Högt antal importer i SDHL: ”Svenska spelare får kliva åt sidan”
Hur mår svensk damhockey? Att den mår bättre än på många år kan vi alla vara överens om, men vad kan bli bättre både på kort och lång sikt och hur tänker Svenska Ishockeyförbundet kring att hockeyn ska vara tillgänglig för alla och jämlik? För att skrapa lite på ytan stämde hockeysverige.se träff med Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson, förbundskaptenen Ylva Martinsen och Djurgårdens målvakt Lovisa Berndtsson.
Det blev ett spännande rundabordssamtal som vi kommer redovisa i tre delar. Först ut är delen om SDHL och hur vår trio ser på antalet utländska spelare i ligan, men även det faktum att lagen hade möjligheten att stärka upp sina lag under slutspelet. Längre fram kommer ni kunna läsa om deras syn på en jämnställdhockey och förutsättningarna för Damkronorna.
JOHANNESHOV (HOCKEYSVERIGE.SE)
Antalet utländska spelare i SDHL är många och något som alla tre är tycker måste begränsas.
– Denna ständiga och ganska viktiga fråga, inleder Lovisa Berndtsson och fortsätter:
– Jag tycker att det är både positivt och negativt. Givetvis är det kul att utländska spelarna vill vara i vår liga eftersom det betyder att vi har en bra liga. Många av spelarna som är här höjer också nivån.
– Det negativa är nästan hela lag kan grundas på importer, vilket gör att unga svenska spelare kanske inte får chansen utan får kliva åt sidan. Här ser jag att problemet ligger, att vi då inte får den här utvecklingen på svenska damhockeyspelare som vi vill ha.
Berndtsson, Martinsen och Larsson. FOTO: Ronnie Rönnkvist.
Det finns lag i SDHL som har lag i Division 1 som nästan enbart innehåller svenska spelare, men ändå har deras lag i SDHL mellan åtta och femton utländska spelare, vad tänker ni kring det?
Berndtsson:
– Jag förstår att inte alla som spelar i Division 1-laget är redo att ta steget upp i SDHL. Samtidigt, ger man de tjejerna chansen tror jag att det är många som kan ta det klivet och växa in i den rollen. Det kan vara svårt att ta den platsen om det är så många importer som dessutom är världsspelare.
Martinsen:
– Nu tycker jag ”Lollo” är ganska ödmjuk. Jag tycker att hon ska ta upp sitt eget lag som ett exempel på motsvarigheten. Jag satt på Hovet i onsdags och såg Wilma Germundsson Wäng. Hon kom från Södertälje i Division 1 och fick möjligheten att spela med Djurgården den här säsongen.
– Hon har vuxit in i det och spelade mot (Susanna) Tapani, (Denis) Altmann med flera och det var ingen som kunde sitta på läktaren och se att hon kommer från Division 1 eftersom hon har fått spela och utvecklas i miljön som är i SDHL.
”MÅSTE BEGRÄNSA ANTALET”
Förbundskaptenen gillar också det hon ser av flera av Djurgårdens yngre spelare, men även hur flera andra klubbar har börjat jobba med sina yngre spelare.
– Sofie Lundin (19 år) och Josefine Bouveng (17 år) är inte heller supergamla, men de har fått möjligheten att växa in i SDHL och tagit steg. De har fått chansen eftersom, om vi ser till förra säsongen, Djurgården valde bort en del utländska namn och satsade mer svensk.
– Djurgården har även Solveig Neunzert (19 år) som inte heller är jättegammal, men som fått mycket speltid, utvecklats och fått prova på Damkronorna. Det här bevisar att det går, menar Martinsen varpå Berndtsson fyller i:
– Lundin och Bouveng är inte bara där för att de ska vara med i truppen utan de är vår förstakedja och är med och leder vårt lag.
– Wilma gick in med inställningen att hon inte ens visste om hon skulle få spela, men efter att hon blev upplockad har hon verkligen tagit chansen. Jag tycker det här visar att det går att låta unga spelarna komma upp.
Bouveng (t.v) och Lundin har visat framfötterna i SDHL. FOTO: Ronnie Rönnkvist.
Martinsen:
– Man måste våga. Det kanske inte kuggade i riktigt i början, men de har fortsatta spela unga tjejerna även om resultaten inte trillade in. Nu, till slutspelet, har man istället flera svenska spelare som kan bidra.
– Jag tycker att det här är ett bra exempel, men det finns även fler exempel på att man gör så här. Exempelvis har Modo kört ungt och låtit flera av unga spelarna utvecklas och spela i SDHL, men samtidigt har Modo även flera tongivande utländska spelare i laget.
Är det här en ledarfråga eller borde det sättas någon form av begränsning?
– Som tendensen är nu så tycker jag att man måste begränsa antalet, säger Ylva Martinsen och fortsätter:
– Då handlar det om att SDHL måste komma överens om vad det ska vara för typ av liga. Ska det få skjuta iväg nu? Begränsar man inte nu så kan det bara fortsätta istället för att ligan redan nu sätter en rimlig gräns.
Vad innebär en rimlig gräns?
– Jag tycker inte att SDHL ska sätta gränsen vid exempelvis tre utan kanske vid sju, åtta eller något så det inte hamnar på 17. Det här är min personliga åsikt. Om den sedan är rätt eller fel… Jag vet inte.
Anders Larsson
– Med SDHL har vi Europas bästa damliga. Vi ser också fler och fler som satsar på ligan och därmed också på damhockeyn, vilket är positivt. Klart att det måste finnas utländska spelare, men det ska vara spelare som blir en injektion till lagen och ligan.
– Däremot måste vi på lite längre sikt ha många fler svenska spelare i ligan. Det handlar naturligtvis i grund och botten om att utveckla och utbilda fler, men det handlar också om ledarskapet, att våga ge fler chansen.
– Vi har sett en liknande utveckling på herrsidan. För ett antal år sedan upplevde jag att det var en mindre benägenhet att ge juniorer chansen än vad det är idag på. Jag tror att vi måste bli bättre på att utveckla fler, men också att det är en ledare och inställningsfråga.
”BEHÖVER EN LIGA SOM TILL STOR DEL BESTÅR AV SVENSKA SPELARE”
Vad skickar det då för signaler när det finns SDHL-lag som har hela lag med svenska spelare i sina Division 1-lag samtidigt som man har nio, tio och ibland till och med flera utländska spelare i sina representationslag?
Larsson:
– På sikt behöver vi ha en liga som till stor del består av svenska spelare. Vi har det kunnandet och den kulturen att vi borde kunna mönstra det. Det handlar både om utvecklingen, men även att ge spelarna chansen.
– Det känns som vi kan ligga där om vi gör sakerna på ett rätt och klokt sätt. Då handlar det också om att våga vara långsiktig i sin verksamhet och inte bara se till snabba framgångar.
Martinsen:
– Det är även en resursfråga. Givetvis kostar utländska spelarna pengar. Istället kanske man kunde se till att spelarna kunde få ersättning för förlorad arbetsinkomst under slutspelet så det kunde vara tätare mellan slutspelsmatcherna och inte ha dom här veckovisa uppehållen.
– Då skulle det bli än ännu mer professionell verksamhet i SDHL och spelarna skulle klara av det täta matchandet på ett annat sätt. Exempelvis kunde lagen flyga i större utsträckning istället för att åka buss om man kunde skala bort lite av transferpengarna som klubbarna ändå lägger. Hur funderar klubbarna kring det här, vad lägger man pengarna på?
Pernilla Forsgren har spelat i både SDHL och Division 1 det här året. FOTO: Bildbyrån.
Hur tänker du som förbundsordförande kring det här?
– Vi som förbund, som har ansvar för alla delarna, måste titta på hur allt samordnas eftersom det är en helhet som ska hålla ihop.
– Ligan är jätteviktig och vi ska titta på de delar som tillhör den, men det är, som sagt var, en helhet också. Vi vet exempelvis att framgångar på landslagsnivå genererar fler barn som börjar i Tre Kronors hockeyskola. Ska vi då ha ett framgångsrikt landslag så måste vi även ha en bra liga, men då med framförallt svenska spelare i. Allt det där hänger ihop.
KUNDE VÄRVA UNDER SLUTSPELET
En sak som kommit upp inför slutspelet och som gett lite av ett löjets skimmer över årets säsong i SDHL är stängningen av transferfönstret. Det stängde den 15:e februari, vilket i sin tur innebar att lagen hade möjlighet att värva spelare efter första kvartsfinalerna.
Berndtsson:
– Jag tycker att det är för jäkligt. Det är galet att man kan spela en kvartsfinal och efter det värva in nya spelare. Det ska inte ens få förekomma.
– Självklart förstår jag att transfer-deadline är ett viss datum, men i och med att vårt slutspel börjar så pass mycket tidigare borde det här vara någonting man tagit in i beräkningarna och istället satt damers transferstopp exempelvis 31:a januari som det var tidigare.
Martinsen:
– Jag håller med ”Lollo”. Någon har inte tänkt och det blev fel. Det som blir i kölvattnet är att det blir en negativ grej kring damhockeyn. Vi behöver positiva saker…
Berndtsson:
– Det tråkigt när man ser i både sociala medier och medier överlag att det skrivits mycket negativt. Det har varit ”skandal att man kan värva så här” …
Martinsson:
– I stället för att det skrivs om profilerna som finns i laget handlar det istället om det här Kalle Anka-systemet. Det ger en sur eftersmak i munnen.
Mina Waxin, MODO, en annan ung spelare som fått SDHL-chans. FOTO: Ronnie Rönnkvist.
”BOLLEN ÄR I RULLNING”
Anders, hur ser du på att det här har kunnat ske för det är trots allt Svenska Ishockeyförbundet som sätter deadline?
– Vi är inne på en utvecklingsresa och vi flyttade om slutspelet i SDHL inför säsongen. Då kommer det också saker som borde förutsetts, men också saker som inte kunde förutsetts. Därför tror jag att det är viktigt att vi, precis som på herrsidan, har en elitkommité med ligan, landslagsledning, förbundstävlingschef och så vidare representerad.
– Självklart, när vi se det i dagens ljus skulle transferfönster på damsidan varit stängt innan slutspelet började, men det är lätt att sitta och säga det idag. Vi får lära av det här och rätta till.
Martinsen:
– Det finns ändå mycket positiva saker som har hänt, bollen är i rullning och det fortsätter att hända grejer hela tiden, men det kan ibland hända för snabbt. Allt måste hänga ihop också.
Berndtsson:
– Det jag känner som spelar är att det är jätteroligt att vi nu spelar bäst av fem i slutspelet och att vi går till ”overtime” och inte straffar. Men när vi ser det här med transferfönstret och hur seriespelet har sett ut den här säsongen känns det som att det var ett år för tidigt att göra förändringarna i slutspelet.
– I stället kanske SDHL skulle fokuserat på att få ett väl fungerande seriespel för det har rent ut sagt varit en katastrof under två säsonger nu. Det är ett bra steg med fem matcher i slutspelet, men det kanske kom lite för tidigt.
Del två kommer senare i veckan och handlar om förutsättningarna för Damkronorna.
Den här artikeln handlar om: