Här är de svenska VM-betygen – spelare för spelare
VM är över för svensk del och jag passar på att summera turneringen genom att betygsätta de svenska spelarinsatserna. Kom gärna med feedback i kommentarsfältet om det är något betyg eller någon motivering ni inte håller med om.
Betygsskala:
5 – Allsmäktig
4 – Mycket bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Underkänd
0 – En skam för Sverige
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
MÅLVAKTER
Jhonas Enroth 2
Fick aldrig det där förväntade lyftet som i VM för två år sedan. Gjorde sin bästa match mot Schweiz där han briljerade. I övrigt släppte han några för enkla puckar mot Tjeckien i premiären och föll offer för utespelarnas hafsiga uppträdande i kvartsfinalen. Godkänd men kan bättre.
Anders Nilsson 2
Fick sin stora chans när han startade mot Kanada. Inledde briljant i den matchen, men släppte två riktigt tunga mål i tredje perioden som sannolikt bidrog starkt till att han fick sätta sig på bänken efter det. Gjorde ett starkt inhopp mot Ryssland i kvarten.
Markus Svensson (spelade ej)
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
BACKAR
Oliver Ekman Larsson 5
Fullständigt briljant över hela banan. Kombinerar sagolik skridskoåkning med ett spelsinne av högsta klass. Kul för svenska folket att äntligen få se hur bra Ekman Larsson faktiskt har blivit. Gjorde poäng i samtliga åtta matcher och toppade den interna poängligan med sina tolv poäng.
Mattias Ekholm 3
Stabil, trygg och pålitlig. Ekholm växte ut till en stor ledare på blålinjen och visade att han har tagit ytterligare ett steg i utvecklingen efter fjolårets internationella genombrott i Minsk. Det som saknades var den poängmässiga utdelningen.
Staffan Kronwall 3
Lagkaptenen var tryggheten personifierad innan den ödesdigra skadan tvingade upp honom på läktaren med sämsta möjliga tajming. Har bevisat gång efter annan vilken stor ledare han är. Var oerhört saknad mot Ryssland.
Oscar Klefbom 2
Talangen råder det ingen tvekan om. Klefboms utmaning ligger i att hitta en jämnhet i sitt spel. Under VM har det blivit både toppar och dalar, inte sällan under en och samma match. Det positiva som man tar med sig i intrycket från Klefbom är modet i spelet med puck. Han har visat att han inte är rädd att gå framåt även om hans styrka på det hela taget ligget i försvarsspelet. Går en ljus framtid som tvåvägsback till mötes.
John Klingberg 2
Förväntningarna var enorma efter succésäsongen i Dallas. Klingberg hade till en början svårt att leva upp till dem och fick mycket kritik för sitt spel hemifrån. Den var till viss del befogad eftersom han ibland tog för lång tid på sig i beslutsprocessen, men samtidigt fick han mycket att hända offensivt, något som är lätt att negligera när det läggs fokus på eventuella misstag. Gjorde sin klart bästa match i kvarten mot Ryssland när han var precis det där offensiva hotet han förväntades vara och även fick utdelning.
Petter Granberg 1
Kom in i truppen sent och kom heller aldrig riktigt till sin rätt på den stora isytan. Kändes inte lika auktoritär i spelet som han var för Tre Kronor när VM-guldet bärgades i Globen för två år sedan. Utvecklingen tycks ha stått lite stilla i AHL under de två senaste säsongerna.
Jonas Ahnelöv 1
Gjorde ett bra inhopp som Staffan Kronwalls ersättare mot Schweiz, men lyckades aldrig bygga vidare på det och spelade bara sporadiskt. Hade ett bättre VM i fjol innan den olyckliga axelskadan.
Daniel Rahimi 1
Efter en suverän säsong med Linköping hade jag stora förväntningar på Rahimi i årets VM. Känslan på förhand var att han var mogen att ta sig an en större defensiv roll även på internationell nivå. Tyvärr tycker jag inte att han lyckades infria den. Det var som om han överväldigades av tempot och att det gick ut över passningsspelet. En besvikelse.
Foto: Bildbyrån/Joel Marklund
FORWARDS
Filip Forsberg 5
Det är bara att buga. Filip Forsberg följde upp rookiesuccén i Nashville med att bjuda på förstklassig hockey i VM. Åtta mål på åtta matcher talar givetvis sitt tydliga språk, men det var inte bara målskyttet som imponerade. Sättet som Filip för sig på både på och utanför isen är exemplariskt. Vinnarskalle i kombination med bra attityd och ödmjukhet borgar för en väldigt ljus framtid. Här har vi vår nästa offensiva superstjärna i NHL. Det vågar jag påstå.
Loui Eriksson 4
Är inte alltid den som syns eller framför allt hörs mest på isen, men fråga Filip Forsberg om Loui Erikssons betydelse för hans egen framgång under VM och du får en utläggning som aldrig tar slut. Med sin smartness och sitt spelsinne hittar Eriksson alltid lösningar för både sig själv och sina kedjekamrater. Gjorde knappt ett dåligt byte i VM efter den tröga starten mot Tjeckien.
Mattias Sjögren 4
Det var få av den svenska truppens SHL-spelare som klev fram i den här turneringen, men en av dem som verkligen gjorde det var Linköpings Mattias Sjögren. Skåningen fick också belöning för det när han befordrades till andracenter i kedjan med Oscar Möller och Joakim Lindström. Bjöd på ett imponerande starkt tvåvägsspel som vittnar om att det kan vara läge att testa lyckan i en bättre liga än SHL.
Oscar Möller 3
Fick riktigt bra utdelning tidigt i turneringen och såg länge ut att kunna utmana Filip Forsberg som Sveriges stora målskytt. Svalnade efter hand och hade set trögt i slutet. Återfann stundtals riktigt bra kemi med Joakim Lindström och var inte sen att utnyttja sitt rungande skott. En spelare som fortfarande är under utveckling.
Anton Lander 3
Inför turneringen var känslan att Sveriges lag saknade en utpräglad förstacenter. Anton Lander fyllde det tomrummet efter bästa förmåga. Han hade ett par dippar under VM:s gång, men var ett utmärkt komplement till Forsberg och Eriksson i topplinan. Gjorde sin bana trogen sin bästa match i kvarten mot Ryssland när som mest stod på spel
Elias Lindholm 3
Jag kan känna lite frustration över att Elias Lindholm inte gavs större förtroende. Tidigt i turneringen var känslan att han hade något riktigt bra på gång,men när speltiden i powerplay uteblev fick han inte riktigt chansen att bygga vidare på det. Utdelningen var bra sett till omständigheterna, men den hade antagligen kunnat bli ännu bättre om han tillåtits klättra i hierakin. Som landslagets yngsta spelare går han en snuskigt spännande framtid till mötes.
Joakim Lindström 2
Kanske satte sen tunga NHL-säsongen sina spår? Jocke Lindström var en av Tre Kronors främsta spelare i Minsk i fjol, men i Prag/Ostrava ville inte spelet lossna på samma sätt. Efter den fina inledningen mot Tjeckien i premiären kom han bara stundtals till sin rätt och fick framför allt inte spelet i powerplay att fungera. Förhoppningsvis gör flytten till SKA Sankt Petersburg susen för den tidigare SHL-dominanten.
Victor Rask 2
Pär Mårts liknande honom vid Thomas Rundqvist som en smart och arbetsam tvåvägscenter. Rask har kanske inte den där specifika spetskompetensen, men gör många saker bra. Har överträffat förväntningarna i NHL i år och även stått för en klart godkänd VM-turnering.
Joel Lundqvist 2
I vanlig ordning mycket slit och stor uppoffring, men bristen på tempo var stundtals et problem. Hade också hoppats se mer från Lundqvist i det fysiska spelet, men det kan hänga ihop med att det gick lite för fort ibland. Ett säkert kort i tekningscirkeln och i numerära underlägen.
Jacob Josefson 2
Inledde turneringen väldigt piggt, men den begränsade rollen han hade gjorde det svårt för Jacob Josefson att växa ytterligare i turneringen. Slet hårt och stressade motståndarbackarna bra i forechecken.
Simon Hjalmarsson 2
Hamnade i skymundan efter att ha fått lämna kedjan med Rask och Lindholm. Kämpade på efter bästa förmåga och är en smart spelar, men fick inte alls ut lika mycket som i tidigare landslagsturneringar.
Jimmie Ericsson 1
Hamnade i ett slags vakuum från första början och stod aldrig att känna igen. Klickade inte med sina tidigare skellefteåpolare Lindström och Möller och gjorde det egentligen inte heller som vinge med Lindholm och Rask. Kämpade, bökade och slet men fick inte ut speciellt mycket av det.
Nicklas Danielsson (spelade för lite för att betygsättas)
Andreas Thuresson (spelade för lite för att betygsättas)
Den här artikeln handlar om: