Hockeytvillingar: Är det något svenskt över det?

Jag vet inte om det finns någon underliggande studie redan klar för det här. Det borde det göra eftersom det är så tydligt. 
Jag tänker förstås på svenska tvillingar. Och hur extremt många de är i förhållande till vad andra nationer har att komma med i samma ämne. 

Fem tvillingpar har spelat NHL-hockey genom tiderna. Trots att det är övervägande mer kanadensare och amerikaner som spelat i ligan, så är det ändå Sverige som toppar den där statistiken ganska klart.

BB020302BB027

Henrik och Joel

Tre av NHL-tvillingparen är nämligen svenska. Joel och Henrik Lundqvist. Henrik och Daniel Sedin. Patrik och Peter Sundström.
Utöver det finns det ett kanadensiskt tvillingpar (Rich och Ron Sutter) och ett amerikanskt (Peter och Chris Ferraro).

På det har vi ju dessutom Thommy Abrahamsson och Christer Abris som lirade i NHL-konkurrenten WHA utöver det.

Anmärkningsvärt.

Men när jag låg och försökte somna igår kom jag fram till att jag istället för att räkna hoppande lamm, så kunde jag faktiskt försöka räkna hoppande svenska hockeytvillingar istället.
För det finns ju fler än bara de som nått NHL.

BB820318BB001

Peter och Patrik

Vi har Anders och Erik Huusko. Vi har Victor och Oscar Ahlström. Vi har Pathrik och Ponthus Vesterholm. Vi har Simon och Felix Sandström. Vi har Per och Jonas Löfström. Sig och Hans Tvilling. Vi har Daniel och Anders Back. Ja, vi har till och med Frida och Patrik Nevalainen.
Och ”som inte nådde så långt” i Fred och John Wikner (TV-Pucksgiganter), Tobias och Tomas Berlin, Max och Leo Qwarnström. Nya stjärnskottsparet i damhockeyn, Agnes och Ethel Wilhelmsson, som är födda 2000.
Plus några som jag säkert missat i farten (där i bland Johan och Oscar Lindberg, Daniel och Per Hållberg)

Är det något svenskt över det här med hockeytvillingar överlag? På rak arm kan jag inte komma på många fler nordamerikanska (utöver de ovan nämnda) än Kris och Ryan Russell, Chris och Cam Abbott, Justin och Tyler Donati, Brett och Garrett Festerling samt Joe och Michael Devin.
Från Norge har vi Mats och Marius Trygg. Från Frankrike Maurice och François Rozenthal. I Rumänien känner jag till Gergõ och Mátyás Bíró  I Tjeckien har vi tidigare U18-VM-duon Michal och Roman Pšurný och jag fick fundera bra länge för att minnas slovakerna Peter och Pavol Zubek. Där finns även Jakub och Matej Paločko, där den senare spelade U18-VM ifjol. I Schweiz finns Sandro och Claudio Moggi, i Tyskland Tim och Tobias Brazda och i Österrike Manuel och Stefan Geier.

Från Ryssland, ett land med ohyggligt många hockeyspelare, har jag hittat tre tvillingpar. Boris och Jevgenij Majorov, födda 1938, och de långt ifrån kända Stanislav och Jaroslav Alsjevskij i Neftechimik samt Vladislav och Vjatjeslav Usjenin i Admiral.

BB100716JM005

Oscar och Victor

Men jag kommer inte på rak arm på några kända hockeytvillingar från Finland.
Och det jag får fram från Ryssland, Schweiz, Tyskland, Tjeckien och Slovakien är knappast några större namn.

Hur kommer det sig? Är det bara för att mitt minne är för klent, eller är det något typiskt svenskt med just hockeytvillingar?

En annan fråga är hur många bra hockeyspelare som är tvillingar, men deras andra hälft inte är det. För det borde ju någonstans vara en hel del som har det så. Att den ena tvillingen blev vad den blev, medan den andra inte hade intresset för samma sport, eller helt enkelt saknade talangen att komma någonstans i samma sport.

Gabriel Landeskog vet jag har en tvillingsyster, exempelvis. Men det är också den enda jag kommer på så här nu som är tvilling utan att den andra parten hängt med. Men det hänger väl ihop med att det är bra mycket enklare att notera ett hockeyspelande tvillingpar än ett par där bara den enda spelar hockey och alltid fått slippa den där automatiska ihopbuntningen.

 

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: