Spelade i tvåan ifjol – visionen är allsvenskan: ”Man får gärna tycka att vi är ett köpelag”
Hockeyn har aldrig varit speciellt het eller omtalad i Kalmar. Där har fotbollen istället fått råda. Men på senare tid har det blivit ändring på det. Kalmar HC har börjat röra på sig och till kommande säsong är de nykomlingar i Hockeyettan. Men i visionen finns Hockeyallsvenskan i närtid.
Växjö Lakers, Karlskrona, Halmstad Hammers. Alla har de varit så kallade poplag som på kort tid klättrat genom divisionerna. I Halmstads fall tog det stopp i hockeyallsvenskan innan konkursen var ett faktum. Karlskrona fick det aldrig att lossna i SHL och gör sig just nu redo för en säsong i Hockeyallsvenskan. Däremot är Växjö Lakers ett klockrent exempel på att det faktiskt går att klättra från källaren ända upp till att bli landets bästa lag.
ALLT BÖRJADE 2015
För bara tre år sedan förde Kalmar en anonym tillvaro i division tre. Men sommaren 2015 hände något. En ny styrelse tillsattes och de bestämde sig för tre bärande punkter inför framtiden. Prio ett var att få upp a-laget i minst division två. Men också att rekrytera fler ungdomar till klubben och marknadsföra den på ett bättre sätt.
Avancemanget löstes, marknadsföringen likaså och allt detta ledde till att fler ungdomar började spela hockey. Tobias Johansson är sedan i somras anställd som klubbdirektör i Kalmar. Men han har en lång bakgrund i klubben, både som spelare och ledare, och har funnits med ända sedan satsningen påbörjades. En satsning som från vissa håll setts som kaxig.
— Vi kanske har fått stämpeln kaxiga Kalmar och det kanske vi har varit på ett sätt. Men är också grymt ödmjuka i det vi gör. Man kan vara både och tycker jag, berättar Tobias Johansson för hockeysverige.se.
Tre säsonger tog det innan Kalmar i våras tog klivet upp till Hockeyettan där de inför den nya säsongen är nykomlingar. De har genom åren anklagats för att vara ett köpelag och enligt rostern på eliteprsopects har de bara två egna produkter i Felix Carlsson (kommer åter från Idaho IceCats) och Mikael Friberg. Friberg har varit med på hela resan från division tre.
— Vi har varit ärliga med att vi inte har egna produkter i dagsläget, säger Tobias Johansson och fortsätter:
— Historiskt sett har ungdomsverksamheten varit för dålig. Men vi kan inte påverka historien, däremot kan vi se till att göra saker bättre framåt.
— Man får gärna tycka att vi är ett köpelag, för det har vi varit. Men vad har vi haft för alternativ? Jo, alternativet hade varit att gnugga på i division tre.
Tobias Johansson berättar att man satsar på samtliga fronter i klubben, ungdomar, juniorer, damer och a-lag.
— Det gör vi ju för att vi vill lotsa upp egna killar på sikt. Jag vill ju inte ha ett lag där vi tar in många nya varje säsong. Jag vill ha en stomme som är fostrad i Kalmar eller att man har varit i klubben en längre tid.
RUTIN HAR HÄMTATS IN
Den där stommen Tobias Johansson pratar om är på sätt och vis redan på plats. I truppen finns just nu sju spelare som varit i klubben sedan 2015 eller tidigare. Förutom supertrotjänaren Friberg så sticker namn som Daniel Rosenqvist och Jonas Karlsson ut.
Såklart har även en hel del rutin hämtas in längs med vägen. Jimmie Svensson, Jarkko Oikarinen, Adam Persson och David Algulin är exempel på spelare som har flertalet allsvenska säsonger i bagaget och som var med att plocka upp Kalmar i ettan. Lägg därtill att den forne talangen Victor Crus Rydberg finns i laget sedan förra hösten.
Till den kommande säsongen har man kryddat detta med nyförvärv som har rutin från serienivån och efter två spelade träningsmatcher mot allsvenskt motstånd, Oskarshamn och Tingsryd, tycker Tobias Johansson att det känns bra.
— Jag tycker vi ligger riktigt bra till och känslan är god, sen gäller det att fortsätta jobba hårt och vara ödmjuka. Vi har en grupp som tävlar utav helvete, ursäkta uttrycket, varenda träning eller vad det än gäller.
TURBULENT KRING NYE TRÄNAREN – SOM FICK GÅ
Känslan tillskriver han mycket det nya tränarparet Lenny Eriksson och Andreas Holfelt… som inte höll på att bli. Till en början rekryterades kanadensaren Duane Smith, men efter att han på Twitter uttryckt sig främlingsfientligt fick han lämna i våras.
Skadade turbulensen kring Duane Smith Kalmar HC på något vis?
— Nej, jag skulle vilja säga att det inte har påverkat Kalmar HC överhuvudtaget. Det är min uppfattning och känsla kring det. Vi valde att agera väldigt fort och utifrån det så skapades det sedan ett otroligt intresse kring att träna Kalmar. Jag tror vi hade 15-16 namn med högst kvalificerade tränare som själva hörde av sig och ville träna Kalmar, berättar Tobias Johansson.
Valet föll alltså på Lenny Eriksson och efter en tid anslöt även antagonisten Nybros förre tränare Andreas Holfelt.
— Helt plötsligt landade allting i att vi sitter med ett av, i mitt tycke, ettans bästa tränarpar. Lenny är väldigt stark på helheten och att bygga laget.
FOKUSERAR PÅ FÖRSVARSSPELET
Andreas Holfelt styrde under flera säsonger upp Nybros försvarsspel och han fokuserar på just den biten i Kalmar också, men numera då som assisterande tränare.
— Det utkristalliserade sig ganska tidigt att han vill jobba mer med försvarsspelet och backarna, både som lag och individuellt. Det tydligaste beviset på det blev när en av våra backar, Oliver Styf, en av våra backar, kom fram till Holfelt efter fyra-fem träningar och sa att lärt sig mer på fyra-fem träningar här än vad han gjort de senaste fem åren som spelare. Sen om det är ett underbetyg till hans gamla tränare eller ett fantastiskt betyg till Andreas och Lenny, det kan man ju välja hur man vill se på det.
Kalmar län har för närvarande fem lag inom elithockeyn i Sverige. Oskarshamn och Västervik i Hockeyallsvenskan, samt Kalmar, Vimmerby och Nybro i Hockeyettan. Det blir många lag på en väldigt liten yta.
— Jag tror någon kommer ta stryk på vägen, det är jag ganska övertygad om. Det komme inte finnas utrymme för Kalmar, Västervik, Oskarshamn och Nybro i Hockeyallsvenskan. Det är jag tämligen säker på. Så något lag kommer ta stryk i slutändan, sen vilken nivå det laget som tar stryk hamnar…säger Tobias Johansson frågande och fortsätter sedan.
— Jag tror till och med att det i längden kan bli svårt att två lag i Hockeyettan med det korta avståndet det är mellan Nybro och Kalmar. På något sätt tror jag det.
— Det jag känner är våran styrka är staden Kalmar i förhållande till mindre orter.
TROR STADEN TILLTALAR
Men klubbdirektören vill understryka att han ser positivt på konkurrensen i regionen.
— Sen ska man vara medveten om en sak som är positiv. Derbyrivaliteten mellan Nybro och Kalmar drar samtidigt intresse på alla håll och kanter, både medialt och publikt. Men något lag måste ju ta det där steget och växa ytterligare.
Du sa tidigare att 15-16 tränare hörde av sig och ville träna er. I våras vet jag att du har berättat att ni hade en lista på 45 spelare som kunde tänka sig att spela för er. Vad är det som attraherar?
— Jag tror det är tre saker. Nummer ett är att vi visar jävligt tydligt vad vi vill och jag tror att det är attraktivt att gå till en klubb där det finns en tydligt målbild. Nummer två är att jag upplever att vi upplevs som väldigt professionella och det ryktet går i Hockeysverige. Pratar man med spelare som varit i Kalmar så får man bilden av att där är det ordning och reda. Vi ger spelare bra förutsättningar att spela ishockey när det kommer till allt runtomkring. Du ska inte behöva gå och oroa dig för saker som stör din hockeyprestation.
— Nummer tre är Kalmar som stad. Det händer mycket och det ska man inte underskatta. Många idag har kanske flickvän och så vidare. Många vill nog inte sitta, ursäkta ordvalet nu för några lär väl ta illa vid sig, men man vill inte sitta i någon håla ute i Sverige där det inte finns någonting att göra bredvid hockeyn.
STJÄRNORNA FICK FRÅGAN
Under förra säsongen kom det fram att både Conny Strömberg och Per Ledin fått frågan om de ville komma till det dåvarande division två-laget.
— Ledin sa nej direkt. Conny Strömberg hade vi ganska långt gångna förhandlingar med. Han var nära att välja oss innan han gick till Norge.
— Vi ställde frågan till Douglas Murray också när vi skulle spela kvalet till division två för två år sedan och hörde om han ville komma.
Jimmie Svensson och Victor Crus Rydberg är två spelare som också fått frågan och som enligt en stor portion logik borde tacka nej till en klubb så långt ner i seriesystemet dom division två och till och med tre i den förre SHL-spelaren Svenssons fall.
— Då har vi lärt oss någonstans att frågan alltid är gratis och kan vi bara få till en diskussion och berätta vad vi håller på med så brukar det trigga lite.
VISION OM ALLSVENSKAN
I föreningens vision ligger bland annat att representationslaget ska vara i Hockeyallsvenskan senast 2021.
Kan du berätta rent konkret hur ni ska kunna nå den visionen?
— Vi ska fortsätta jobba så som vi gjort. Vi ska skapa jäkligt bra förutsättningar för en attraktiv miljö. Det är det viktigaste så spelare och ledare känner att de vill vara i Kalmar, att saker och ting sköts bra. Det är nummer ett i det hela.
— Sen måste föreningen fortsätta växa organisatoriskt. Sen handlar det om att fortsätta med vår junior- och ungdomsverksamhet. Vi måste få ett flöde därifrån för att kunna växa underifrån.
Det största hindret mot att Kalmars vision ska gå i lås är arenan. Nuvarande Iffehallen är från 1981 och rejält sliten. Lägg därtill publikkapaciteten på strax över 1 000 personer, så förstår de flesta att någonting måste göras.
— Vi verkar i en ishall från 1981 som har varit utdömd i säkert 20 år och som man fått lappa ihop efter hand. Vilket jag kan förstå eftersom vi spelat på den nivå vi gjort.
— Men för att ta nästa steg så måste vi ha en ny arena och där pågår det långt gång diskussioner med kommunen om ett arenabygge som ska klara kraven för spel i Hockeyallsvenskan.
VILL SKAPA NÅGOT EGET
Tobias Johansson är hoppfull om att den biten kommer lösa sig. Det ligger redan färdiga förslag framme hos politikerna som väntar på att klubbas.
— Nuvarande styre i Kalmar har tagit fram olika idrottspaket och där i ligger en ny arena med Hockeyallsvenska krav med. Det är socialdemokraterna som styr i Kalmar just nu och jag tror de kommer fortsätta göra det efter valet och tittar man i deras valmanifest så står det ganska tydligt om ett bygge av nu arena senast 2020. Räknar man med ett års byggtid så pratar vi 2021 eller 2022 någonstans, och det matchar ju vår målbild ganska bra.
Växjö och Karlskrona har gjort resan. Halmstad kraschade. Och parallellerna dras ständigt till de nämnda lagen när det pratas om Kalmar.
— Det är alltid lätt, vi drar de parallellerna själva, att vi jämförs med Växjö och Karlskrona. Men vi vill ändå skapa något eget här, vi ska inte bli någon kopia. Men det är liknande resor det handlar om där man började i trean och byggde upp något. De har ju varit kaxiga med.
— Det handlar någonstans om att skapa en jäkligt stabil förening. Det ska finnas en trygghet i att vi ska ha en stabil ekonomi och ungdomsverksamhet. Allting handlar om helheten.
— Det är lätt att gasa på och nå sina mål men sen konstatera att vi tappade föreningen, och det vill vi inte göra. Vi ska bli en stabil och trygg förening i Hockeysverige. Det är det det handlar om.
Den här artikeln handlar om: