Chicago Blackhawks: En påskyndad återuppbyggnad

Två raka säsonger utan slutspel – men också hopp om en snabbare generationsväxling än väntat. Chicago Blackhawks fjolårssäsong skapade stora förhoppningar om att vinden är på väg att vända i “Windy City”. Mycket tack vare mannen i båset, tycker Uffe Bodin.

Storhetstiden var över. Och det tycktes som att vägen tillbaka mot toppen skulle vara lika snårig som svårforcerad. Det var ungefär så man kunde sammanfatta bilden av Chicago Blackhawks när klubben missade slutspel för första gången på tio år 2018.

Fjolåret bjöd inte heller på någon slutspelshockey. Blackhawks släppte in näst flest mål (292) av alla NHL-lag och såg ofta otroligt sårbara ut i egen zon. Det positiva var att bara sju lag i hela ligan sköt fler mål än Chicagos 270. Och att laget avslutade säsongen på ett synnerligen positivt sätt med fler segrar än förluster.

Att Patrick Kane och Jonathan Toews levererade hockey på högsta nivå i kombination med att Alex DeBrincat fick sitt stora genombrott som målskytt i ligan bådar gott. Blackhawks har en hel del unga, spännande spelare som står på kö för att göra intryck i NHL. Det i kombination med förstärkningar på både målvakts- och backsidan gör att laget ser spännande ut inför säsongen 2019/20.

Kan det räcka hela vägen till slutspel?

eg-1567958602.jpgErik Gustafsson.Foto: Perry Nelson-USA TODAY Sports

POÄNGKUNGEN  

Patrick Kane

Snart 31 år gammal är Patrick Kane fortfarande en av de bästa spelarna i ligan – och kanske till och med bättre än någonsin. Under fjolåret satte han personbästa med 110 poäng och slutade trea i NHL:s poängliga efter Nikita Kutjerov och Connor McDavid. Hade Chicago tagit sig till slutspel hade det inte varit långsökt att tro att Kane hade kunnat vinna Hart Trophy. Tillsammans med kaptenen Jonathan Toews är den amerikanske stjärnforwarden den som lotsar Blackhawks generationsväxling framåt.

MÅLVAKTSETTAN

Robin Lehner

Att Lehner inte vaktar New York Islanders kasse den här säsongen får ses som anmärkningsvärt. Han hade karriärens bästa säsong i fjol och bidrog starkt till att Islanders reste sig efter förlusten av John Tavares. Long Island-klubben valde emellertid att släppa Vezina-kandidaten och i stället satsa på ryssen Semjon Varlamov. Det kan bli Blackhawks stora lycka. De sajnade Lehner till ett ettårskontrakt och säkrar därmed up målvaktsposten, som var en av lagets akilleshälar i fjol. Det är oklart var Corey Crawford står hälsomässigt efter ett par tuffa år, men sett till dagsform borde Lehner vara det givna alternativet mellan stolparna. 

BACKESSET

Erik Gustafsson

Duncan Keith får ursäkta. I fjol blev det väldigt tydligt att det numera är Erik Gustafsson som är Blackhawks offensiva toppback. 27-åringen stod för 60 poäng och var med det med i toppskiktet av backarnas poängliga. Med ett år kvar på kontraktet finns det ingen anledning att misstro att han ska kunna fortsätta växa i Jeremy Collitons spelsystem. Kemin han har byggt med framför allt Patrick Kane i powerplay är briljant.

GENOMBROTTSMANNEN

Dominik Kubalik

Blackhawks har gjort det till en vana att fynda på den europeiska free agent-marknaden. Efter spelare som Artemij PanarinDominik Kahun och Erik Gustafsson kan Kubalik bli nästa hit. Tjecken draftades av Los Angeles Kings, men Blackhawks lyckades fånga upp rättigheterna i utbyte för ett femteval i draften i januari. Senaste säsongen vann han poängligan i schweiziska ligan och stod för en produktiv VM-turnering i Slovakien. Det finns många om budet att ta en plats i Blackhawks högre hierarki, men sett till meriter och rutin skulle jag säga att Dominik Kubalik är den som har bäst chans att lyckas.

SVENSKARNA

Robin Lehner

Se målvaktsettan

Erik Gustafsson

Se backesset

Carl Dahlström

24-åringen från Järfälla har knegat på i AHL i väntan på sin chans och under förra säsongen kom den slutligen då han spelade till sin en ordinarie plats under slutet av säsongen. Sett till de förstärkningar som Blackhawks har gjort på backsidan med två nya vänsterfattade försvarare i Calvin de Haan och Olli Määttä är Dahlström inte självskriven i laguppställningen. Men i och med att han måste passera waivers för att skickas till AHL är det svårt att se att han inte skulle vara en NHL-back när säsongen startar.

Alexander Nylander

Nu är det upp till bevis. Chicago Blackhawks gjorde en rejäl investering i Nylander då man släppte ifrån sig den skicklige finske backen Henri Jokiharju till Buffalo för att få svensken i utbyte. 21-åringen har redan tre säsonger bakom sig på seniornivå, men har inte lyft till de höjder man förväntade sig efter att han valts som åttonde spelare i draften 2016. Chicago kommer att ge honom en ärlig chans. Nu är det upp till honom att ta den.

Anton Wedin

Vilken skillnad ett år kan göra. Inför förra säsongen var Wedin en allsvensk spelare av gott snitt, men kanske inte så mycket mer. Efter en stark säsong i SHL med Timrå – och 27 poäng på 32 matcher – fick han kontrakt med Chicago Blackhawks. Vid 26 års ålder känns det faktiskt om att han har en ganska bra chans att spela till sig en NHL-tröja. Mycket tack vare sin mångsidighet. Wedin är antagligen ingen topp sex-forward på NHL-nivå, men han kan mycket väl ta en plats i en av de lägre kedjorna.

Övriga svenskar i organisationen:

Philip Holm, b
Adam Boqvist, b
Lucas Carlsson, b
Jacob Nilsson, fw
Tim Söderlund, fw

DRAFTVALET

Kirby Dach

Många blev förvånade när Chicago Blackhawks använde tredjevalet i draften till att plocka den storvuxne centern från WHL. Inte för att Dach saknar potential, snarare för att det fanns andra centrar tillgängliga som ansågs mer intressanta. 18-åringen svarade för 73 poäng på 62 matcher för Saskatoon Blades förra säsongen. Mycket tyder på att det är där han kommer att spela även den här säsongen. Dach är en gänglig spelare med en bra kombination av spelsinne och kraft. Trots sin storlek har han bra koordination och god kontroll över sin kropp. Det är en kombination som kan komma att göra honom svårstoppad. Även i NHL.

COACHEN

Jeremy Colliton

Det går undan i hockey. För två år sedan lämnade Jeremy Colliton Sverige och Mora för att bli coach för Rockford Icehogs i AHL. Bara ett drygt år in på det jobbet hade han blivit utsedd till NHL:s yngsta coach – och ersatt självaste Joel Quenneville i Blackhawks bås. Det blev en skakig start för Colliton på nya jobbet, men så fort han fick implementera sina idéer och började lämna sina egna avtryck på lagets spel kom det vinster på löpande band. Blackhawks var ett av NHL:s bättre lag efter nyår. Då var man redan så långt efter att slutspel ändå var en utopi, men lagets framsteg skapar ändå hopp för framtiden. Det gör även Collitons progressiva coachning och hans förmåga att lyfta individer.  

PROGNOSEN

Det var en generationsväxling som jag förväntade mig skulle ta tid. Men nu står jag här inför säsongen 2019/20 med en positiv känsla kring var Chicago Blackhawks är på väg.

General managern Stan Bowman kan inte applåderas för alla sina aktioner genom åren – Brent Seabrook kan exempelvis anses ha det värsta kontraktet i hela ligan – men hans mod att göra förändringar måste hyllas. Oavsett om det handlar om att sparka en ikon som Joel Quenneville och ersätta honom med en i Nordamerika oprövad Jeremy Colliton till att våga plocka in stukad talang som Dylan Strome och ge honom förtroendet att lyckas i NHL.

Det lag som Chicago Blackhawks ställer på isen inför den stundande säsongen känns som det har kapaciteten att gå till slutspel. Offensivt sett har de allt man kan begära. Det är i försvars- och målvaktsspelet som bristerna har funnits. Där kan värvningarna av Robin Lehner och Calvin de Haan hjälpa till att skapa stabilitet om allt faller väl ut.

Det är emellertid i båset som jag tror att Blackhawks har sin största tillgång just nu. Jeremy Colliton är måhända den kanske minst rutinerade coachen i hela NHL, men han kompletterar det med sin progressiva sin på hockey. Till skillnad från många av old school-coacherna i NHL har han förmågan att kommunicera med sina spelare, få dem att växa som spelare och individer som får honom att sticka ut.

Det finns fortfarande brister i det här lagbygget, men med Collitons stabila ledarskap och en Patrick Kane i förarsätet tror jag att det här räcker till slutspel. Chicago Blackhawks är på väg uppåt igen. 

nhl-flames-vs-blackhawks-chicago-usa-02-dec-2018-1562184955.jpegJeremy Colliton.
Foto: USA Today Sports

IN OCH UT   

Nyförvärv: Robin Lehner, mv, N Y Islanders, Calvin de Haan, b, Carolina, Olli Määttä, b, Pittsburgh, Philip Holm, b, Torpedo Niznij Novgorod, Tim Söderlund, fw, Skellefteå, Anton Wedin, fw, Timrå, Dominik Kubalik, fw, Ambri-Piotta, John Quenneville, fw, New Jersey, Aleksi Saarela, fw, Carolina, Andrew Shaw, fw, Montréal, Ryan Carpenter, fw, Vegas, Zack Smith, fw, Ottawa, Alexander Nylander, Buffalo.

Förluster: Cam Ward, mv, slutat, Anton Forsberg, mv, Carolina, Gustav Forsling, b, Carolina, Brandon Davidson, b, Calgary, Henri Jokiharju, b, Buffalo, Dominik Kahun, fw, Pittsburgh, John Hayden, fw, New Jersey, Luke Johnson, fw, Minnesota, Marcus Krüger, fw, Zürich, Andreas Martinsen, fw, Anaheim, Artion Anisimov, fw, Ottawa, Chris Kunitz, fw, slutat.

CHICAGO BLACKHAWKS TRUPP 2019/20  

MÅLVAKTER
#50 Corey Crawford (G) 34 1984 Montréal, QC, CAN 188 98 L 19/20 $6,000,000
#40 Robin Lehner (G) 28 1991 Göteborg, SWE 192 109 L 19/20 $5,000,000
BACKAR
#63 Carl Dahlström (D) 24 1995 Stockholm, SWE 193 105 L 20/21 $850,000
#44 Calvin de Haan (D)   28 1991 Carp, ON, CAN 185 88 L 21/22 $4,550,000
#56 Erik Gustafsson (D) 27 1992 Nynäshamn, SWE 184 80 L 19/20 $1,200,000
#2
Duncan Keith (D)   “A” 36 1983 Winnipeg, MB, CAN 185 87 L 22/23 $5,538,462
#68 Slater Koekkoek (D) 25 1994 North Dundas, ON, CAN 188 88 L 19/20 $925,000
#5
Connor Murphy (D) 26 1993 Boston, MA, USA 193 96 R 21/22 $3,850,000
#6 Olli Määttä (D) 25 1994 Jyväskylä, FIN 188 93 L 21/22 $4,083,333
#7 Brent Seabrook (D)   “A” 34 1985 Richmond, BC, CAN 190 100 R 23/24 $6,875,000
FORWARDS
#91 Drake Caggiula (W/C) 25 1994 Whitby, ON, CAN 178 84 L 19/20 $1,500,000
#22 Ryan Carpenter (C/RW) 28 1991 Oviedo, FL, USA 183 88 R 21/22 $1,000,000
#12 Alex DeBrincat (RW/LW) 21 1997 Farmington Hills, MI, USA 171 75 R 19/20 $778,333
#88 Patrick Kane (RW)   “A” 30 1988 Buffalo, NY, USA 178 80 L 22/23 $10,500,000
#8 Dominik Kubalik (LW) 24 1995 Plzen, CZE 187 81 L 19/20 $925,000
#64 David Kämpf (C/RW) 24 1995 Jirkov, CZE 188 88 L 20/21 $1,000,000
#92
Alexander Nylander (RW/LW) 21 1998 Calgary, AB, CAN 185 87 R 20/21 $863,333
#11
Brendan Perlini (LW/RW) 23 1996 Guildford, GBR 191 96 L 19/20 $874,125
#47 John Quenneville (C/W) 23 1996 Edmonton, AB, CAN 186 88 L 20/21 $750,000
#20 Brandon Saad (LW) 26 1992 Pittsburgh, PA, USA 185 93 L 20/21 $6,000,000
#65 Andrew Shaw (RW/C) 28 1991 Belleville, ON, CAN 180 83 R 21/22 $3,900,000
#95 Dylan Sikura (W/C) 24 1995 Aurora, ON, CAN 180 75 L 20/21 $750,000
#15 Zack Smith (LW/C) 31 1988 Maple Creek, SK, CAN 188 95 L 20/21 $3,250,000
#17 Dylan Strome (C) 22 1997 Mississauga, ON, CAN 190 91 L 19/20 $863,333
#19 Jonathan Toews (C)   “C” 31 1988 Winnipeg, MB, CAN 188 91 L 22/23 $10,500,000
Anton Wedin (LW/RW) 26 1993 Sundsvall, SWE 181 88 L 19/20 $925,000

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: