte så att jag har haft fyra kontraktsförslag på bordet där jag har valt det ena. Jag har hört lite om klubbar som varit intresserade och sedan väljer man bland några av dom. Sedan ska det också komma ett kontraktsförslag. När det väl kom så funderade jag lite och sedan valde jag Sibir.
– Jag gick inte vidare och förhandlade med något annat lag. Jag valde ett och försökte få klart med det. Hade det kommit ytterligare ett lag och sagt att man gärna ville ha mig så hade jag givetvis lyssnat. Nu gjorde det inte det utan det föll sig ganska naturligt att det blev Sibir.
Hade du anbud från NHL?
– Nej, ingenting konkret vad jag vet. Intresse fanns det säkert, men jag visade heller inget större intresse för att ta den vägen.
Foto: Bildbyrån/Petter Arvidsson
”HOPPAS KUNNA SPELA STABILT TVÅVÄGSSPEL”
Patrik Hersley har provat på att spela mot Ryssland med Tre Kronor och känner inte utefter den erfarenheten att han måste ställa om ställa om sitt sätt att agera ute på isen när han kommer till KHL.
– Nej, egentligen inte. Jag hoppas väl det ska finnas läge för att med min spelstil göra bra saker i stället för att jag ska behöva ställa om mig.
– Jag tror att det är ungefär likadant som att spela här att när man möter första och andra linorna som har många stora namn så måste man hålla uppe ett extra öga och även vara ännu noggrannare med att hålla sig på rätt sida. Det är också så jag försöker att spela. Man tar inga risker utan försöker spela defensivt först.
– I spelet fem mot fem är jag en tvåvägsback. Igor (Matusjkin) sa också att man inte ser mig som en utpräglad offensiv back även om jag gjorde mycket poäng. Många mål kom ju i powerplay. Jag hoppas kunna spela ett stabilt tvåvägsspel och jag tror också att jag kommer klara av det. Det gäller att komma in i det bra och samtidigt ha lite tur och inte bara otur som det kan bli ibland.
Patrik Hersley debuterade i Tre Kronor förra säsongen och även om han flyttar till Ryssland hoppas han på spel i landslaget även under nästa säsong.
– Det är ett litet annat upplägg för Tre Kronor nästa säsong med några matcher och någon turnering. Det gäller att spela bra eftersom då får man säkert chansen igen. Men det är svårt att säga vad dom tycker och tänker.
Någon dialog med Pär Mårts eller Peter Popovic om nästa säsong har inte heller Hersley haft.
– Nej, vi har inte pratat någonting. Det var många som var med i landslaget i år som spelade i Ryssland. Så jag tror inte att det är någon nackdel. KHL är världens näst bästa liga. Gör man bra ifrån sig där så kommer nog det andra sedan.
När hockeysverige hälsar på hos Patrik Hersley har byarna runt om i Leksand börjat plocka ner sina midsommarstänger för att klä dom och ha majstångsresning den dag respektive by har sitt midsommarfirande. Exempelvis har byn Tibble sitt midsommarfirande på torsdagen och Ullvi, någon kilometer längre bort, firar på lördagen. Givetvis kommer Patrik Hersley och hans familj ge sig ut och delta i firandet, men även om traditionerna är starka i Dalarna så upplevde han att firande under uppväxten i Höllviken var både traditionsrika och minnesvärda.
– Det var givetvis majstång och sådant, men det var inte jättestort. Det var käk och fest på kvällen. Oftast var det väldigt trevligt. Så länge folk var sugna var det fest. Så minns jag det både som barn när jag växte upp och även när jag blivit äldre.
Hur ser du på midsommarfirandet i Leksand?
– Jag visste faktiskt inte om när jag kom hit första gången att midsommar var så stort. Första året missade vi det helt eftersom vi hade fullt upp med en massa annat. Först andra året visste vi att det skulle bli stort.
– Firandet i Leksand handlar väl om att det är en tradition. Det samlas en massa folk i Gropen och det är ganska roligt för Leksand att det kommer hit så mycket folk, inte bara då under hockeysäsongen. Jag har förstått mer och mer att Leksand är ett semesterställe. Mycket folk åker hit och campar.
– Nu kanske inte jag ser Leksand på samma sätt, att det bara är så fint just här, eftersom jag kommer från Höllviken med Sveriges kanske finaste stränder. Samtidigt är det många som gillar det här med skog och mark som det är här i Leksand. Det är fint på olika sätt skulle man kunna säga.
Den här artikeln handlar om: