Old School NHL – Steve Yzerman

Från ifrågasatt poängkung till prisad ledare

Han var den offensiva stjärnan med rykte om sig att inte ha en vinnarskalle. Det fick Steve Yzerman att ändra spelstil och bli en av de mest respekterade spelarna i NHL-historien. I dagens Old School NHL tittar vi närmare på Detroitkaptenens fantastiska karriär.

Steve Yzerman trotsade sitt födelsecertifikat – men framförallt sin sjukjournal – när han sommaren 2005 valde att förlänga kontraktet med Detroit Red Wings. Ur ett hälsomässigt perspektiv var det ren galenskap.

Foto: Getty Images

Steve Yzerman i aktion mot Los Angeles Kings 1989.

Redan under OS i Salt Lake City 2002 var Yzermans ena knä så illa tilltygat att läkarna liknade det vid en sliten pensionärs. Det hindrade inte kanadensaren från att först hjälpa hemlandet till OS-guld och därefter leda sitt älskade Red Wings till Stanley Cup-seger – hans tredje med klubben.

Steve Yzerman spelade i princip på ett ben, men fick ändå jobbet gjort. Hans kärlek till sporten och lojalitet gentemot Red Wings var starkare än smärtan.

– När jag tänker på ”Stevie” brukar jag tänka tillbaka på när vi vann Stanley Cup 2002. Han kunde inte träna på två månader och hade problem att delta på uppvärmningen ibland, men så fort pucken släpptes spelade han som om inget hade hänt. Tuffare spelare får man leta efter, har Nicklas Lidström, hans långtida lagkamrat, sagt i en intervju med Ottawa Sun.

Tackade för sig i juni 2006

När Steve Yzerman meddelade sitt avsked från ishockeyn sommaren 2006 låg det ett visst mått av uppgivenhet bakom beslutet. Detroitkaptenen hade antagligen kunnat spela på inspiration i ytterligare fem år. Nu hade verkligheten emellertid kommit ikapp honom. 22 NHL-säsonger hade tärt på kroppen. Situationen blev ohållbar.

– Det hade varit väldigt enkelt, ett mycket lättare beslut att säga: ”Vet du

Foto: Getty Images

Jarome Iginla och Steve Yzerman jublar efter OS-guldet i Salt Lake City 2002.

vad? Jag kommer tillbaka och ger det en till chans”. Men jag har gett upp hoppet om förbättring, sade Yzerman när han tackade för sig i juni 2006.
– Jag har haft en underbar karriär och kommer verkligen att sakna den.

Underbar är ingen underdrift. Den då tanige centern äntrade ligan som 18-åring hösten 1983 efter att ha draftats som fjärde spelare samma sommar. Redan i sin första NHL-match, den 5 oktober 1983, skrinnade han in på isen och satte sitt första NHL-mål på Winnipeg Jets målvakt Doug Soetaert. Det blev starten på en vändpunkt för en hel stads ishockeyintresse.

Vill man ta till bibliska konnotationer kan man räkna 1983 som år noll i Detroits hockeykalender. Åren ”pre-Yzerman” var en ”post-Gordie Howe-era”, en tid som präglades av ideliga misslyckanden från trötta veteraner. Klubben, som tvingades bära öknamnet ”Dead Wings”, sålde bara drygt 2 000 säsongsbiljetter per säsong och lottade i ren desperation ut bilar i periodpauserna för att locka åskådare till ”The Joe”.

Steve Yzermans spel fick folk att återfå sin tro. Hockeyfansen attraherades inte bara av ynglingens oantastbara talang på isen. I en region av USA där en stor del av befolkningen har arbetarbakgrund till en följd av bilindustrins utbredning, var Yzermans jordnära och lågmälda personlighet en tillgång, ett personlighetsdrag som gjorde honom till en av folket. Hade han varit svensk hade vi kallat honom folkhemshjälte.

Utsedd till kapten som 21-åring

1986 blev Yzerman, blott 21 år gammal, utsedd till Red Wings lagkapten – en roll han bar med ära i 20 år. Som ledartyp var Yzerman aldrig den dominanta typen. I stället ledde han genom exempel. Han såg till att vara den som jobbade hårdast på varje träning och spelade varje byte som om det vore hans sista.

1990 kom den första påtagliga kritiken mot Yzerman. Red Wings hade

Foto: Getty Images

1998 fick Steve Yzerman Conn Smythe Trophy som slutspelets mest värdefulla spelare.

missat slutspel trots att deras stjärncenter gjort 62 mål. Belackarna påpekade att Red Wings fixstjärna förvisso var en pålitlig poängproducent, men att han saknade mångsidigheten som krävdes för att vinna Stanley Cup. Yzerman tog kritiken till sig och bytte spelstil; gick från att vara den hyperoffensive förstecentern som aldrig tog ett skär för mycket i egen zon till att bli en ansvarsfull tvåvägsspelare som aldrig tappade markering.

Poängproduktionen blev sig aldrig riktigt lik. Däremot började framgångarna komma. 1995 spelade Red Wings Stanley Cup-final mot New Jersey Devils, men föll. Två år senare fick Yzerman slutligen lyfta Stanley Cup-bucklan sedan hans Red Wings tillintetgjort Philadelphia Flyers i en finalserie utan minsta antydan till spänningsmoment. 1998 föll Washington Capitals offer för samma ”maskin” och Yzerman belönades med Conn Smythe Trophy, som slutspelets mest värdefulle spelare.

Ingjöt en vinnarkultur i klubben

År 2000 lämnade han ett ännu tydligare kvitto på den metamorfos han valt

Foto: Getty Images

Den 2 januari 2007 blev Steve Yzermans tröja upphissad i taket på Joe Louis Arena.

att genomgå. Då tog han hem Frank J. Selke Trophy, en utmärkelse reserverad för ligans främsta defensive forward. Ett pris han tio år tidigare omöjligen kunnat förknippas med.

Under den femtonårsperiod som hade förflutit från Yzermans entré i Red Wings till klubbens första Stanley Cup-seger på 42 år hade en hel del hunnit hända med hockeyintresset i Detroit. Red Wings hade lämnat epitetet ”Dead Wings” bakom sig och gick nu under den betydligt mer respektingivande parollen ”The Big Red Machine”, en parafras på de ostoppbara sovjetiska hockeylandslagen under 1970- och 80-talet. Detroit var heller inte längre känt som ”Motown”, för sin bilindustri och soulskivbolaget med samma namn, utan som ”Hockeytown”.

Få spelare har genom hockeyhistorien betytt så mycket för sin klubb som Steve Yzerman betytt för Detroit Red Wings. Den vinnarkultur han var med om att ingjuta i klubben lever kvar än i dag.

För ibland kan en enskild spelare faktiskt betyda skillnaden.

Steve Yzerman är beviset på det.

Tio minnesvärda Yzerman-mål:

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: