SDHL tar krafttag – inför krav på hemmafostrade spelare
– Bakgrunden är att utländska spelare har ökat stadigt under en längre tid i SDHL vilket till viss del begränsat möjligheten för svenska spelare att ta plats i lagen, säger sportchefen Gizela Ahlgren Bloom i ett pressmeddelande.
SDHL är fortsatt den ledande hockeyligan i Europa. Samtidigt är Damkronorna i en tuffare position än någonsin – och tillhör just nu inte ens A-gruppen i VM. Nu tar SDHL krafttag för att få svensk damhockey på fötter igen.
Till kommande säsong införs krav på hemmafostrade spelare i SDHL-lagen.
“Varje lag måste ha ett bestämt antal hemmafostrade spelare i laguppställningen till seriematcher i SDHL. En ”hemmafostrad” spelare är en spelare som varit registrerad för svensk förening under minst tre år från och med det kalenderår spelaren fyllde 15 år t.o.m. det kalenderår spelaren fyllde 21 år. Till en början medför regeln relativt liten andel hemmafostrade spelare för att sedan öka andelen över tid kommande år”, skriver de på sin hemsida.
Förhopningen är att lagen främst ska innehålla svenska spelare år 2025. I nuläget finns 116 svenska spelare och 87 utländska spelare registrerade i SDHL-lagen. Importerna kommer främst från Kanada (20 spelare), Tjeckien (13 spelare) och Norge (elva spelare).
– Bakgrunden är att utländska spelare har ökat stadigt under en längre tid i SDHL vilket till viss del begränsat möjligheten för svenska spelare att ta plats i lagen. Detta påverkar svensk flick- och damhockey ofördelaktigt i många sammanhang och i och med denna nya regel får vi en bättre balans som avser gynna svenska spelares utveckling, säger Gizela Ahlgren Bloom, sportchef för SDHL.
Det är SDHL som tillsammans med svenska ishockeyförbundet kommit överens om de nya riktlinjerna.
– Det här är en fråga som vi pratat länge om i svensk ishockey och vi tillsammans med SDHL har arbetat fram detta för att över tid ge mer utrymme för våra hemmafostrade spelare vilket kommer gynna utvecklingen av spelarna, säger Olof Östblom, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet.
Den här artikeln handlar om: