Leksands VD svarar på kritiken om klubbens jämställdhet
I går gick spelare i Leksands damer ut och riktade kritik mot jämställdheten i klubben. Mer specifikt gäller det att damerna städar efter herrarnas A-lagsmatcher. För Hockeysverige.se svarar Leksands VD och klubbdirektör Christer Plars på kritiken.
– I Leksands IF delar vi på olika uppgifter. Alla gör olika uppgifter för att verksamheten ska fungera. Det är efter matcherna med 6000 personer på plats som behovet uppstår, det är bättre att herrarna gör en annan uppgift än just den, säger Plars.
Leksands IF fick i går kritik mot klubbens jämställdhet. I dt gick ett antal spelare ut och berättade om sitt missnöje. Den här gången handlade det specifikt om att damerna hjälper till att städa läktarna efter herrarnas A-lagsmatcher.
– Vi städar läktaren efter herrarnas matcher. Det måste säga en hel del, sa damerna till dt.
För Hockeysverige.se svarar nu Leksands VD Christer Plars på kritiken om städningen.
– I Leksands IF delar vi på olika uppgifter. Alla gör olika uppgifter för att verksamheten ska fungera.
– Vad gäller städningen så är den uppdelad på sex olika grupper, exempelvis J20 Elit, J18 Elit, damer och utvecklingslag. Det blir totalt fyra matcher per säsong och grupp som man har hand om att sopa av läktaren direkt efter matchslut. Det är för att slippa köpa in den tjänsten externt och istället använda pengarna internt i verksamheten.
”DET BELYSER INTE HELHETEN”
Plars medger att det låter väldigt illa att att damerna får städa efter herrarna, men att det inte är en rättvisande bild.
– Det blir en lite lätt populistisk vinkel på just det exemplet att dom städar och det belyser inte helheten. Det är efter de matcherna med 6000 personer på plats som behovet uppstår, det är bättre att herrarna gör en annan uppgift än just den.
– Att tjejerna ska städa efter herrarna, det låter ju märkligt, men det är svårt att städa efter sin egen match när man just har spelat. Herrarna har andra uppgifter, exempelvis att städa gymmet. Alla bidrar och hjälps åt.
Om att klubben mer allmänt får kritik kring jämställdheten säger han följande.
– Jag tycker det visar att tjejerna vill att det ska bli bättre, att dom har ett engagemang och driv. Så dom har ju all rättighet och möjlighet att göra det, så det är inget konstigt.
Hur jobbar ni med att förbättra jämställdheten?
– Huvudfokus är att försöka förbättra förutsättningarna för damerna och vi gör ganska mycket saker. Till exempel så spelar damerna i Tegera Arena och går egentligen före alla lag förutom herrarnas matcher. Det är en sak, berättar Leksands VD och tillägger.
– Vid matcher sänder vi LIF-TV med livesändning inför dammatcher, vi hade även intro inför matcherna nu i slutspelet. Vi har även byggt ett eget omklädningrum för damerna, vilket det är långt ifrån många som har, men damerna har sitt egna. Vi har även gjort avtal med CCM där vi ökar försörjning till damerna med material.
”LEKSANDS IF SATSAR JÄTTEMYCKET PÅ DAMHOCKEYN”
Christer Plars påpekar även att långt i från alla klubbar i både SHL och Hockeyallsvenskan har verksamhet för damhockey.
– Leksands IF satsar jättemycket på damhockeyn och det är en viktig fråga att lyfta. Sen att det är stor skillnad mellan dam och herrhockey, det är det. Det är jättestor skillnad i förutsättningar där. Frågan är mer hur vi kan lyfta det och utveckla det så att det blir bättre för damhockeyn i Sverige.
– Modo, AIK, vi och Linköping är de enda fyra som erbjuder nationellt hockeygymnasium till tjejer. Så vi gör mycket aktiviter och driver utvecklingen. Det kan väl kännas lite så där att bli granskad när vi gör mycket saker medan väldigt många hockeyklubbar inte erbjuder någon damhockey alls. Det är väl kanske där man skulle titta lite mer kan jag känna.
Kan du förstå att en del av damerna känner frustration, exempelvis kring frågan om att städa efter herrarnas A-lagsmatcher?
– Jag förstår att dom känner en frustration över hur förutsättningen för damhockeyn ser ut, det är väl egentligen det dom uttrycker där.
– Sen så är det viktigt i en förening att man oavsett dam, herr, ungdom eller funktionär hjälper till och bidrar för klubbens bästa. Alla har olika uppgifter, det är egentligen inte konstigare än så.
Den här artikeln handlar om: