Spelar både målvakt och forward: “Kör båda så länge det går”

Att välja position tidigt på karriären är inget måste. Det har Colin Watson bevisat. Fast att han snart fyller 15  år spelar han fortfarande både målvakt och utespelare. 
– Det har varit matcher där jag varit målvakt första perioden och sedan bytt om och kört som utespelare, säger han till hockeysverige.se

TULLINGE (HOCKEYSVERIGE.SE)

Hur viktigt är det att specialisera sig för tidigt för att bli en bra hockeyspelare? Kan det rent av vara förödande för unga tjejer och killar? Är det viktigaste att komma till NHL? Har hockeyn blivit mer allvar än en kul sport där alla som vill får vara med? Hur viktigt är det för våra barn och ungdomar att få hålla på med just lagsport under sin uppväxt?


Colin Watson fyller i sommar 15 år och spelar i IFK Tumba. Han har alltid gillat att vara både målvakt och utespelare. Han säger själv att han “vill ha så mycket istid som möjligt”, så när lagets andra målvakt har stått har Colin varit utespelare. Han ser sig nog mest som målvakt idag, det är det han spelar mest, men eftersom han fortfarande bidrar som utespelare växlar han. 

Hans föräldrar är också tacksamma att han fått den här möjligheten av klubben.
– Jag tycker det har varit jätteviktigt att våra barn rör på sig. Jag jobbar som lärare och vet hur viktigt det är och att man mår bra av att röra på sig. Dessutom får man kondition, inte bara för kroppen utan även för hjärnan, säger mamma Sandra Watson när vi slagit oss för en intervju nere i familjens hus i Tullinge söder om Stockholm. 

Styrde ni in att barnen skulle idrotta?

– Barnen fick redan från början testa på allt de ville. Det har varit idrottsskolor där eleverna fått testa på lite olika sporter. Leona (lilla syster) har gått på innebandy och fotboll, men har nu fastnat för ”truppgymnastik”. 

Dessutom har båda barnen träffat många kompisar genom sin idrott, berättar Sandra Watson varpå pappa Michael Törnqvist fyller i:

– Idrotten fostrar också. Speciellt lagidrotter…
Sandra Watson:
– Vi har försökt att båda ska hålla på med lagidrott och Leonas gymnastik är laggympa. 


Sandra Watson, Colin Watson och Michael Törnqvist. Foto: Ronnie Rönnkvist. 

Colin Watson har, trots att han bara är 15 år, redan testat på många olika sporter.
– Basket, friidrott, fotboll, dans, gympa, hockey… Friidrotten har jag hållit på med från april till september. Det gjorde jag mest för att hålla uppe aktiviteten. Nu är det första gången jag inte hållit på med friidrotten efter sommarlovet. 

Varför har du valt hockeyn som din förstasport?

– Hockeyn har känts roligare och vi är ett bra gäng. Jag kände mer driv inom hockeyn samtidigt som jag känner att jag har mer framgång i hockeyn jämfört med andra sporter jag kört. 

BRÅS PÅ PAPPA  

Pappa Michael Törnqvist fostrades i Haninge och Djurgårdens juniorverksamhet. Därefter blev det tre säsonger i Odessa innan han avslutade med fyra säsonger i Nyköping. Givetvis har han varit en stor inspirationskälla för Colin.
– Pappa är nog skälet till att började spela. Det var ganska tidigt…

Sandra Watson:

– När Colin föddes var Micke målvaktstränare i Djurgården så vi gick på väldigt många matcher. Sedan spelades det landhockey på golvet här hemma och väldigt mycket lek. I leken var det olika sporter, men det var mest hockey. 

Michael Törnqvist:

– Jag fick alltid vara Tjeckien eller AIK. Vi körde halvplan eller flyttade bort sofforna och körde helplan, säger förra allsvenska målvakten med ett leende samtidigt som han med handen visar vart målburarna brukar stå i den smakligt inredda villan med öppen planlösning mellan vardagsrum, kök och hall.  

Colin, vilka förebilder hade du inom hockeyn under uppväxten?

– Carl Hagelin är en jag sett upp till ganska länge. Det känns som han är ganska trygg i sitt spel. 

När Colin Watson var fem år hade han målvaktsträning i Tumba och där var Hagelin skytt. Watson och Hagelin tog också någon bild tillsammans.
– Han har gått sin egen väg, från Södertälje till college och sedan vidare till Rangers, det var en ganska unik väg att gå då. 

Carl Hagelin.
Carl Hagelin här i Rangers-tröja. Numera spelar han för Washington Capitals. Foto: Bildbyrån. 

Colin Watson har från det han började med hockey alternerat mellan att vara målvakt och utespelare.
– Jag började lite mer som utespelare än som målvakt. Efter hand har det blivit lite mer som målvakt och idag försöker jag dela på det. Om jag inte är utespelare är jag målvakt.
– Att sitta på bänken är inte det roligaste (skratt), vilket det mycket är vad det handlar om. Senaste två säsongerna har det lutat lite mer åt målvaktshållet, men att vara utespelare, det spelet sitter fortfarande i och är ett alternativ. 

Kan du dra nytta i målvaktsspelet att du även spelar som utespelare?

– Självklart. Jag får en helt annan förståelse i hur utespelarna tänker och agerar i situationer. Sådant underlättar mycket för målvakterna, att kunna ligga steget före och läsa spelet. 

Michael, fanns det här alternativet då du kom fram som hockeyspelare i mitten av 2000-talet?

– Jag skulle säga att jag var en för dålig utespelare för det, skrattar Michael Törnqvist och fortsätter:
– Tankarna var inte riktigt så då och man spelade på den position man skulle vara. Jag tror absolut det är en fördel att kunna göra både och om det fungerar för laget. Tränarna och utespelarna vill ha två målvakter på träningar så det gäller att hitta balansen när det passar att vara utespelare. 

Colin i målvaktsutrustning: Foto: Ronnie Rönnkvist

Sandra Watson:

– Det kan också vara en fördel eftersom när du kommer upp i åldrarna och skotten blir hårdare så har du kanske inget alternativ än att sluta än om du inte provat på båda delarna ordentligt. Det är inte lätt att komma ikapp som utespelare när du är tio år om man då väljer bort att vara målvakt då. 

LUTAR ÅT MÅLVAKTSKARRIÄR?  

Colin Watson hade och har precis som de flesta unga hockeyspelare målbilden att ta sig hela vägen till NHL.
– NHL har alltid funnits i mitt huvud. Det är stora målet och det är dit jag vill komma. Jag har tänkt en del på det här med gymnasier och helst vill jag gå via Djurgården till NHL. 

Måste du söka hockeygymnasiet som målvakt eller fungerar det att söka som både och?

– Jag är osäker om jag kommer kunna köra båda även på gymnasiet. Som det ser ut börjar det luta mer mot målvaktssidan. Jag känner mig lite mer säker där och är nog också lite bättre där. 
 – Det blir tufft att inte kunna vara utespelare också för det är riktigt roligt. Dessutom har jag varit det under många år nu. Då kan det, som sagt var, bli svårt att släppa den biten.
– Nu är jag redan till 90 procent målvakt eftersom tränarna vill ha två målvakter på träningarna, men vi har försökt få ner någon 04:a eller 06-keeper ibland till träningarna så jag även kan köra som utespelare.  

Hur har det fungerat under matcherna, har du med dig dubbla utrustningar?

– Vi kör med en målvakt om jag är utespelare, men jag tar med mig målvaktsutrustningen till matcherna också. Det har varit matcher där jag varit målvakt första perioden och sedan bytt om och kört som utespelare. 

Vad säger IFK Tumba om att du alternerar?

– Tumba har inga problem med det och har också sagt okej. Så länge jag håller den nivån som andra utespelarna gör tror jag att det är mer okej. Jag tror inte att det funnits samma möjlighet om jag legat efter och inte hållit samma nivå som andra i laget. 

Colin kan göra mål också. Foto: Ronnie Rönnkvist

Hur gör du för att hålla den nivån i och med att du är till 90 procent målvakt på träningarna?

– Det gäller när jag väl är utespelare att jag kör till 100 procent på träningarna. Dessutom är det bra då klubben tillåter att man kan träna både uppåt och neråt med olika åldrar. Med det då få mer träningstid.
– Om en annan åldersklass redan har två målvakter så kan jag vara med där och köra som utespelare. 

Michael Törnqvist:

– Colin har hela tiden hållit en okej nivå. Det har mer varit ”hur länge ska det fungera?” Det får inte belasta laget för mycket eftersom det inte skulle vara rättvist mot övriga killar. Jag tycker ändå han håller sitt spel på ett enkelt sätt och har hittat ett spel som funkar. 

Sandra Watson:

– Sedan har Colin alltid varit lång jämfört med andra i samma ålder och utnyttjat det på rätt sätt. Är man idag för tidig på att specialisera på en position?

– Att få testa på olika positioner hjälper utbildningen för dig som hockeyspelare och du får absolut en bättre förståelse för spelet, säger Michael Törnqvist. 

Colin, vilka råd har du att ge till unga killar och tjejer som inte vill välja att antingen vara utespelare eller målvakt utan både och?

– Välj inte för tidigt, kör båda så länge det går och när du är på träningen ge 100 procent så du håller samma nivå som alla andra och inte ligger efter.
 – Prata med era tränare om det. Jag har bara haft tre tränare i klubben och det var min första, Håkan Werner, som sa att det var okej. Sedan har det blivit en fortsättning i det hela, men det gäller att hitta en balans eftersom tränarna oftast vill ha två målvakter på isen.   

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: