Sömnen är viktig för att prestera på hockeyträningen
För att prestera bra på hockeyträningen gäller det att skapa en balans i livet. Det är lätt att sömnen hamnar efter då livet kan vara stressigt och jäktigt när allt ska hinnas med. Sömnen är viktig och kan kopplas till prestation inom idrott.
Att sova dåligt enstaka nätter är inte konstigt och har sällan negativ inverkan på träningen i längden. Att däremot inte få tillräckligt med sömn under längre perioder har en negativ inverkan på många områden i livet. Bland annat påverkar sömnbrist prestationsförmågan och ökar i regel skaderisken.
Melatonin kan bidra till att reglera dygnsrytmen
Ibland kan dygnsrytmen störas av resor över tidszoner. Det är inte ovanligt att träningsresor eller tävlingar utomlands påverkar sömnen. Då kan tillskott av melatonin, som är ett naturligt hormon, bidra till att lindra sömnbesvären.
Tidigare var melatonin receptbelagt men visste du att melatonin går att få receptfritt? Melatan är det receptfria alternativet som kan bidra till bättre sömn. Det är framförallt rekommenderat vid resor över flera tidszoner.
Det kan även bidra till bättre dygnsrytm om den naturliga produktionen av melatonin blivit rubbad. Sommartid kan dygnsrytmen störas av för mycket dagsljus och vintertid när det är för lite dagsljus.
Andra tips för bättre sömn inför hockeyträningar och matcher
Förutom melatonin vid resor och balans i dygnsrytmen finns det andra sätt att somna lättare. Mobiltelefonen och skärmar påverkar mer än många tror. Det är det blå ljuset från skärmarna som leder till att det blir svårare att somna och slappna av. Därför är det bra att låta bli mobilen och andra skärmar ett par timmar innan det är läggdags. Undvik framförallt sociala medier och videoklipp som kan trigga starka känslor.
I sovrummet är det bra att mörklägga så mycket som möjligt. Dämpa gärna belysningen på kvällen för att kroppen ska ställa in sig på att det är kväll. På morgonen och förmiddagen är det tvärtemot rekommenderat att få så mycket solljus som det är möjligt. Då hjälper du kroppen till en naturlig dygnsrytm, vilket kan bidra till bättre sömn.
Sömn och prestation går hand i hand
Kroppen behöver vila och sömn för att kunna prestera bättre. Bland annat påverkas den motoriska inlärningen av sömnbrist. Vid ishockeyträning är den motoriska inlärningen viktig. Dessutom kan sömnbrist påverka hur en person kan hantera stress och press. Det är som bekant två faktorer som i sig är viktiga vid både träning och match.
Brist på sömn kan även kopplas till hur bra kroppen kan hantera smärta. Det är framförallt REM-sömnen som kan knytas till smärthantering. Vid brist på REM-sömn kan kroppen få svårare att hantera smärta. Även kognitiva förmågor som koncentration påverkas av sömnbrist. Därför kan det vara svårt att vara skärpt utan tillräckligt med sömn inför träningen.
Den här artikeln handlar om: