Liljander om SHL:s lägsta budget: “Ställer extremt höga krav på oss”
Expressen kunde i senaste avsnittet av sin podcast “Sanny & Svensson” avslöja att Malmö har SHL:s lägsta spelarbudget.
I en intervju med Hockeysverige.se berättar sportchef Björn Liljander om utmaningen att jobba med dessa förutsättningar.
– Det sätter extremt höga krav på vår organisation, säger han.
Malmö Redhawks har gjort 23 säsonger i den svenska högstaligan under historien och ligger elva i maratontabellen. Men sedan storhetstiden med de två SM-gulden på 90-talet har föreningen inte varit särskilt nära en ny inteckning i Le Mat-pokalen.
Senaste gången Malmö gick till slutspel var säsongen 2020/21 då resan tog slut redan efter två raka förluster i åttondelsfinalen mot Färjestad. Sedan dess har de varit ett bottenlag och en gång även kvalat mot Brynäs, ett negativt kval man klarade av.
Förra säsongen lyckades Malmö undvika kvalspel och slutade på en tolfteplats i SHL på 65 poäng. En tabellplacering man hittills under årets säsong precis lyckats matcha.
Till årets säsong har Malmö gjort om laget och Expressen kunde i sin podd “Sanny & Svensson” avslöja att Malmö har hela SHL:s lägsta lönebudget.
Cirka 48 miljoner kronor menar Johan Svensson i podcasten att man har som årlig lönebudget. Ett par miljoner högre än förra året, menar Svensson att det rör sig om.
I en intervju med Hockeysverige.se berättar Malmös sportchef Björn Liljander om hur det är att jobba med de förutsättningarna.
– Det är en utmaning, det kan jag inte sticka under stolen med, säger den i Frölunda-fostrade sportchefen och fortsätter.
– Vi behöver vända och vrida på varje krona och få ut allt av varje rekrytering. Vi måste vara extremt noggranna i scoutingen, analysen av spelare och hur vi sätter ihop laget. Det sätter extremt höga krav på vår organisation och vi gör det förhållandevis bra. Vi är ett gäng som jobbar jäkligt hårt dygnets alla timmar och jag är jävligt stolt över hur vi arbetar i den dagliga verksamheten och vänder och vrider för att hitta procent här och där som vi kan förbättra. Så vi har gjort det bra men samtidigt är vi inte nöjda. Vi vill komma ännu högre upp i tabellen.
“Ingen är besviken när de lämnar oss”
Att Malmö är lite längre ner i näringskedjan har Liljander och Malmö full respekt för, inte minst med tanke på tabellplaceringarna som laget åstadkommit senaste åren.
– Vi kan erbjuda andra grejer vi till spelarna. Janne Kuokkanen, Lauri Pajuniemi och Lassi Thomsen i år valde oss av en anledning och ingen är besviken när de lämnar oss. Dessutom ser spelare som Nikola Pasic och Otto Stenberg vår klubb som ett bra ställe att ta nästa steg.
Liljander berättar vidare om att man har ändrat om strategin kring lagbygget inför den pågående säsongen.
– Vi hade en brutal förstakedja som vi hade saknat innan, med “Pajen” (Lauri Pajuniemi), Janne Kuokkanen och Carl Persson. Men sedan kände vi att vi blev för kännbara vid skador på dem och att vi behövde bredda oss.
– Om vi börjar bakifrån har vi två stabila målvakter, en erfaren och en yngre och hungrig målvakt. Vi har två olika typer av målvakter som kompletterar varandra väl. Sen har vi laget fokus på att sätta ihop vår backsida för att passa vårt spel. Vi ville ha en mobil och rörlig backsida och vi har fått till det på ett bra sätt. Sedan ville vi också ha en mer utsmetad produktion på kedjenivå och bygga mer på secondary scoring. Vi har motsvarat ungefär de förväntningar.
Vädjar till publiken: “Då kan vi utöka spelarbudgeten”
Medelåldern på truppen som har spelat under säsongen hittills är 26.52, en siffra som gör att Malmö har en genomsnittlig åldersstruktur i SHL. Men siffrorna är lite missvisande, menar Liljander.
– Lägger du till de vi har ute på lån, så har vi nog den yngsta truppen totalt sett. Vi har ett ganska ungt lag i år och det hänger ihop med att vi har spelare av naturen vill ta nästa steg hos oss och är utvecklingsbara. Man vill ha en bra mix av äldre och yngre spelare, några som varit med och kan leda laget med erfarenhet. sen vill man ha spelare i åldern 23-25 på väg mot sin prime.
Är en del av den här strategin att få fram fler NHL-spelare och därmed få mer pengar den vägen?
– Man vill ju ha in yngre prospects som är extremt utvecklingsbara och hitta mixen där vi sätter ihop ett så bra lag som möjligt. Att det finns ett incitament i NHL-pengar, det är klart att det är en ren bonus och det gör att vi kan visa upp positiva siffror på sista raden när vi stänger böckerna. Just att Anton Wahlberg och Dominik Badinka signade NHL-avtal, det är bra för oss. Men fokus nummer ett är att ha ett så bra hockeylag som möjligt. Det är på så sätt en ren bonus med NHL-pengarna.
Hur ser förutsättningarna ut för att kunna öka er budget kommande säsonger?
– Jag vet inte vad jag ska svara på det, det handlar om publik, vi behöver höja snittet i arenan och få in mer folk. Bland annat behöver vi behöver bli mer attraktiva och attrahera sponsorer och annat. Den stora utvecklingspotentialen är publiken i arenan. Vi har många stolar lediga varje match, men vi kom trea förra året i publikligan och gick plus 800 åskådare i snitt. Men vi har fortfarande kapacitet för mer. Kan vi attrahera ännu fler innebär det ännu mer pengar. Då kan vi utöka spelarbudgeten.
“Vi tävlar inte med den största plånboken”
Det pratas om en lovande generation unga, inte bara de som har kommit upp i A-laget utan även i J18 och därunder. Vad beror det på?
– Vi har visat under årens gång att vi gärna jobbar med yngre spelare under utveckling som vill ta nästa steg och där har vi lyckats väl. Det visade vi med Anton Wahlberg hur vi hanterade honom och vi har tagit fram Dominik Badinka och har Otto Stenberg i vår trupp. Sen har vi har unga spelare som kommer till Sverige och gör en bra resa hos oss. Nu har vi exempelvis en Lassi Thomsen. Vi har ett ledarskap kring A-laget med Tomas Kollar i spetsen som gärna jobbar med yngre förmågor och spelare som vill någonstans. Vi har en bra verksamhet för att få unga killar att ta nästa steg och vi har en bra miljö och kan erbjuda en bra roll och förtroende på isen.
Hur viktigt är det för er att fostra duktiga elitspelare?
– Vi tävlar inte med den största plånboken. Därför behöver vi ha en välfungerande ekonomi och har spelare som kan fylla roller och ta sig in i A-laget. Det är viktigt att fostra spelare över tid, så man kan få hem hemvändare på sikt. I Skellefteå exempelvis har man ett bra flöde underifrån och många som kommer tillbaka. Det är viktigt att ha det flödet. Vi har just nu William von Barnekow och Oskar Blomgren som kommer nerifrån och som vi tror mycket på.
Men det är inte bara de yngre killarna som står för Malmö-hjärtat i laget.
– Vi har många killar i verksamheten som Fredrik Händemark, Christoffer Forsberg, Carl Persson, Johan Olofsson, Mattias Lassen, Johan Ivarsson och Daniel Marmenlind som är viktiga för oss. Sen åkte Anton Wahlberg över men vi har Oskar Blomgren och William von Barnekow från egna leden. Det är otroligt kul med spelare som kommer upp från Limhamn, Pantern, Trelleborg eller Lund. De är extra viktiga för oss och vi håller ett extra öga på de här spelarna.
Den här artikeln handlar om: