“Det finns så mycket jag skulle vilja skriva om för att bredda hockeyn ännu mer”
Med Bit ihop debuterar Ida Björnstad som barnboksförfattare. I boken synliggör den tidigare TV4-reportern de utmaningar hon tycker att ishockeyn och ungdomsidrott i stort står inför just nu.
– Det är en sådan fantastisk idrott, men det finns vissa fundamentala grejer som gör att sporten inte är till för alla, säger hon till hockeysverige.se.
Nashville Predators hockeysäsong tog slut redan i första rundan av Stanley Cup-slutspelet. Det betydde att Ida Björnstad, hennes NHL-spelande make Mattias Ekholm och barnen William och Maja kunde återvända hem till Sverige i början av juni. När hockeysverige.se når Björnstad har hela gänget just anlänt till hennes familjestuga i fjällen där man ska tillbringa tid för att komma ned i varv efter ett hektiskt år.
– Mattias som kommer utifrån och inte har fina barndomsminnen härifrån som jag har, han kommer till en väldigt primitiv stuga med utedass. Han är inte riktigt lika överförtjust, men för mig är det magiskt, skrattar hon.
Medan Ekholm har åkt runt i Nordmamerika och spelat ishockey under året har Björnstad, utöver att ta hand om barnen, påbörjat en författarkarriär. Den 10 augusti kommer hennes och medförfattaren Marie Oskarssons barnbok Bit ihop ut. Den utspelar sig i en hockeymiljö och riktar sig till barn och ungdomar i nio- till tolvårsåldern.
I boken möter vi Bill Åström, son till tidigare NHL-stjärnan Mackan ”Big Mac” Åström. Familjen Åström har nyligen återvänt hem till Sverige efter pappans karriär i Nordamerika. Väl hemma kliver Bill in i Björnbyns IK:s U12-lag. Där får han uppleva en hel del press och stress. Dels för att han är son till en tidigare NHL-stjärna, dels för att de vuxna runt omkring honom dras med i den hets som skapas kring laget och honom själv.
– Anledningen till att jag ville skriva den här boken från början är att jag har väldigt svårt för orättvisor, förklarar Ida Björnstad som var programledare och reporter på TV4 innan hon flyttade med Mattias Ekholm till Nashville.
– Jag tycker att det finns vissa utmaningar för att möjliggöra för alla barn och ungdomar att vara en del av ishockeyn. Jag tycker att det är en sådan fantastisk idrott och jag tycker att det är så otroligt viktigt att barn och ungdomar håller sig i rörelse, att det inte blir så mycket stillasittande. Men det finns vissa fundamentala grejer som gör att sporten inte är till för alla.
– Det finns så mycket att ta på som jag skulle vilja skriva om, anamma och lyfta för att bredda hockeyn ännu mer och göra den tillgänglig för alla barn och ungdomar. Tanken är att det här ska bli en serie barnböcker hos Bonnier som jag skriver med min kollega Marie Oskarsson. Vi ska ta fasta på olika utmaningar som ishockeyn står inför och möjligheter för att bredda den för allt fler.
Ida Björnstads barnbok Bit ihop släpps 10 augusti. Foto: Bonnier Carlsen
"DET ÄR MÅNGA SOM INTE MÅR BRA MENTALT"
I Bit ihop är utmaningen hon fokuserar på prestationshetsen som Björnstad tycker har krupit ned i åldrarna och framför allt blivit allt mer konkret inom ungdomsidrotten.
– Det blir så tydligt där eftersom man ser resultaten svart på vitt. Det är många, framför allt ledare och föräldrar, som sätter en enorm press på sina barn som i slutändan gör att de väljer att sluta.
– När jag nu själv lever med elitidrottare som spelar borta i NHL förstår jag i dag något som jag aldrig förstod när jag själv var reporter och bevakade sporten. Det är hur extremt mycket som krävs av en utövare och hur svårt det är att prestera och vara på den där nivån om drivet inte kommer inifrån, menar hon.
– Det är många som inte mår bra mentalt för att det kanske har varit mycket press i bakgrunden och så befinner man sig i världstoppen och har svårt att hantera den pressen som kommer med yrket. Alla studier visar också att den pressen är lättare att hantera om du byggt din karriär utifrån glädje och motivation som kommer från dig själv. Jag tror också att det är ytterst få som tar sig hela vägen om det inte är byggt på just det. För att ta sig dit krävs det så mycket mer än bara föräldrar som står på sidan och manar på. Därför önskar jag att många föräldrar kunde se glädjen och fördelarna som idrotten för med sig även om man inte når världseliten.
I samtiden har sociala medier ett otroligt stort inflytande över både barn och vuxna. Det är också en del av problematiken, tycker Ida Björnstad. Ögonblicksbilderna från elitidrottares och kändisars liv skapar en felaktig bild av vad lycka egentligen innebär.
– Man ser Charlotte Kalla på Instagram och tror att det ständigt är glitter och glamour. Man kan få för sig att om man skulle ha levt hennes liv hade man varit lyckligare. Men då är det viktigt att komma ihåg att Charlotte Kalla har spenderat alla träningstimmar som krävts för att komma dit hon är för att hon själv vill det. Samma sak gäller Mattias Ekholm eller andra killar som spelar i NHL. Oftast bottnar det i något annat än föräldrar som står vid sidan och säger att de bokat in tre timmar skillsträning till dig den här veckan och du ska vara där och göra de där timmarna, resonerar hon.
ÄNNU VÄRRE I NORDAMERIKA
Efter att ha levt i Nordamerika under ett par års tid har hon fått se en ännu mer extrem sida av det här fenomenet. Där är hetsen och jakten på tidig framgång ännu tydligare.
– Tyvärr är det så. Priserna trissas upp och det blir en ond spiral av allting. Det leder till att det blir dyrare att hålla på med idrott för att man ska åka på fler cuper, ha dyrare och häftigare tränare, det är utrustning och medlemsavgifter som även leder till en ekonomisk utslagning mitt i allt. Det är extra tydligt borta i Nordamerika men blir allt tydligare i Sverige också. Svenska ishockeyförbundet är medvetna om det här och har varit på det i ett ganska tidigt skede så att man kan rädda bredden inom ishockeyn här hemma. För den stora förloraren i slutändan blir ju just ishockeyn, att man tappar utövare. Tittar man på alla rapporter nu så ser man att många ungdomar droppar av för att leken blir till allvar i alltför tidig ålder. Man tycker inte att det är roligt längre.
Ida Björnstad. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård
Hennes debutbok har tagit lång tid att skriva. Att den nu är färdig och redo att möta sina läsare gör henne exalterad.
– Skrivandet har pågått länge och varit en lång process. Det beror väl på livsstilen vi har, att jag inte har möjligheten att jobba i den utsträckningen jag har velat och det beror ju på att Mattias sällan är hemma på grund av hockeyn. Då har det varit svårt att finna den tiden när man har barn. Men jag har verkligen vigt tiden då han är hemma till att skriva. Och nu känns det fantastiskt att den snart kommer ut.
– Jag tycker det har varit fantastiskt roligt att skapa en egen värld, egna karaktärer och så där. Sedan har det varit ett jätteroligt och intressant arbete att prata med barn och föräldrar som varit med om det här för att skapa en ännu tydligare bild av hur det är ute i verkligheten.
"DET ÄR JANTETROLLET SOM GÖR FRIVOLTER"
Ida Björnstad erkänner att det börjat pirra i magen nu när releasen av Bit ihop bara är en månad bort.
– Jag är skitnervös och det är jätteläskigt att släppa en bok. I grund och botten är jag en simpel norrlänning från Storuman i Västerbottens inland och jag har lite svårt att säga att "nu har jag skrivit en bok – köp den!" Det är jantetrollet som studsar och gör frivolter inombords just nu (skratt). Men jag är jätteglad och tacksam att jag har fått den här möjligheten och det ska bli jättekul att släppa den.
Hennes förhoppning är att boken ska ge ringar på vattnet och skapa diskussioner.
– Jag hoppas bara att det kan leda till att vi kan lyfta och diskutera de här frågorna. Nu låter det lite pretentiöst att säga att man skrivit en barnbok om prestationshets, men jag måste säga att boken i sig är en väldigt underhållande hockeybok. Sedan får man de här budskapen på köpet som jag hoppas kan leda till diskussioner i familjer, på skolor och i omklädningsrummen så att man får ett utbyte av det.
I samband med släppet av Bit ihop anordnar Ida Björnstad och förlaget Bonnier Carlsen en tävling där barn och ungdomar födda 2007-2012 kan vara med. I potten finns en halvdags träningspass med Mattias Ekholm och Patric Hörnqvist samt hemliga gäster. Läs mer om tävlingen här.
TV: Möt tränaren som vill använda boken Björnstad i utbildningssyfte
Den här artikeln handlar om: