“Förstår inte varför NHL-lagen tar över dem för att sätta dem i farmarlagen”
Sonen Jonathan Dahlén väljer att stanna i svensk ishockey och Timrå IK ett åt extra. Pappa Ulf Dahlén gillar beslutet och funderar på om inte fler unga spelare skulle må bra av att ge sig själva mer tid att utvecklas på hemmaplan.
– Jag tror många skulle utvecklas mycket mer av att stanna kvar i Sverige än vara i ett farmarlag där det inte alls finns samma utvecklingspotential som det gör här i Sverige med tryggheten, säger Dahlén till hockeysverige.se.
I dagarna blev det klart att Jonathan Dahlén blir kvar i Sverige och Timrå minst en säsong till. Detta trots att han han har spetskvalitéer för att utmana om en plats i NHL redan nu. Men efter att tagit ett både moget och hyllat beslut valde alltså 22-åringen att fortsätta sin utveckling i Hockeyallsvenskan.
– Att stanna i Timrå var vad han ville göra. Jag tycker att det är starkt av honom att göra det han vill och inte det som många andra kommer med råd tycker att han skulle gjort, säger Jonathan Dahléns pappa, tidigare NHL-spelaren och SHL-tränaren Ulf Dahlén.
Han fortsätter:
– Han vill verkligen försöka spela upp Timrå i SHL. Jonathan är så pass ung, har kul, trivs i gruppen så jag tycker att det här är jättestarkt gjort av honom.
En viktig bit i Jonathan Dahléns utveckling som hockeyspelare är förutom spelglädjen även att få lugn och arbetsro.
– Jag tror det betyder jättemycket. Han gjorde en säsong där borta…
– Man ska ha roligt och trivas annars blir det fel. Det blev inte någon bra situation alls. Han känner tryggheten i att spela här hemma samtidigt som att han känner att han är ung.
– Då han är mogen att ta nästa steg vill han vara väldigt bra förberedd för att ta det där steget. Jag tycker att han gör det bra och det är väldigt starkt av honom att följa sitt eget hjärta.
Jonathan Dahlén spelade i AHL 2018/19.Foto: Frank Jansky/Icon Sportswire
“FÖRVÅNANDE ATT NHL-LAGEN HAR SÅ BRÅTTOM”
Ulf Dahlén tror inte heller att det kommer bli någon näst intill omänsklig press på honom och hans prestation i Hockeyallsvenskan kommande säsong.
– Nej, det gör jag inte. Han är så pass trygg i Timrå samtidigt som gruppen är så pass tajt där. Jonathan sätter alltid en hög press på sig själv.
– Min grundtanke har alltid varit, vilket jag tycker att man ska leva efter, att förbereder man sig på bästa sätt och gör sitt bästa kan man inte göra så mycket mer. Ibland är det stolpe ut och ibland stolpe in.
Jonathan Dahlén åkte som 20-åring över till Nordamerika för att försöka på att ta en plats i NHL, men han blev ännu en i raden av unga spelare som hamnade i AHL. Att unga spelare lämnar svensk ishockey tidigt ser pappa Ulf att det finns både för- och nackdelar med.
– Det är olika för olika spelare. När Jonathan spelade där borta under en säsong blev det första gången jag följde AHL på ett sådant sätt. Jag följde inte bara ”Jonte” utan även några andra spelare. Utan att nämna några namn är det förvånade att NHL-lagen har så bråttom att få över spelarna när situationerna är som de är i farmarlagen.
– Jag tror många skulle utvecklas mycket mer av att stanna kvar i Sverige än vara i ett farmarlag där det inte alls finns samma utvecklingspotential som det gör här i Sverige med tryggheten och allt det är.
– Det kan jag tycka är en konstig situation, att många NHL-lag har bråttom att skriva med de unga spelarna. Samtidigt har det lite grann att göra med kollektivavtalet. Du ska skriva med spelarna under en viss tid (max fyra år från att spelaren draftats, reds. anm.) och sådana saker, så det finns en hel del politik i det också.
– Jag tror att ganska många skulle utvecklas bättre här hemma än att åka över till en situation i AHL som kanske gör att du inte trivs.
Tänker du då att spelaren ifråga kanske får en annan eller mindre roll och framför allt inte får den speltid spelaren behöver för att fortsätta sin utveckling i exempelvis AHL?
– Det är många som åkt över och som jag tycker har fått väldigt lite istid. Jag förstår inte då varför NHL-lagen ska ta över de här killarna för att sätta dem i farmarlagen, men så gör de, vilket jag tycker att det här är väldigt förvånande att se.
– Jag såg alla matcher på nätterna då Jonathan spelade i AHL och alla talangfulla spelare han mötte. Att de var talangfulla tyckte nog NHL-lagen också när de skrev med de här killarna, men de fick ändå inte mycket istid.
– Sedan kan det vara en del som mår bra av att vara där borta för att tuffa till psyket, men man presterar alltid bättre då det är roligt att spela hockey.
Ulf Dahlén i New York Rangers färger 1989.Foto: Bildbyrån
"FÖLJ DIN MAGKÄNSLA"
I dag är det betydligt fler lag i NHL än då du åkte över 1987, vad krävs det av en spelare för att ta en plats i världens bästa liga idag?
– Det är en fördel att vara högt listad och ett ”prospects”. Jag själv var sjundeval i förstarundan. På den tiden visste jag inte vad det innebar utan jag drömde mest om att bli NHL-proffs. Med facit i hand, när jag var så högt listad, förstår jag nu att jag skulle få chansen. Sedan gäller det också att ta chansen.
– Att få chansen att spela som förstarunda är ganska stor, men är du inte det då är det en längre resan att göra.
I vilka delar måste du som spelare vara redo om du ska ta en plats i NHL?
– Det är svårt att svara på. Har du spel i dig klarar du oftast av att ta de här stegen. Det är nästan lättare att spela på en högre nivå eftersom du får spela med bättre spelare, du får pucken när du ska få pucken, det finns någon att passa till och så vidare.
– Sedan gäller det att vara fysiskt bra tränad, stark mentalt och det gäller, som sagt var, att få chansen och då ha lite flyt.
Är det fortfarande viktigt att ha spelat ett VM, OS eller varit med i landslaget innan man åker över till NHL?
– Nej, det tror jag inte spelar någon roll. Däremot får du en erfarenhet av allt det du gör innan du åker över. Calle Johansson och jag åkte över samtidigt. Ingen av oss hade spelat något VM innan.
– Man pratade förut om att det skulle vara bra att ha spelat ett VM och så vidare. Givetvis tror jag det är bra med erfarenheten, men jag tror inte att det spelar någon roll om du spelat just ett VM eller inte.
Vilket råd vill du ge till en ung spelare som börjar kika på att åka över till USA eller Kanada?
– Följ din egen magkänsla, prata med dina föräldrar och de som står dig nära hur de tycker du ska göra. Våga sedan ta beslutet så blir det rätt.
TV: Throwback – så blev Jonathan Dahlén draftad 2016
Den här artikeln handlar om: