LISTA: NHL:s bästa odraftade spelare säsongen 2017/2018
Börje Salming. Adam Oates. Ed Belfour.
Listan på legendariska NHL-spelare som aldrig draftades kan göras lång.
I helgen kommer många unga talanger ta sina första stapplande steg mot en NHL-karriär när de draftas, men att bli plockad i draften är ingen garanti på en framgångsrik karriär i NHL. Nedan följer en lista på de tio bästa spelarna, enligt undertecknad, som skrinnade på en NHL-is den gångna säsongen och som visar att det finns hopp – även om man inte var bäst som tonåring.
Närmare 150 spelare spelade minst en match eller fler den gångna säsongen utan att vara draftad av ett NHL-lag. Vissa spelade 82 matcher, andra spelade bara något byte, men de fick hur som helst dra på sig en NHL-tröja utan att ha fått uppleva den där känslan att höra sitt namn ropas upp under draften eller få telefonsamtalet från laget som draftat honom.
Att draftas är så klart ett bra steg in i NHL-karriären, men det är inget måste.
Nedan rankar jag de tio bästa, i mina ögon, odraftade spelarna som spelade i NHL den gångna säsongen. Rankingen börjar på plats tio och jobbar sig sedan ned till den bästa odraftade spelaren den gångna säsongen.
10. Tyler Bozak (center, Toronto Maple Leafs)
Bozak har varit en uppskattad del av Maple Leafs sedan han skrev på som free agent under våren 2009. Efter nio säsonger i Leafs kommer Bozak återigen att vara ute på free agent-marknaden i sommar då hans nästa kontrakt mest troligt kommer att vara för dyrt för Maple Leafs. Producerade lite mer än en halv poäng per match i sin botten 6-roll i Maple Leafs, vilket är varken mer eller mindre än vad man kan kräva av Bozak.
9. Mats Zuccarello (forward, New York Rangers)
Norrmannen tog SHL (dåvarande Elitserien) med storm under sina säsonger med Modo i slutet av 00-talet och fick NHL-kontrakt med New York Rangers sommaren 2010. Har sedan dess varit i stort sett gjuten i Rangers laguppställning och tillhört de viktigaste spelarna i organisationen. Hade, liksom laget, en lite tyngre säsong men lyckades trots det skrapa ihop 53 poäng på 80 matcher, ett facit som innebar att han var poängbästa spelare i Rangers den gångna säsongen.
8. Mark Giordano (back, Calgary Flames)
Giordano är (spoiler) den spelare på listan som har flest NHL-säsonger under sitt bälte (11 säsonger). 34-åringen har spelat 755 matcher i NHL och kommer, om han får fortsätta vara frisk, komma upp i 1000 NHL-matcher innan karriären är över. Inte dåligt för en spelare som ansågs vara för dålig för att bli draftad tidigare i karriären.
7. Tyler Johnson (center, Tampa Bay Lightning)
Johnson skrev på som free agent för Tampa Bay under våren 2013 efter en framgångsrik säsong med Spokane i den kanadensiska juniorligan WHL. Har alltid haft storleken emot sig, men är en fantastisk skridskoåkare som visat att det är möjligt att lyckas trots att man inte är den största ute på isen. Hade kanske inte sin bästa säsong i karriären, men noterades ändå för 21 mål och är en respekterad målskytt i ligan. Frågan kvarstår dock hur Johnsons framtid i Lightning ser ut, då man har unga centrar i Gourde och Point som mer eller mindre tagit över Johnsons roll.
6. Yanni Gourde (center, Tampa Bay Lightning)
Gourde har gått den långa vägen till NHL. Som en kortvuxen center i QMJHL nobbades Gourde i draften och skrev efter juniorkarriären ett AHL-kontrakt med San Josés farmarlag Worcester. Efter att ha harvat på i farmarligorna i fem säsonger fick 26-åringen sin riktiga NHL-chans med Tampa Bay den gångna säsongen – en chans han verkligen tog vara på. Med 64 poäng på 82 grundseriematcher var Gourde länge med i snacket om Calder Trophy, årets rookie, men blev i slutändan inte nominerad. Ingen kan dock ta ifrån Gourde de prestationer han stod för under säsongen, och nu har Gourde cementerat sin plats i Tampa Bays laguppställning.
5. Antti Raanta (målvakt, Arizona Coyotes)
Efter ett par framgångsrika säsonger i Ässät i den finska ligan fick Raanta NHL-kontrakt med Chicago sommaren 2013. 29-åringen inledde sin NHL-karriär som backup till först Corey Crawford i Chicago och sedan Henrik Lundqvist i New York Rangers innan han förra sommaren trejdades till Arizona Coyotes. I Arizona fick Raanta chansen som förstemålvakt – och som han tog den. Med 93 procent i räddningsprocent var Raanta NHL:s bästa målvakt, sett till räddningsprocent, av de målvakter som spelade mer än hälften av matcherna den gångna säsongen. Raanta belönades i våras för sitt fina spel med ett nytt treårskontrakt med Coyotes värt över 100 miljoner kronor.
4. Torey Krug (back, Boston Bruins)
Den 175 centimeter långe backen tog NHL med storm när han slog sig in i ligan säsongen 2013/2014. Krug har sedan dess varit en stabil NHL-back som snittat över 45 poäng per säsong sedan han gjorde intåg i ligan. Den gångna säsongen blev Krugs poängmässigt bästa säsong i karriären då han producerade 59 poäng (14 mål och 45 assist) på 76 matcher och snittade över en poäng per match i slutspelet (12 poäng på 11 matcher).
3. Jonathan Marchessault (forward, Vegas Golden Knights)
Är, liksom många andra på den här listan, relativt kortväxt för att vara NHL-spelare (175 centimeter). Marchessault skeppades från Florida till Vegas i samband med förra sommarens expansionsdraft tillsammans med Reilly Smith, ett beslut som Panthers GM Dale Tallon senare fått mycket kritik för. Marchessault hade sin bästa säsong i karriären och noterades för 75 poäng på 77 matcher i grundserien och har bevisat för tvivlarna att storleken inte avgör om man blir en bra hockeyspelare eller inte. Marchessault skrev i vintras på ett kontrakt värt över 260 miljoner kronor, vilket inte är illa för en spelare som från början inte ens sågs ha en framtid i NHL.
2. Sergei Bobrovsky (målvakt, Columbus Blue Jackets)
Bobrovsky tog steget över till Nordamerika 2010 och har mer eller mindre varit en av NHL:s bästa målvakter sedan dess. Bobrovsky har vunnit Vezina Trophy, priset som delas ut till ligans bästa målvakt, två gånger – varav den senaste så sent som 2017. Bobrovsky hade en fin säsong med Blue Jackets och vann 37 av de 65 matcherna han spelade. I slutspelet tog det stopp för Bobrovsky och Blue Jackets mot Washington, som senare gick och vann Stanley Cup.
1. Artemi Panarin (forward, Columbus Blue Jackets)
Den 26-årige poängsprutan från Korkino, Ryssland, draftades aldrig utan sajnade med Chicago Blackhawks sommaren 2015, 23 år gammal. Ända sedan Panarin kom till Nordamerika har han producerat poäng och säsongen 2017/2018 blev 26-åringens bästa säsong poängmässigt. Med 82 poäng på 81 matcher var Panarin Blue Jackets överlägset bästa poängplockare (näst bäst var Seth Jones med 57 poäng) den gångna säsongen.
Bubblare: Martin Jones, Nate Schmidt, Cam Talbot
Den här artikeln handlar om: