Leksands kvalhjälte om receptet i slutspel: ”Ät, skit och sov”

Igår spelades match ett av den allsvenska finalen mellan AIK och Oskarshamn på Hovet. Hemmalaget bjöd på en rejäl överkörning i den andra perioden och en legitim fråga att ställa är hur i all världen Oskarshamn ska kunna hämta sig från detta. Hockeysverige.se ringde upp Per-Erik ”Perra” Johnsson för att fråga hur ett lag ska gå tillväga i en matchserie när de förlorat så klart i match ett.

För snart tre år sedan inleddes direktkvalet mot SHL mellan Modo och Leksand. Match ett slutade 5-0 till Modo. Match två slutade 4-0 och de med sympatier för Leksand misströstade rejält. Men vi vet alla hur det slutade. Leksand, ledda av Per-Erik Johnsson, studsade tillbaka och kunde avgöra matchserien i sudden death i den sjunde och avgörande matchen. Stor hjälte blev Brock Montpetit som skickade in det avgörande målet.

Men efter 0-9 på två matcher var det knappast någon som såg detta scenario framför sig. Efter gårdagens möte mellan AIK och Oskarshamn, som slutade 5-1, så är det inte många som tror på smålänningarna heller i den allsvenska finalen. Men historien är nerlusad av lag som ryckt upp sig efter en eller flera överkörningar. Leksand 2016 är ett typexempel på det och Per-Erik Johnsson får frågan hur man ska gå tillväga i fortsättningen efter en sådan klar förlust. Han borde ju veta.
— Egentligen handlar det om hur stark du är mentalt, inleder ”Perra” innan han fortsätter:
— Det är i alla fall vad jag tycker.

MÅSTE FOKUSERA PÅ NUET

I en matchserie i ett slutspel så spelar egentligen inte det som står på tavlan efter 60 minuter någon roll.
— Man kan prata om 5-0 och 4-0 och sedan att det står 9-0 efter två matcher. Men det står bara 2-0, eller 1-0 som det står nu, säger han.
— Jag såg inte matchen igår, tyvärr. Jag vet inte om AIK var väldigt överlägset. det var Modo mot oss. Men det är fortfarande så att du inte får blanda in något annat i huvudet. Du måste fokusera på nuet och den uppgiften du har framför dig.

”Perra” Johnsson. Foto: Bildbyrån

Finns det något ni jobbade specifikt mycket med i just den matchserien 2016 mot Modo?
— Vi pratade mycket om vila och rensa skallen. Gör den tom och kom tillbaka och var fokuserad.

Dum fråga kanske eftersom ni vann tillslut, men lyckades de rensa skallarna?
— Ja. Och det tror jag är oerhört viktigt att göra efter varje match. Oavsett resultat.
— På något sätt så orkade vi komma tillbaka. Vi var aldrig nerslagna av ett resultat. Sen är det klart, när vi spelade sista matchen, då var det lite nervöst. Det såg jag.
— Men på något sätt så fick vi en jämnhet där och då pratade vi om vilken press dom (Modo) hade på sig inför förlängningen. Att de i princip bara satt och funderade på om Leksand skulle göra mål.

Vad är en tränares främsta uppgift i en slutspelsserie. Förutom det vi varit inne på, att man ska trycka på att nollställa och så vidare.
— Hur du agerar och vilket humör du har när du kommer till träningen, det första spelarna ser. Det är också något som kan sätta tonen på saker och ting.

När du säger så, så antar jag att du menar att coachen ska komma med ett lugn. Finns det något tillfälle när det är bra att komma till träningen dagen efter och hetsa upp sig rejält och leva rövare? Eller är det bara av ondo.
— När du är där så tror jag att det är mer av ondo än att du liksom pushar för att få tillbaka rätt känsla.
— Jag menar, titta på HV och Frölunda, 6-1. Frölunda – HV dagen efter 6-1. Det har ju inte med att göra vad spelarna kan eller inte kan utan det är säkerligen en mental grej. Jag läste att Rönnberg sa att de inte hade koncentration för att klara den första matchen. Uppenbarligen så pratade de igenom det och skaffade sig koncentration till dagen efter.
— Jag tror inte att han (Rönnberg) storskällde över det, utan nu fick de sin plats där och då ställde han upp för sina spelare.

FOKUSERA PÅ DET DU KAN PÅVERKA

”Perra” Johnsson fortsätter
— Det är så komplext. Du måste själv stå där för att känna hur det är. Så är det i alla fall för mig.

Jag antar att det inte finns något ABC för slutspelssituationer?
— Nej. Ta bort det som varit, för det kan du inte påverka. Det du kan påverka är kanske nästa dag och hur du sköter kroppen där. De här 20-25 minuterna du är på is och kanske fys också. Sen vad du gör med din egen skalle fram tills de släpper pucken nästa gång.
— Ät, skit och sov är ju en annan bra grej, säger ”Perra” och skrattar.

SUGEN – OM RÄTT ERBJUDANDE DYKER UPP

Per-Erik Johnsson lämnade som tränare för Leksand efter det att de åkte ur SHL 2017. Sedan dess har han inte haft något coach-uppdrag, men han har inte saknat anbud.
— Det var lite påringningar i början av året och lite i våras. Men inget som ledde någonstans.

”Perra” har en gedigen bakrund som tränare. Förutom Leksand har han även coachar fram Färjestad till SM-guld. Utöver detta så har han även tränat Skellefteå, AIK, Timrå och Modo på högsta nivå. Han är sugen på att återvända till båset, om rätt erbjudande dyker upp.
— Jag har bestämt mig för att den dagen telefonen ringer och hjärtat går igång, då kan det nog kanske hända något. Men vi får se…Händer det något så gör det det, annars så går livet vidare.

Vad är det som skulle kunna få dig att gå igång, vad snackar vi om för nivå?
— Det vet jag inte riktigt. Jag går helt på känsla. Det komme roch hända om det kommer ett sådant samtal. Sen om det blir SHL eller allsvenskan, det vet jag inte.
— Det har varit lite utomlands, men det vet jag inte…En har ju barnbarm och det är ju lite roligt att träffa dem ibland också.

Och det blir mycket hockey i Johnssons liv, även fast han inte jobbar med det just nu. Bland annat ska han på Färjestad-Luleå ikväll.
— Jag följer verksamheten, det gör jag. Jag ser ganska mycket matcher.

Den här artikeln handlar om:

Dela artikel: