Doldismålvaktens succé: “Jag rider på vågen nu”

På sidan pluggar han på precis som många andra i samma ålder, men ute på isen är Isak Posch en av college-hockeyns främsta målvakter.
Ett faktum som gjort att den svenske doldisen fått ögon på sig från NHL.
– När man får en inbjudan till något sådant så blir det en till morot att man vet att man är vid dörren och knackar, berättar han för hockeysverige.se.

Isak Posch i Leksand och St. Cloud. Foto: Bildbyrån & Alarmy (montage).

“Vi är hyfsat nöjda med helgen. Vi hade velat ha sex poäng, men vi får nöja oss med fem. För egen del så spinner jag bara vidare på säsongsstarten som har varit.”

Det är orden som Isak Posch först yttrar när hockeysverige.se når honom dagen efter ytterligare en stark insats i college-buren på andra sidan pölen (3–1 mot Miami).

Den nu 22-årige målvakten satt så sent som 2021 på bänken i SHL och Leksand, men har nu inlett sin andra raka säsong i collegeligan NCAA. Detta på bästa sätt efter åren i juniorligorna USHL och NAHL.

– Det började redan förra säsongen då jag kom in med en skön känsla efter året innan i juniorhockeyn som var en bra säsong, börjar Posch berätta:
– Det var bara att dyka upp och göra sitt med bra dagliga vanor. Över tid gav det framgång, fortsätter han.

Framgång gav det minst sagt.

Dominic Basse, draftad av Chicago Blackhawks 2019, gjorde sitt fjärde år i ligan och var den tänkta förstamålvakten, men till slut var det faktiskt Umeå-födde Isak Posch som stod där mellan St. Clouds stolpar. En plats som han nu fortsatt på i inledningen av 2024/25.

– Mot andra halvan så hade jag tagit över den där förstaspaden. Jag fick mycket förtroende, berättar Posch och fortsätter:
– Den här sommaren har varit förberedelse för att ta ett kliv och börja från den startpositionen, att vara förstemålvakt och ta ett stort ansvar.
– Det är en otrolig morot och ett kvitto på att man själv gör något bra om man får det förtroendet från tränarstaben. Det gör att man bygger sig själv till högre nivåer och får ett otroligt självförtroende som gör att man bara går ut och spelar och är trygg i vad man gör. Det är otroligt roligt.

I toppen av NCAA: “Inte orolig oavsett motstånd”

Nu är Posch, efter elva matcher spelade, en av hela NCAA:s främsta målvakter.

Faktum är att endast Minnesotas Alexander Tracy toppar Posch i räddningsprocent (94,3 mot 93,5) och insläppta per match (av de som spelat minst tio matcher).

– Det är såklart det är ärofyllt. Själv tänker man inte så mycket på sådana saker, utan mer att ge laget bästa möjliga chans att vinna så många matcher som möjligt. Vi har ett väldigt bra lag i år och har tajtat till defensiven lite grann vilket gör det lättare för mig där bak.
– Samtidigt som jag har tagit steg och är tryggare i mig själv. Jag rider på vågen nu och går bara ut och har kul varje match. Jag kan vara mer lugn och vet att jag har kalibern för att spela på den här höga nivån. I slutändan är det otroligt kul. Man vill ju alltid tävla och vara den bästa.

Vad ligger bakom formen tror du?

– Mycket är att alltid ha tron på sig själv och att det hårda jobbet alltid kommer att löna sig, men det är även små saker som gjort mig mer gynnsam. Jag har blivit lite starkare, framförallt i bålen, som gör att jag kan navigera och kontrollera kroppen på ett bättre sätt och bli en smartare målvakt istället för att jaga situationer. Är du lite mer lugn och trygg så kommer pucken till dig istället.

Känns det som att du är där uppe bland de främsta? 

– Det tycker jag. Jag är inte orolig oavsett vilket motstånd vi möter. Jag vet att jag har ett starkt lag framför mig som hjälper mig och jag vet att jag har nycklar i mitt spel som gör att jag tar det till en större nivå. Det gör att man blir extremt trygg. Jag behöver inte heller navigera mitt spel efter vilka vi möter. Jag går ut och gör samma sak varje dag. Det är väl det som är den största nyckeln till min framgång än så länge.

Har NHL-klubbarnas ögon på sig: “Väldigt hjälpsamt”

Formen har inte heller gått obemärkt förbi NHL-klubbarna.

Redan i somras bjöds nämligen den tidigare Leksandsmålvakten in till Tampa Bay Lightnings träningsläger där han fick mäta sig mot organisationens största löften. Själv menar Posch att campen även bidragit till självförtroende han nu har.

– När man får en inbjudan till något sådant så blir det en till morot att man vet att man är vid dörren och knackar. Samtidigt så är det en lång process. Det gäller att lägga ner allt hårt arbete, men det är ju såklart mycket enklare om man vet att man har ögon på sig och går i rätt riktning.
– Att få vara där och se och tävla mot de yttersta framtida namnen gör såklart att man bygger sig själv. Jag tror att det var väldigt hjälpsamt för mig att se och lära där i sommar. Det gjorde det lättare ta steg in i den här säsongen.

Vägen dit är lång, men Posch har redan kommit en bra bit på resan tack vare de två första åren i Nordamerika, samt förra säsongens test i NCAA. Detta trots att han aldrig draftats av någon NHL-klubb.

– Det hjälpte mycket förra året att få spela mot många olika lag. NCHC är säkert den starkaste och bredaste konferensen. Varje match är en kamp om att ta poäng jämfört med andra serier där spetsen kanske är högre men botten är lite lägre. Du måste mentalt förbereda dig varje match för att göra ditt yttersta för annars kan du straffas ganska hårt, berättar han.

Isak Posch i St. Cloud 2024. Foto: Alarmy/Andy Clayton-King.

Tar inspiration från Hellsten: “Vi är rätt lika”

Här hemma i Sverige har vi redan ett tydligt exempel på hur bra NCAA förbereder målvakter för proffslivet.

Jakob Hellsten, som tidigare spelade med Posch i Leksand, gjorde en liknande resa innan han till i år vände hem igen. Nu har han imponerat i SHL och på sin tidigare lagkamrat.

– Det är otroligt kul. Vi känner varandra väldigt väl så jag vet att vi är rätt lika i vår inställning. Det är otroligt kul att Leksand blev en möjlighet för honom. Alla som svenskar drömmer ju om att spela SHL och NHL. Han valde också den här vägen och nu med regeländringarna (CHL-spelare får spela i NCAA efter 1 augusti 2025) tror jag ännu fler svenskar kommer göra det för att möjligheten finns där oavsett om du är snabbt uppe i leden eller inte. Det ger dig verkligen tiden att mogna och utvecklas på hög nivå, säger Posch.

Hoppas du kunna göra något liknande?

– Jag vill ju nå NHL. Alla drömmer ju om det, och det är säkert samma sak för Jakob också.
– Sen tar jag en säsong i taget och försöker uppnå så många lagmässiga mål som möjligt. I år i St Cloud blir det att försöka vinna hela NCAA och sådana saker. Sen är NHL absolut det främsta målet. Är det inte möjligt kommer andra mål absolut finnas i tankarna. SHL är absolut ett väldigt attraktivt alternativ, fortsätter Posch.

Vet du hur länge du blir kvar i NCAA? 

– Nej, man får navigera och ta ett år i taget. Jag är otroligt tacksam över möjligheten jag fått här. College-hockeyn är en fantastisk nivå och med regeländringarna som komma skall kan det bli ännu bättre. Jag känner att jag inte har någon brådska fram. Det blir mer att ta det ett år i taget och se vad som händer och hur jag utvecklas.

Oavsett vart det leder menar Posch att han är redo.

– Jag kommer att göra allt i min makt för att utvecklas varje dag och göra det så bra som möjligt. Sen får vi se vart det leder. Även om du kritar på ett NHL-avtal ska du fortfarande göra rätt saker på den nivån också. Det är ju ännu högre än där jag spelar nu så det är en lång väg, men jag är absolut redo för utmaningarna och är väldigt förväntansfull på vad som komma skall, avslutar han.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: