”Jag vet att jag är tillräckligt bra för att bli draftad”

Han har hyllats för sitt kreativa backspel. Men trots att talangen inte går att förneka fick Sebastian Aho nobben av NHL-klubbarna i sommarens draft. Nu vill Skellefteås ”spelsnille”, som förbundskapten Rikard Grönborg kallar honom, visa belackarna fel.
– Jag vet att jag är tillräckligt bra för att bli draftad, säger Aho till hockeysverige.se.

(TORONTO/HOCKEYSVERIGE.SE)
De svenska Juniorkronorna har hockeyvärlden för sina skridskor i Air Canada Centre. Toronto är tillsammans med Montréal det största hockeyfästet i Kanada och därmed också världen.
För en 18-åring från en liten ort i Västerbotten kan en JVM-turnering i denna urbana miljö, bland betong och skyskrapor, framstå som överväldigande.
– Det är lite skillnad mot hur det är hemma (skratt). Bara att åka in här i stan och se alla hus är mäktigt. Hemma har vi bara tvåvåningshus och här är det 40 våningar. Det är häftigt, säger den svenske JVM-backen Sebastian Aho till hockeysverige.se och tillägger att han föredrar lugnet hemmavid framför storstadens larm.
– Jag är inte van vid det här och jag är väl ingen storstadskille heller. Jag gillar att vara ute i småbyarna därhemma, det är där jag trivs som bäst. Jag gillar att fiska och i somras jagade jag för första gången tillsammans med Axel (Holmström).

Ynglingen har rötterna i den lilla byn Sävar nordost om Umeå. Det var där han växte upp innan Skellefteå AIK lockade honom norrut och hjälpte honom att bli en backtalang av rang.

”HADE PÅ KÄNN ATT DET SKULLE BLI SÅ HÄR”

Foto: Bildbyrån

Men trots ett fjolår där han både etablerade sig i SHL, vann SM-guld med Skellefteå och fick beröm för sitt U18-VM har Ahos framgångar i rinken inte fått något gensvar från NHL-håll. I somras gick han orörd genom NHL-draften.
– Jag hade pratat med en del klubbar inför draften och min agent undrade om jag ville åka dit, men jag hade på känn att det kanske skulle bli så här. Jag tittade på (Viktor) Arvidsson och hur det gick för honom, och jag pratade med honom litegrann, berättar Sebastian Aho och syftar på sin före detta lagkamrat i Skellefteå som draftades först tre år efter sitt ursprungliga draftår i somras.
– När draften gick satt jag och Axel (Holmström) och följde den. Han gick ganska sent (196:e spelare i sjunde rundan) och jag gick inte alls. Det var inget mer med det egentligen. Jag pratade lite med farsan, men jag var väl inte nere egentligen. Klart att det hade varit kul, men det är inget jag hade tänkt på jättemycket.

Du hade ändå en riktigt fin säsong med SM-guld och ett bra U18-VM, kände du att du förtjänade att bli draftad?
– Det tyckte jag. Jag tyckte att jag hade gjort en bra säsong och jag vet att jag är tillräckligt bra för att bli draftad. Men ibland blir det inte riktigt som man har tänkt sig och då gäller det att fortsätta köra. Det kommer ju fler år.

Det är inte bristen på talang som är problemet för Sebastian Aho, det är bristen på centimeter.
– Jag fick känslan när jag pratade med klubbarna att det var det det handlade om. De frågade mycket om jag kommer att bli längre, om pappa och mamma, hur långa de är, så det var ganska stort fokus på det med nästan alla klubbar jag pratade med, säger han.
– Jag kommer aldrig att bli 1,90 lång, men jag får utveckla andra bitar. Bli starkare, snabbare och smartare och allt sådant där.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”EN KILLE SOM AHO BORDE BLI DRAFTAD”

Småväxta backar som Aho (178 centimeter) måste vara exceptionella talanger om de ska ges chansen i NHL. De kommer alltid att skärskådas hårdare i hockeykretsar eftersom myten fortfarande lyder att hockey är en sport för storväxta personer. Det gäller inte minst för backar.
– Om man är runt 180 centimeter lång, lite tunn och europé, då kommer man alltid att behöva bevisa sig. Även om man får in foten helt i NHL kommer man hela tiden att bli utmanad, sade Detroit Red Wings scout Håkan Andersson till hockeysverige.se i somras apropå Adam Almqvist som då hade valt att lämna den nordamerikanska hockeyn efter att inte ha etablerat sig i NHL.

Men enligt scouten Shane Malloy, som bland annat jobbar för EA Sports, borde inte storleken vara ett hinder för spelare år 2015.
– Så länge du har bra attityd, är fysiskt stark och har modet som krävs ska det inte spela någon roll, menar Malloy som blev förvånad när Aho ratades i draften.
– En spelare som Aho borde bli draftad och sedan stanna i Sverige tills han är 21 eller 22 år. Då skulle han hinna lägga på sig nödvändigt med muskler och bli härdad genom internationellt spel. En sådan kille kan man gott lägga ett draftval på och sedan ha tålamod med.

Sebastian Aho är väl medveten om att JVM är ett utmärkt skyltfönster för framtiden, ett tillfälle att bevisa för NHL-klubbarna att han är värd att satsa på.
– Det är klart att det är så. Nu har jag försökt trycka bort det under turneringen, men gör jag ett bra VM och visar att jag kan hantera stora, starka spelare i Kanada, USA och Ryssland, då kanske de ändrar sig.

Att inte bli draftad, har du fått mer motivation av det?
– Ja, det har jag faktiskt fått. Jag knöt näven i fickan och ville visa dem att de har gjort fel. När sommarträningen har gått lite tungt då har man tänkt att ”nu djävlar ska jag visa alla att jag är tillräckligt bra”.

Aho har svarat för ett mål och en assist i JVM så här långt. Det är dock i första hand hans pondus med pucken och de läckra uppåkningarna som har charmat publiken hemma i Sverige. Själv hoppas han kunna bjuda på ännu mer i kvällens kvartsfinal mot Finland.
– Det har känts bra, men jag känner att jag har mer att ge, och det är väl nu man ska börja plocka fram det där extra. Det är i slutet man vill vara som bäst.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: