Rönnberg sågar kanadensiska juniorligor

”Svårt att se vad svenskar ska få ut där”

Flera svenskar som spelar juniorhockey i USA och Kanada är fortfarande aktuella för JVM. Men helst av allt hade U20-landslagets förbundskapten Roger Rönnberg sett att de hade stannat i Sverige.
– Jag har svårt att se vad svenska spelare kan få ut av att spela där, säger han till hockeysverige.se.

Förra månaden gjorde Roger Rönnberg ett besök i Kanada. Dels för att titta på potentiella JVM-svenskar som spelar sin hockey i Ontario Hockey League (OHL) och Western Hockey League (WHL), dels för att reka läget inför JVM i Calgary.

Under sina dagar i Kanada hann Rönnberg se en hel del kanadensisk juniorhockey. Det var ingenting som föll honom i smaken. När hockeysverige.se ber honom beskriva sin upplevelse är han kritisk.
– Jag blev ganska besviken. Det är väldigt bra inpackat med professionella matcharrangemang sett till hur de presenterar produkten, men när spelet väl kom i gång blev jag besviken på innehållet, säger Rönnberg.
– Man märker på kvalitén att de spelar väldigt mycket matcher, det var låg fart och väldigt defensivt spel. Många lag, speciellt i OHL, ställde upp bara upp i mittzonen och spelarna tilläts inte vara kreativa. Det var mycket dumpa ut och dumpa in.

CHL ”hajpat” på grund av Landeskog
Roger Rönnberg tycker att svenska spelare som väljer att åka till Kanada och spela juniorhockey begår ett misstag.
– Jag har svårt att förstå vad svenska spelare ska få ut av det. Baserat på det jag såg där borta tycker jag att våra svenska J20-serier är bättre. Här är det mer kamp och mer skridskoåkning, menar förbundskaptenen och förespråkar ”borta bra, hemma bäst”-principen.
– I Sverige har vi det bästa programmet i världen för att utbilda spelare. Den organisationen vi har här finns ingen annanstans i världen. Problemet är att de här ligorna blev väldigt hajpade på grund av att det har gått så bra för Gabriel Landeskog, men sanningen är att han är så pass bra och driver sig själv så pass hårt att han hade klarat sig bra även om han hade stannat i Sverige eller om han så hade spelat i Slovenien.

Roger Rönnbergs attityd till CHL, som även innefattar Québec Major Junior Hockey League (QMJHL), behöver inte nödvändigtvis innebära att de svenskar som spelar i Nordamerika kan räknas bort från JVM-diskussionen. Under sin scoutresa hann Rönnberg se Rickard Rakell (Plymouth, OHL), Johan Mattsson (Sudbury, OHL), Ludvig Rensfeldt (Sarnia, OHL) och Victor Rask (Calgary, WHL).
– Över lag gav de positiva intryck. Det är duktiga spelare som tar plats i sina lag och har viktiga roller. Dessutom har de varit en del av vårt program under många år och vi känner till dem väl som spelare, säger förbundskaptenen.

”Persson har gjort intressant intryck”
Bortsett från de uppräknade spelarna har John Persson (Red Deer, WHL) och Michael Schumacher (Sault Ste. Marie, OHL) blandat sig i diskussionerna med sina insatser under hösten.
– De finns båda på vår bevakningslista. Jag har två inspelade matcher med Schumacher på köksbordet här som jag har fått av en scout i hans lag och John Persson är en intressant spelartyp som gjort ett intressant intryck, säger Rönnberg.
– Problemet är att vi inte har fått testa de här spelarna i några av våra turneringar och inte vet hur de klarar av att anpassa sig till vårt spelsätt som är ganska extremt.

Michael Schumacher, som är en storvuxen forward skolad i Frölundas juniorverksamhet, har ingen erfarenhet av juniorlandslagshockey. Hans general manager i Sault Ste. Marie Greyhounds, Kyle Dubas, tycker emellertid att han har förtjänat en chans.
– Jag är mer än tillfredsställd med honom. Han har varit fantastisk och jag tycker att han borde vara aktuell för spel i det svenska JVM-laget, säger Dubas till hockeysverige.se.

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: