Hon bryter ny mark i Riksserien: ”Tror det kommer kvinnliga tränare inom herrhockeyn i framtiden”

Nästa säsong kommer Brynäs vara det första laget med två kvinnliga tränare. Madeleine Östling och Nanna Jansson är duon som ska försöka leda Gävlelaget till ett SM-Guld.
– Jag tror det här med utbildningen som hockeytränare har kommit senaste åren och det tror jag är den största anledningen till att vi tidigare inte har haft två tjejer som tränare i ett Riksserielag, säger Östling till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Brynäs blir det första laget i Riksserien som kommer har två kvinnliga tränare. Från och med säsongen 2015/16 heter tränarduon i klubben Madeleine Östling och Nanna Jansson. Många frågar sig varför det tagit så lång tid för damhockeyn att få fram två tjejer som tränare för ett lag i högsta serien. Hockeysverige.se reste till Gavlerinken i Gävle för att bland annat ställa den frågan till Madeleine Östling.
– Mycket ligger det nog i att tjejer inte har utbildat sig till att bli tränare tidigare. Man har kanske spelat men sedan lägger man ner hockeykarriären för den andra karriären med jobb, barn och så vidare.
– Jag tror det här med utbildningen som hockeytränare har kommit senaste åren och det tror jag är den största anledningen till att vi ännu inte har haft två tjejer som tränare i ett Riksserielag. Jag själv började tycka att det här med tränarrollen verkade spännande när jag såg att Ylva (Lindberg) blivit tränare. Jag ville inte fortsätta spela, men jag ville fortsätta med ishockey och där fastnade jag.

Spelar det någon roll om det är en tjej eller kille som tränar laget?
– Jag tror att båda kan göra det väldigt bra. Sedan tror jag att man ser olika på saker och ting, men framförallt tror jag att det skulle vara bra med en blandning.
– Nu har man pratat mycket om att i Brynäs är det jag och Nanna, en kvinnlig duo. Men vi har med oss manliga kollegor också som exempelvis Tony Östlund som är lagledare, men även materialarna (Robert Uppman och Lars Nylund) är killar. Fys-tränaren (Stefan Burlin) är också en kille.

Kan du utveckla det här med hur man ser olika på saker om man är man eller kvinna?
– Det är individer vi pratar om och alla är olika. Vissa spelare, tjejer alltså, har lättare att prata med Tony eftersom han är kille. Andra kanske inte vill prata med en kille och kommer då istället till mig eller Nanna.
– När det kommer upp vissa problem kanske jag se på dom på ett vis med Tony ser på dom på ett annat vis. Inget är bättre eller sämre än något annat, men man kanske får en lite bredare blick. Sedan har man varit med om olika saker. Jag har spelat själv i damhockeyn och det har ju inte Tony gjort, skrattar Östlund.

Med det du säger som utgångspunkt måste jag fråga om det borde komma in fler tjejer i herrhockeyn?
– Det är en intressant fråga och jag tror att det kommer i framtiden. Jag tror inte att det kommer att stanna där utan i alla idrotter behövs det både manliga och kvinnliga ledare. Det ska bli intressant att se vad som händer. Det kanske ploppar upp en kvinnlig tränare i SHL snart.

DSC_0240

När frågan kom till Madeleine Östling att ta över som huvudtränare efter Henrik Orevik tvekade hon egentligen aldrig att tacka ja.
– Först och främst var jag väldigt stolt över att få frågan. Man får som kvitto på att klubben tycker att man skött sig bra hittills. Jag har ju också varit assisterande tränare i klubben under två säsonger.
– Jag skulle inte ta på mig något om jag inte kände att jag var mogen för jobbet. Det här var en uppgift som jag kände var kittlande och en riktig utmaning. För mig var det också viktig att få veta vem jag skulle få med mig. När Nannas namn kom upp kände jag att ”Shit, det här kommer att bli riktigt bra”.

Vad var din första åtgärd när du tog det här jobbet?
– Alla känner till att vi inte kanske har haft en så bred trupp direkt. Lyckligtvis har vi haft väldigt lite skador, men det första jag gjorde var att kolla igenom truppen och fylla upp luckorna som vi visste skulle bli efter spelare som skulle försvinna, fyra, fem spelare.

Brynäs har ingen ungdomsverksamhet och ett av Madeleine Östlings tuffaste uppdrag blir att just få till den här bredden.
– Det är jättesvårt och vi pratar ofta om bland annat Leksand, Linköping och Modo som alla har startat hockeygym. Det här lever dom lite på och får också breda trupper eftersom dom har just hockeygym. Många av tjejerna kanske inte är uppfostrade i exempelvis Örnsköldsvik utan är inflyttade dit. Jag önskar att vi i framtiden kan ha ett hockeygym och ett Division 1-lag. Då kan vi livnära oss lite på det också.
– Nu är det ingen som direkt tjänar pengar på hockeyn så jag tror då att det istället är viktigt att skapa en bra träningsmiljö för tjejerna. Vi har exempelvis en fystränare för enbart damlaget och vi kan skapa träningstillfällen med och mot killar här i föreningen. Det tror vi kan täcka upp motsvarade timmar man får på ett hockeygym. Det är så vi jobbar.

Ishockey, Junior-VM, U18 dam, USA - Sverige:

Linn Petersson under U18-VM.

Brynäs har fått in två spelare med landslagsmeriter i form av Amanda Lindberg och Linn Peterson från Leksand. Det här är två spelare som Madeleine Östling hoppas mycket på.
– Det är två tjejer som har en bra erfarenhet från spel i Riksserien men även från landslagssammanhang. Båda vet vad som krävs för att spela på den här nivån. Jag vet att verktygen vi har i Brynäs kommer göra Linn och Amanda till ännu bättre hockeyspelare.
– När jag har sett dom tidigare så tycker jag inte man tryckt ut det mesta som finns hos varken Linn eller Amanda. Det finns ganska mycket mer att ta av där.

En spelare som har haft tuffa skadeproblem är VM-forwarden Anna Borgqvist, men hennes rehab tycks gå mycket bra enligt Östlund.
– Anna mår bra och kör rehab för fullt, stackarn. Hon har opererat knäet igen, men hon kör på med sin rehab och ligger i fas.

Kommer hon vara med då Riksserien drar igång under hösten?
– Det kommer hon nog inte. Jag tror att Anna kommer att vara tillbaka i november. Allt ser bra ut och det går efter planerna för henne. Oavsett hur det kommer att gå för henne med rehaben kommer vi inte pressa henne till att vara med redan till seriestart.
– Vi vill inte utmana hennes knä igen utan vi vill att hon ska vara fit for fight när hon går på.

Bland annat Luleå, Linköping, Djurgården, HV 71 och så vidare spänner både sina ekonomiska och sportsliga muskler inför kommande säsong, hur ska Brynäs matcha det?
– Det är inte jättestora pengar som egentligen skiljer mellan lagen. Nu vet inte jag vad budgeten ligger på hos andra lag. Jag kan tänka mig att exempelvis Luleås budget ligger lite högre eftersom dom ska flyga en hel del till matcherna. Vi behöver oftast inte flyga eftersom Gävle ligger ganska bra i landet.
– Som jag sa handlar det annars om att erbjuda bra träningsmöjligheter. Tjejer, alltså nyförvärv, som kommer hit försöker vi alltid hjälpa till bostad så dom har någonstans att bo. Då menar jag inte pengamässigt utan med kontakten. Lika så försöker vi hjälpa tjejerna till deltidsjobb.

Har spelarna i Brynäs någon ersättning?
– Klubbor och utrustning givetvis.

Förlorad arbetsinkomst?
– Nej, ingenting sådant.

Hur ska ni få folket i Gävle att börja komma på era matcher?
– Bra fråga. Det är en negativ utveckling vilken man även sett i SHL. Man tar sig inte till arenorna.
– Jag tror mycket på att man får en kontakt till laget och lär känna spelarna. Vi kan inte som herrlaget vara ute i skolorna eftersom vi då själva går i skolan eller jobbar. Det är ändå ett projekt på gång där vi ska ut och träffa både tjejer och killar i olika åldrar så dom får lära känna vem Anna Borgqvist är eller vem Sara Grahn är. Skapa ett intresse där man känner att man kan gå och kolla på sin kompis som jag träffade förra vecka.

Madeleine, jag tror Brynäs går till final den här säsongen, vilket tror du blir det andra laget?
– Jag tror absolut att vi spelar final och jag tror att det kommer bli ett litet norrlandsderby för jag tror att vi kommer att få möta Luleå.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: