MJÖRNBERG: En enorm utmaning kvarstår – problemet är ”Norrland”
Att det ”bara” blir 36 lag i Hockeyettan istället för de tilltänkta 40 kommande säsong är ett väldigt väntat besked. Men det återstår fortfarande enorma utmaningar i att få ihop ligan och hur dess lag ska formeras.
KB65, Malung och Värmdö tackar nej till platserna som blivit vakanta sedan Strömsbro, Bäcken, KRIF och Kristianstad nekats elitlicens. Det kommer knappast som en överraskning. Det är sunda beslut grundade på ekonomi och en temperaturmätare som tydligt visar hur svår tillvaron är i Hockeyettan och hur vanskött svensk hockey är.
Fredagens besked att ligan kommer att spelas på 36 istället för 40 lag kommande säsong kom således inte heller som någon överraskning. Det är helt rätt beslut att ta att inte tillfråga fler lag. Det finns helt enkelt inte 40 lag med förutsättningar att spela i Hockeyettan så som den är uppbyggd idag. Det är krass fakta skapad av många dåliga beslut över ganska lång tid.
Här skulle man kunna sätta på sig den pessimistiska hatten och gorma om att det är skandal att det varken finns serieindelning eller spelschema när vi klivit in i augusti och att arbetet med det ska starta kommande vecka, med bara en dryg månad kvar till seriepremiären.
Så är det förstås, hanteringen är pajas. Men här finns också en utmaning som man måste ha viss respekt för. Det finns en enorm utmaning i att få ihop det hela för att inte sänka fler klubbar.
Hanteringen med nekade licenser, överklaganden och frågor till division 2-klubbar som fått evigheter på sig att fundera över framtiden lämnar mer att önska. Den bör man så klart kunna effektivisera på något sätt, men blickar man framåt skulle jag inte vilja vara i skorna hos den eller de som ska försöka lappa ihop Hockeyettan inför 24/25.
Det blir 36 lag i ligan. Enkel matte gör gällande att det då går att dela in dessa i fyra serier om nio lag i varje. Case closed på papperet. Men det finns ett problem.
Det problemet stavas Norrland. Eller kanske snarare norrserien.
Loading ..
Den här artikeln handlar om: