Fernström har lagt statistiken åt sidan: ”Vinster allt som betyder något”
Under sin första säsong som ordinarie i SHL följde Linus Fernström statistiken slaviskt. Att ligga i toppen av målvaktsligan var något 27-åringen satte stor vikt vid, men var också något som stal onödig fokus. Till i år har han därför helt ändrat om siktet.
– Statistiken kan lätt bli missvisande. Det enda som betyder något är vinster, säger Fernström till hockeysverige.se.
Linus Fernström kom in i SHL sent och debuterade i ligan först som 25-åring. Efter att han i fjol fått möjligheten att dela på målvaktsspaden i Frölunda med Lars Johansson har han denna säsong fått allt mer ansvar. Även om han fortfarande inte är någon uttalad etta får 27-åringen spela den övervägande delen av matchen och han är själv nöjd med sin insats.
– Jag känner att jag tagit ett steg till i spelet i år jämfört med i fjol, även om det inte är mycket, säger Fernström till hockeysverige.se.
– Jag kan ändå känna att det går åt rätt håll och att det går enligt planerna. Sedan har väl jag, precis som hela laget, haft en liten dipp på slutet och det är något som vi alla har del i.
Ja, Frölunda har endast vunnit två av sina elva senaste matcher och har till följd av det ramlat ner på en femteplats i tabellen. Lagets största problem på slutet har dock varit att man inte producerat tillräckligt framåt.
– Jag tror egentligen problemet ligger i att alla vill för mycket, även om det låter konstigt. Men det känns som att vi tar ansvar på fel sätt och inte stannar i de positionerna vi ska vara på, man glömmer sin egen uppgift i en form av överambition helt enkelt, säger Fernström och konstaterar vidare:
– Det är svårt att komma ur när man väl hamnat i en svacka som denna, men det är bara att jobba vidare och hitta tillbaka till grunderna så kommer det att lossna. Vi behöver helt enkelt spela som vi gjorde i matcherna som vi vann mot Modo och Leksand.
”STATISTIKEN KAN VARA MISSVISANDE”
Fernström har hittills i år en räddningsprocent som är 0,9% sämre än den han hade i fjol. Samtidigt släpper han in färre mål i snitt per match. Själv väljer han dock att inte fokusera på statistiken över huvud taget, för honom är det nämligen bara en sak som gäller.
– I fjol tänkte jag på procenten hela tiden och det var klart frustrerande när man kände att man spelade bättre än vad den visade. Nu har jag lagt det åt sidan och fokuserar bara på en statistisk kategori, vinster. Det är det enda som betyder något, konstaterar Frölundas sista utpost.
Kan statistiken vara missvisande med tanke på att kvaliteten på de avslut man får på sig inte syns på räddningsprocenten till exempel?
– Absolut. Det finns de som har 93 i räddningsprocent som gör det väldigt bra, men sedan finns det de som har 93 i räddningsprocent och har det väldigt lätt. Allt beror på var skotten kommer ifrån, vilken trafik som finns framför och så vidare.
– Jag känner helt klart att statistiken blir missvisande och det är också något som det läggs för mycket fokus på. Jag kan bara känna för egen del, att det blev för mycket fokus på statistik för mig förra året.
– Det är ett verktyg som många använder för att bedöma en, men jag hoppas folk på läktaren kan se vad man gör och uppskatta en oavsett vad det står i statistiken.
Kan du känna att det är svårare att vara målvakt i ett lag som Frölunda, som spelar så offensivt och därmed kanske släpper till mer bakåt?
– När det kommer till statistiken är det inte lika lätt som i lag som spelar defensivt. Med tanke på att jag endast får 20-21 skott emot mig i snitt sjunker räddningsprocenten mer om jag släpper in ett mål än om en målvakt i ett lag som får 40 skott på sig gör det. Jag tror att jag bara haft en match då jag fått över 30 skott på mig den här säsongen.
– Jag har jobbat mycket med vår mentala coach Rasmus just för att känna att jag bidrar även om jag inte alltid har så mycket att göra. Att jag kan känna att jag ändå ligger rätt i positionen även om ett skott går utanför. På så sätt försöker jag skapa energi åt mig själv genom det och då blir inte procenten lika viktig.
HAR ETT FÖRUTBESTÄMT SPELSCHEMA
Att Rönnberg valt att satsa på att inte ha någon uttalad förstemålvakt är något som kan ha både för- och nackdelar enligt Fernström. Att det inte fungerade särskilt väl för göteborgarna i slutspelet förra säsongen står helt klart.
– En nackdel med det kan vara att man bara försöker spela bra för att få chansen nästa match och att man då tappar fokus på det som är viktigt, att laget vinner. Samtidigt kan det vara en fördel på så sätt att man aldrig är given och måste vara på tå hela tiden.
– Jag brukar ändå inte reflektera över om jag är etta eller tvåa, utan försöker bara fokusera på mitt eget spel. I den bästa av världar ska man inte ens behöva bli påverkad av sådana saker, utan jag försöker bara fokusera på mig själv. Sedan är det klart att man kan få ett starkare självförtroende om man känner att tränarna litar på en.
Du har ändå spelat en övervägande del av matcherna i år, hur ser er rollfördelning egentligen ut?
– Förra året var det mer uttalat att vi skulle spela varannan match. I år har det varit mer traditionellt, att den som spelat bra fått fortsätta. Samtidigt har vi ett förutbestämt schema om vem som ska stå när och det har vi ändå följt bra hittills den här säsongen.
Hur tänker du kring era roller inför ett stundande slutspel, med tanke på vad som hände i fjol?
– Det är klart att man vill spela, men samtidigt tycker jag att jag hade rätt känsla inför slutspelet i fjol också. Jag tror i slutändan att det kommer bli så att den som är hetare kommer få spela mer när det drar ihop sig och det är också det bästa för laget, avslutar den ödmjuke Stenungsundssonen.
Den här artikeln handlar om: