NHL-RESAN: NHL-svensken tar bearnaisesåsen till USA: ”Han är en väldig finsmakare”

Jonathan Ericsson har tröttnat på bearnaisesåsen i USA. Nu ska Detroit Red WIngs-backen introducera och börja sälja sin egen svenska variant.
– Det är något jag har saknat och vet att många andra svenskar har saknat här borta. I Sverige är det väldigt stort, det finns ju överallt på hyllorna hemma, säger Ericsson. 

WASHINGTON (HOCKEYSVERIGE.SE)
Jonathan Ericsson gör sin tionde säsong i Detroit Red Wings. Men det är något han saknar här i USA. Under alla år har han fått klara sig utan en riktigt bra bearnaisesås. Nu ska det bli ändring på det. Planeringen är i full gång för att lansera sin alldeles egen sås.
– Det var tänkt att vi skulle dra igång i samband med säsongsstarten av NHL, men vi omgrupperade oss lite och ska ta det i mars istället. Det blir i samband med vårsäsongen så att man grillar och använder den lite mer och får en bättre start.

Hur kom på idén?
– Det är något jag har saknat och vet att många andra svenskar har saknat här borta. I Sverige är det väldigt stort, det finns ju över allt på hyllorna hemma.

Avsaknaden av äkta bearnaisesås gjorde att Ericsson inte var sen att agera.
– Den finns inte här, det går inte att köpa den färdig i butik. Går man på restaurang så är det bara de fina restaurangerna som har den. Jag gillar den tjocka konsistensen och den kan du inte få. De har ofta skurit den och de vet ju knappt hur man gör den här borta. Ibland smakar de bara vinäger typ så jag tycker det är dags att de får testa lite. Det känns som att det ska vara ett land som borde tycka om den.

”EN ROLIG GREJ”

Även om Jonatan Ericsson brinner för sin bearnaisesås är projektet inte bara på blodigt allvar.
– Nu är det en rolig grej och inget som direkt kostar något om det inte skulle fungera. Vi står inte för några maskiner själva nu, vi har en annan som gör det åt oss. Det är bara och se om det fungerar. Men det är klart jag inte kommer hålla på om det inte fungerar.

När såsen väl finns till försäljning kommer det finns lite olika varianter att välja på.
– Jag börjar med tre olika sorter. Vi har en original, en vitlök och en hot chipotle.

Jonathan Ericsson avslöjar även vilken som är hans egen favorit.
– Utav de tre är det nog original eller vitlök. Men här är de ganska mycket för stark chipotle. Så det är för den sakens skull vi har tagit fram just den smaken.

När får vi chansen att smaka?
– Haha, jag kan inte säga ett exakt datum. Jag hade hoppats att den skulle vara här nu men vi får vänta lite till.

UPPSKATTAT INITIATIV FRÅN LAGKAMRATERNA

– Det är många som saknar bearnaisen, i alla fall av svenskarna. Sen är det några andra i laget som väntar på att få smaka den eftersom jag har pratat upp den lite grann, säger Ericsson och ler nöjt.

32-åringen verkar åtminstone ha övertygat Gustav Nyquist om dess storhet. Ericssons lagkamrat tror mycket väl att det kan bli succé.
– Om det kommer från honom så ska den vara jättebra, han vet vad han gillar. Kanske hans nya jobb efter hockeyn att han åker till restauranger och provar. För han är en väldig finsmakare och bearnaisesåsen gillar han inte här borta så han försöker få in något nytt, säger Nyquist.

Det ser även ut som de andra svenskarna i NHL kan få ta del av såsen som ska ta Nordamerika med storm.
– Det är en del svenskar som brukar fråga när den kommer och när de får den. Svenskarna kommer väl få någon burk som står på deras plats när de kommer till rinken, säger Ericsson och ler igen.

På gott och ont kommer Jonathan Ericsson att få en hel del extra ”fritid” den närmaste tiden. Skadan som han ådrog sig efter Nicklas Bäckströms tackling i nattens match mot Washington Capitals kommer att hålla honom borta från spel i sex till åtta veckor. Det frigör en del tid att lägga på lanseringen av de nya såserna.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: