Hockeystjärnan tar strid mot sexuella övergrepp

I onsdags kunde ni här på hockeysverige.se läsa om Erik Grönbergs kamp för sexuellt utnyttjade barn. Han startade kampanjen ”Inte ensam aldrig glömd” efter det att han själv utsatts för sexuella övergrepp vilket ledde till att han försökte ta sitt liv, och stödet växer för varje dag.

Grönberg spelade själv hockey som ung och i kampanjen och jobbet kring dessa frågor har han fått med sig en rad stora hockeyspelare. En av dessa är OS-silvermedaljören från 2006, Pernilla Winberg. 

Hur reagerar du på att det är i snitt tre barn i varje skolklass som utsatts för sexuella övergrepp eller trakasserier?
– Det är väldigt hemskt och man förstår nog inte riktigt det där då man inte varit utsatt själv, säger Linköpingsforwarden.
– För barnen som är eller har varit utsatta blir det en väldigt tuff situation. Dom kanske inte vågar berätta om det dom varit med om ifall dom inte har någon förebild som gått i bräschen och står för det som hänt den. Du ska inte behöva skämmas för det någon utsatt dig för.

Erik Grönberg och Pernilla Winberg Foto: Privat

Winberg hyllar också det jobb Erik Grönberg gör.
– På så vis är det jobbet Erik gör extremt viktigt. Allt han utsatts för och den mentala delen som påverkat honom efteråt…
– Det är hemskt att höra om samtidigt som det är viktigt att ha folk runt om dig som kan stötta. Det finns nog även många personer runt om som skulle ställa upp på just den personen som blivit utsatt om dom visste vad som hänt.

Hockeystjärnan har själv inte märkt av att något sådant har hänt i hennes egen omgivning.
– Nej, jag har inte det. I alla fall inget jag har tänkt på, men nu när jag blivit äldre och det
uppmärksammas mer och mer så funderar jag en extra gång. Jag kanske klappar om någon en extra gång istället för att bara köra mitt eget race.
– När jag hörde historien om Erik…, säger hon och tystnar lite innan hon fortsätter:
– Han är en grym kille. Om jag kan stötta honom på något sätt så kommer jag alltid göra det.

Hur tänker du kring den resan Erik Grönberg varit med om?
– Jag tycker det är väldigt strongt av honom, allt han gått igenom på vägen, att verkligen tala om det för andra att själv haft svårt att leva med det han utsatts för. Man behöver någon som stöttar och få en att förstå att ”det är inte du som gjort någon fel utan det är det är den som utsatt dig som gjort fel”.
– Vissa kanske vänder det emot sig själv och säger att ”det är jag själv som är problemet” eftersom du tror på det personen som utsatt dig sagt. Det är, som sagt var, strongt att först ta sig igenom det han varit med om och nu stötta alla andra. Jag tror att han påverkat många till att våga tala ut om det, och även till att söka hjälp och leva ett bättre liv efter det som hänt.
– Erik är en stor förbild för många, men även för mig själv. Allt det bästa till honom.

Vad kan vi vuxna göra för att det här inte ska behöva hända barn i vår omgivning?
– Framförallt att finnas där för barnen och kanske fråga en extra gång ”hur mår du?” Samtidigt, även att vara en förebild och föregå med gott exempel med allt man gör framför barnen. Då tänker jag även på det språk man som vuxen använder inför barnen.
– Om man ser någon är ledsen, gå fram och fram och prata med barnet. Det kanske är svårt att få fram negativ information från ingenstans, men bara genom att vara positiv kring ”kidsen” är man också en bra förebild.

Hur ser du att idrottsrörelsen kan jobba för att förhindra eller synliggöra det här problemet?
– Framförallt på sättet Erik har gjort: Att uppmärksamma ämnet. Förhoppningsvis vågar då flera höra av sig om det skulle vara någonting. Men också genom att det kanske finns ett nummer man kan ringa till inom klubben och att man då redan innan säsongen går ut med att om det skulle vara något problem så är man alltid ringa till den här personen. Det är små grejer som kan göra stor skillnad.

Du har valt att stötta kampanjen, vilka reaktioner har du mötts av under den här tiden?
– Jag har bara mötts av väldigt positiva reaktioner och att det är ett viktigt ämne. ”Det är bra att du stöttar det här för det är något som vi alla ska vara med på”.
– Jag kommer ha en camp (Winberg Hockey Acadamy) i sommar. Jag har valt att ta med Erik där för att berätta lite om sin resa för tjejerna. Och prata om att är det något som händer som inte ska hända så tjejerna våga söka hjälp så det här inte fortsätter.
– Det här gör jag för att jag vill satsa både på och utanför isen. Jag tror det är ett viktigt ämne att ta upp för man vet inte vilka som är utsatta, men också för att tjejerna ska få en ”heads up” på vad som är okej och inte okej. Förhoppningsvis kommer det underlätta för barnen i den åldern (9-14 år),avslutar Pernilla Winberg.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: