Serieledarna chockade – av jumbon

Färjestad åkte för att möta tabelljumbon HV71 på bortaplan – då blev värmlänningarna överkörda. Där siffrorna skrevs till 6-3.
– Det är vilja mot nonchalans i den första perioden, säger TV4:s expert Sanny Lindström i sändningen.

Tabelljumbon mot serieledarna. Då klev HV71 fram och visade Färjestad vad skåpet ska stå. Jönköpingslaget kom flygande ut ur grindarna och satte gasen i botten från den första minuten.

1-0 kom också via Henrik Borgström, som var den första periodens stora gigant. Centerstjärnan vann pucken på egen blålinje och skrinnade sedan hela vägen på egen hand och sköt pucken mellan benen på Maxim Lagacé.

När Stian Solberg sedan fick en utvisning för interference vaknade också HV71:s powerplay. För kort efter kom ännu en utvisning när Marian Studenic åkte ut två minuter för en tripping. Spelformen, som har varit ett sorgebarn för laget under inledningen av säsongen, gav då resultat. I spel fem mot tre hittade Borgström fram till Hugo Pettersson som rakade in pucken i det tomma målet.

Maxim Lagacés frustration

Spelet fortsatte där i fem mot fyra, och då kom också 3-0.

– Mindre bra. Det är svårt, vi har tagit mycket utvisningar i inledningen av säsongen. Någon gång går det snett i boxplay och de får två mål. De är intensiva och sköljer över oss. Vi måste kanske förstå att tre poäng är tre poäng oavsett hur det har gått innan. Det är en falsk trygghet kanske, säger Färjestads kapten Linus Johansson i TV4-studion.

Olle Alsing skickade in en puck från blå som Tanner Kero styrde in i mål. Även här fick Borgström en passningspoäng. Det var också det sista Lagacé gjorde i matchen. Målvakten lämnade isen och var märkbart irriterad. På vägen ut till omklädningsrummet slog han med klubban och kastade utrustningen runtom sig.

In i målet kom Damian Clara. Ett drag som gjorde att Färjestad kunde stoppa blödningen och perioden avslutades med ställningen 3-0.

Krossen fortsatte

Det blev sedan en fortsättning på krossen när Jamiro Reber satte 4-0 i den andra perioden. Magnus Nygren reducerade förvisso inför den tredje perioden, men Färjestad kom aldrig närmare.

Istället gjorde Tanner Kero sitt andra mål i matchen fram till 5-1. Oskar Steen reducerade ytterligare en gång men bara 20 sekunder senare prickade Mattias Tedenby in 6-2.

Henrik Björklund fastställde sedan slutresultatet till 6-3, ett mål av akademisk betydelse. En viktig trepoängare för HV71 som nu lämnar jumboplatsen och går upp på sex poäng.

TV: Andreas Hägglund om kaoset i Mora