BODIN: SHL eller NHL – det här talar för och emot de svenska talangerna

SHL eller NHL? Den frågan är relevant för en rad unga svenskar som inom kort ska delta på några NHL-klubbars träningsläger. Uffe Bodin bedömer vilka chanser de har att ta plats i NHL redan nu.

Sommarhettan har återvänt till Sverige och gör en sista ansträngning för att ge oss komfort inför hösten. Varje år känns det lika märkligt när det spelas ishockey samtidigt som termometern klättrar upp emot 30 grader. Men det är lika bra att vänja sig. För snart är den tiden på året här då oproportionerligt många timmar per dygn går åt till att fundera på saker som varför Brynäs powerplay inte fungerar eller huruvida Patrik Berglund borde spela center i stället för vänsterforward i Djurgården.

Eller så är det bara jag som har ett meningslöst liv…

Skämt åsido, det är inte bara i Sverige vi närmar oss allvar. I Nordamerika kommer de flesta NHL-lagen redan under nästa vecka att samla sina rookies för att hålla camp och spela rookieturneringar. Det följs sedan av det riktiga träningslägret där agnarna sållas från vetet inför säsongsstarten 2 oktober.

Alla trupper är inte offentliggjorda ännu, men redan nu kan vi konstatera att det kommer att vara väldigt många svenskar i omlopp där borta. Och för några av dem kan ett lyckat träningsläger vara skillnaden mellan spel i SHL eller NHL den här säsongen.

Det är de spelarna vi ska kika på i dag. 

Vad är det som gör att de har bra chanser att slå sig in i NHL redan nu?
Och vad är det som talar för att de i stället får återvända till SHL?

Victor Söderström

Back, Arizona Coyotes/Brynäs

Coyotes valde att sajna Söderström till ett rookiekontrakt direkt efter att ha draftat honom som elfte spelare i första rundan i somras. Nu är han på plats i Arizonaöknen för att försöka bli NHL-spelare som 18-åring.

Det talar för att Söderström får chansen i NHL:
Arizona trejdade upp två placeringar för att förvissa sig om att de skulle kunna få Söderström. Det säger en del om hur mycket de tror på honom. Gör han en riktigt bra camp tror jag att det innebär att han har fördel jämfört med andra backar som slåss om en plats i truppen.

Det talar för att Söderström återvänder till SHL:
Arizona kanske inte har NHL:s bästa försvar, men det är minst fem backar som är självskrivna i laget. Det gör att Skutskärssonen skulle behöva överglänsa antingen ryssen Ilja Ljubusjkin, 25, eller amerikanen Jordan Oesterle, 27, för att vinna ett jobb och bli en av sju backar i truppen. Det blir tufft.

Tobias Björnfot

Back, Los Angeles Kings/Djurgården

Björnfot valdes som 22:a spelare i första rundan av Kings och skrev NHL-kontrakt med klubben i mitten av juli. Han har imponerat stort i Djurgårdens tröja på försäsongen och ser under alla omständigheter ut att vara redo att kliva in i SHL efter att mest ha spelat J20-hockey i fjol.

Det talar för att Björnfot får chansen i NHL:
Los Angeles Kings försvar ser i ärlighetens namn rätt tunt ut. Bortsett från superstjärnan Drew Doughty är det en ganska blek uppsättning backar med NHL mått mätt. Ett riktigt bra träningsläger skulle kunna innebära att Björnfot, som är fysiskt sett väldigt mogen för sin ålder, smiter in i truppen.

Det talar för att Björnfot återvänder till SHL:
Att gå från J20 SuperElit till NHL är ett väldigt, väldigt stort steg. Björnfot var ombytt i sju SHL-matcher och fyra slutspelsmatcher i fjol och spelade då högst sporadiskt. Logiskt sett är det svårt att se att han skulle vara spelmässigt mogen att spela NHL-hockey på en utsatt position redan som 18-åring.

190426bb473-1562179426.jpegJesper Boqvist.Foto: Tomi Hänninen/Bildbyrån

Jesper Boqvist

Forward, New Jersey Devils/Brynäs

Jesper Boqvist draftades av Devils tidigt i andra rundan 2017. Sedan dess har han stått på tillväxt i SHL och fick under fjolåret ett genombrott som ledde till landslagsspel och fina 35 poäng för Brynäs. I juni skrev han på för Devils.

Det talar för att Boqvist får chansen i NHL:
Man kan argumentera för att 20-åringen gjort sitt extra år i SHL och uppfyllt alla kriterier för att vara redo för NHL. Han har checkat i boxarna med landslagsspel och SHL-produktion och ser som spelare betraktat ut att vara perfekt för Devils och den fartfyllda hockey de vill spela. 

Det talar för att Boqvist återvänder till SHL:
Som jag skrev i ett tidigare blogginlägg tror jag att Boqvists chanser till NHL-spel i år minskade i och med Devils värvning av Nikita Gusev. Fjolårets poängkung i KHL tar upp den plats som på förhand såg ut att vara Boqvists att förlora. Det innebär att konkurrensen om en plats på vänsterkanten blir betydligt tuffare. Det är inte uteslutet att svensken kan knipa en tröja. Men frågan är om det inte är bättre för hans långsiktiga utveckling att åka hem och spela 17-20 minuter per match i SHL framför mer sporadiska minuter i en lägre kedja i NHL.

David Gustafsson

Center, Winnipeg Jets/HV71

Gustafsson draftades av Jets i andra rundan förra året och skrev på sitt rookieavtal med klubben i somras. Allt tydde på att han skulle bli kvar i HV71, men efter en stark försäsong ville klubben ha över honom till Kanada.

Det talar för att Gustafsson får chansen i NHL:
Av det jag har sett av David Gustafsson på försäsongen har han tagit ett STORT steg i sin utveckling. Han var en av Juniorkronornas bästa – om inte DEN BÄSTA – spelare under World Junior Summer Showcase i Michigan förra månaden. Han har följt upp det med att bitvis se dominant ut under några av HV71:s träningsmatcher. Lägg därtill att Winnipeg har en ganska ihålig centersida efter att Kevin Hayes lämnat klubben som free agent. Och att varken Patrik Laine eller Kyle Connor är sajnade till nya kontrakt än. Laget är i behov av spelare – och helst spelare med billiga kontrakt. Det finns en öppning där.

Det talar för att Gustafsson återvänder till SHL:
Han är fortfarande en junior även om hans fysiska attribut påvisar något annat. Dessutom fick han fjolårssäsongen sönderhackad av en hel del skador. Hans långsiktiga utveckling skulle antagligen må bra av fler minuter i SHL än att han redan nu bli placerad i ett fack som rollspelare i NHL. Potentialen att bli mer än bara en defensivspecialist finns där.

emil-bemstrocc88m-ep-award-13-1562180091.jpegEmil Bemström med EliteProspects Award.Foto: Ronnie Rönnkvist

Emil Bemström

Forward, Columbus Blue Jackets/Djurgården

SHL:s målkung – och 2019 års vinnare av EliteProspects Award – sajnades av Columbus i maj efter sin succésäsong med Djurgården. Bemström draftades ursprungligen av NHL-klubben i fjärde rundan 2017 och ser ut att kunna bli en riktig homerun. Många förväntar sig att han går rakt in i NHL.

Det talar för att Bemström får chansen i NHL:
Ingen som följer NHL har antagligen undgått att Columbus drabbades av ett par rejäla avbräck under sommaren. Artemij PanarinMatt Duchene och Ryan Dzingel lämnade hål efter sig när de försvann som free agents. Det är hål som Blue Jackets har för avsikt att fylla med “egna” talanger. Med sitt vassa skott och sin målkänsla har Bemström offensiva spetsegenskaper som redan nu får honom att se ut som en NHL-spelare.

Det talar för att Bemström återvänder till SHL:
En ansiktsskada gör att högerforwarden missar Blue Jackets rookiecamp och försäsongsturneringen i Traverse City. Det innebär att han går miste om möjligheten att göra ett första starkt intryck på sin nya arbetsgivare. Kanske gör någon annan det intrycket i stället? Blue Jackets har heller ingen brist på högerfattade ytterforwards. Utöver stjärnan Cam Atkinson, som rimligtvis kommer att spela i topplinan, slåss Josh AndersonOliver Bjorkstrand och Riley Nash också om speltid höger upp i hierarkin. 

Samuel Fagemo

Forward, Los Angeles Kings/Frölunda

Efter att överraskande blivit nobbad i draften 2018 tog Fagemo gruvlig revansch förra säsongen. Han sköt 14 mål för Frölunda i grundserien och var tongivande även i slutspelet som slutade med en guldfest på Götaplatsen. I juni draftades Los Angeles Kings honom som 50:e spelare i andra rundan och sajnade honom bara några veckor senare till ett rookiekontrakt.

Det talar för att Fagemo får chansen i NHL:
Los Angeles Kings forwardsuppsättning är en ganska uddlös grupp av veteraner och ungtuppar. Det som framför allt har saknats på senare år är skicklighet och målskytte. I fjol var det bara Anaheim Ducks som sköt färre mål än Kings. Fagemo representerar både skicklighet och målskytte. Även om han bara är 19 år har han visat att han har förmågan att få pucken i nät. Det kan göra att klubbledningen lägger extra mycket uppmärksamhet på hans prestation under campen.

Det talar för att Fagemo återvänder till SHL:
Det är få förunnat för en junior, draftad i andra rundan, att gå rakt in i NHL. Fagemo har en hel del detaljer att slipa på innan han är en mer komplett hockeyspelare som håller för en hel NHL-säsong. Dessutom har Kings på nära håll fått se vilken fin skjuts i utveckling Frölunda kan ge sina talanger. Backen Jacob Moverare, som också tillhör Kings, blev mer eller mindre en ny spelare av att få tillbringa en säsong i Göteborg. Med de talanger Fagemo besitter skulle han kunna växa ännu mer om han fick fortsätta spela en framträdande roll hos de regerande svenska mästarna.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: