”Det är nu du ska vara som bäst – och ha turen att slippa skador”

Rögle BK är i SM-semifinal för första gången i klubbens historia. 
Då blickar hockeysverige.se tillbaka på hur Ängelholmslaget tagit sig till toppen, med hjälp av förre storspelaren Mats Ulander.
– Jag tror ändå att det var lite rörigt i Rögle under ett tag – men nu har dom en filosofi och ett spelsätt som spelarna har köpt, säger Ulander.

Rögle körde över Frölunda i kvartsfinalserien och vann med 4-0 i matcher. Vilket i sin tur innebär att Ängelholmslaget gör sin bästa säsong någonsin. Det forna lindansargänget som omgetts av flygande tefat, pollen och massflykt av blivande stjärnor genom åren har nu blivit ett av Sverige mest spännande och bästa lag. 

Det finns också en hockeykultur i Ängelholm som på allvar byggdes upp under tidigt 60-tal även om laget efter det varit nere och vänt i gamla Division 2, alltså motsvarande dagens Hockeyettan. 

– Jag kom till Ängelholm 1985 och var kvar till 1988. Det var Svenåke Svensson som ville att jag skulle komma dit. Han var tränare där och vi är gamla kompisar, berättar den tidigare VM och Röglespelaren Mats Ulander för hockeysverige.se och fortsätter:
– När jag kom dit kändes det att det fanns en speciell atmosfär, en småstadsandan. Jag minns också att jag tänkte att det var konstig att just Ängelholm hade det här.   

”DET ÄR HOCKEY SOM GÄLLER I ÄNGELHOLM”  

Mats Ulander tror att hockeytraditionerna började växa sig starka under 1960-talet. 

– Ja, med att ”Pollenkungen” (Gösta Carlsson 1918-2003) satsade på att få bästa spelarna till Rögle. Han fick dit Ulf SternerTom Haugh och så vidare. Dom hjälpte till att skapa den här kulturen.
– Jag tror att det handlar mycket om just en hockeykultur. Först var Rögle en bandyförening och hade en bandyarena utanför Ängelholm. Det var det började för Rögle Bandyklubb. Ungefär på samma sätt som där jag växte upp i Boden, Bodens Bandyklubb. Dessutom är det ungefär samma storlek på städerna.
– Det handlar sedan om att det finns trogna supportrar, småföretagare och sponsorer som alltid ställer upp. Dessutom finns det ingen annan riktigt konkurrens i Ängelholm utan det är hockey som gäller. I grund och botten tror jag att man känner sig som en hockeyfamilj. Alla människor känner en tillhörighet eller har en uppgift i Rögle. Det här skapar en kultur och är något jag tror är anledningen till att det gått så bra. 

Mats Ulander, Ulf Sterner och Tom Haugh.

Mats Ulander, Ulf Sterner och Tom Haugh.
Foto: Arkiv

Du nämnde Ulf Sterner och Tom Haugh, men även Des MoroneyKenneth Ekman, Bengt-Göran ”Mysing” KarlssonHåkan Nygren med flera spelade i Rögle under 1960-talet. Levde dom här namnen och det dom skapade kvar i luften då du kom dit?
– Absolut. Visst var det så. Rögle hade dessutom ordning och reda på pengarna, men det var aldrig några astronomiska löner. Jag hade 12 000 i månaden plus fri bil och fritt boende. Visst var det bra betalt, men inte några jättestora pengar.
– Jag vill också lyfta fram en annan person som betytt mycket för Rögle, Arne Henriksson. Han kallas ”Hinke”. Han var en före detta kapten på F10. En riktigt fixare som såg till att alla trivdes. Han betydde även mycket för mig då jag kom till klubben. 

Hur var intresset kring Rögle under dina år i klubben när ni spelade i dåvarande Division 1?
– Det var fullsatt nästa varje match. Rögle hade då en liten rink och jag tror att hallen tog uppemot 4000 åskådare. Vi spelade även i dåvarande allsvenskan och mötte AIK dom var nere där 1986/87.
– Bland annat kvalade upp mot elitserien. I laget spelade Roger Hansson och bröderna Elvenes (Stefan och Roger). Alltså Rögle-fostrade spelare. 

”SPELAR EN FREJDIG OCH ROLIG HOCKEY”  

Rögle har varit ett lindansargäng under många år, men nu tycks laget ha etablerat sig på allvar i SHL och skördar framgångar. 

– Jag tror det handlar om en rätt sportslig uppbyggnad. ”Masken” (Anders Carlsson) gjorde sitt när han var där. Jag tror ändå att det var lite rörigt i Rögle under ett tag med olika personer och ledare som kom dit. Rögle hittade då inte sin riktiga identitet.
– Sedan blev det lite ”AIK-syndrom” i Rögle, att dom bästa spelarna drog. Då fick Rögle, precis som AIK, börja om på nytt.
– När dom sedan anställde Janne Larsson som en av tränarna och dessutom bröderna (Chris och Cam) Abbott… Nu har dom en filosofi och ett spelsätt som säkert spelarna har köpt. Det tycker jag märks på isen, kroppsspråket.
– Killarna är intresserade av att spela. Rögle spelar en väldigt frejdig och rolig hockey. Samtidigt har dom bra spelare, före detta juniorlandslagsspelare, Dennis Everberg… Hans farsa (Paul Andersson Everberg) spelade jag för övrigt med i Rögle.

Dennis Everberg

Dennis Everberg
Foto: Jonas Ljungdahl/Bildbyrån

Hur viktig tror du en kille som Dennis Everberg är för det här laget med tanke på att han fostrats i klubben?
– Mycket viktig. Han är en landslagsspelare som varit runt och nu kommit tillbaka. Klart att han drar med sig killarna. 

Kan du se att en kille som Everberg går lite i bräschen för hur man jobbar i Rögle?
– Ja, det kan jag absolut, men rent sportsligt måste du bygga ett lag på karaktärer, några nyckelspelare, bra centrar som tar tekningarna, strateger, många speediga ”powerforwards” och ”gamebrakers”. Alltså spelare som sätter puckarna, måltjuvar som man vet alltid är målfarliga.
– Det här är spelare som kostar pengar, men man måste vara beredd att betala den slanten annars får du inte ett fungerande lag. Framför allt måste du också ha en väldigt bra målvakt som är stabil. Dessutom behöver du ha ett par stabila defensiva backar som kan hålla ordning i försvarsspelet.
– Jag tycker att Rögle har det här och har hittat en bra balans i laget. När sedan vinden blåser framåt och killarna köper idén blir det ett jäkla drag i gruppen. Jag tror att Abbot-bröderna har med sig sitt sätt hur hockey ska spelas från Kanada. Dom är uppväxta med att du ska dra ditt strå till stacken i gruppen. Där går det inte att tumma på någonting och dom ställer nog väldigt höga krav. Det här känner spelarna, att ledarna bryr sig.  

”DET KOMMER AVGÖRA OM DET BLIR GULD”

Hur långt kan Rögle räcka i slutspelet?  
– Det är under sista månaderna på säsongen du ska vara som bäst, vilket allt handlar om. Sedan återstår det att se om dom rent fysiologiskt och mentalt orkar är ett frågetecken.
– Jag tror att det är lite av ett lotteri och slumpen som avgör. Det kommer bli väldigt tajta matcher. Jag har även följt Luleå mot Skellefteå och jäklar vad det går undan och är frejdigt, men som svar på dig fråga; Det är nu du ska vara som bäst och ha turen att slippa skador. Det tror jag kommer avgöra om det blir Rögle eller något av andra lagen som vinner guldet.


TV: Thomas ‘Bulan’ Berglund i Wikegård VS

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: